Hopp til innhold

– Det knaste i ryggen og jeg trodde jeg skulle dø

Turen opp til Vågakallen i Lofoten anbefales på det varmeste på flere internettsider. Men Svolvær Turistkontor mener heller det burde stått advarsler. Et kjærestepar fra Bergen falt 15 meter ned da de prøvde å nå toppen.

Kjæresteparet tok turen til Lofoten for å oppleve ekte nordnorsk natur. Toppen av Vågakallen i Vågan i Lofoten var ett av målene, men turen endte med brudd i ryggen, en punktert lunge, rift i leveren, mange sting og tre knuste tenner.

– Vi hadde flaks. Andre bør ta forholdsregler, forberede seg bedre og ikke begi seg ut på ting de ikke har peiling på.

Gikk feil

Turen til toppen av Vågakallen, omtrent 1000 meter over havet, hadde de fått anbefalt av nære slektninger. De leste seg opp på internett og i bøker, og forventet en krevende, men flott tur.

På nettsiden utpaatur.net står det følgende om Vågakallen: «På nordsiden av Djupfjorden er det en meget tydelig sti. Noen titalls meter etter passering bekk fra Djupfjordvatnet, ta stien som går til høyre. Vær obs på at denne ikke er helt enkel å se her.»

– Vi må ha gått feil, for stien ble veldig bratt. Høyt oppe ble vi ukomfortable, så vi bestemte oss for å gå ned igjen.

Men å snu var ikke et alternativ. Veien de hadde kommet fra var alt for bratt til å gå ned.

Vågakallen

Vågakallen er et fjell i Vågan kommune i Lofoten.

Foto: Magnar Jacobsen

Falt 15 meter

Fortvilte og usikre begynte de å se etter en trygg vei tilbake. Nedenfor fortoppen de sto på kunne de se en tydelig sti. Over stien var det en fjellhylle som de kunne klatre ned til for å lettere komme seg på stien. Da han skulle hjelpe henne ned fra fjellhyllen gikk det galt.

– Han kløv ned på fjellhyllen uten problem. Jeg var veldig skjelven, og klarte heller ikke se hvor jeg satte bena. På vei ned mistet jeg helt grepet, og falt ned på ham. Han mistet balansen, og så falt vi begge av hyllen, før vi rullet videre ned fjellsiden.

Han kom til hektene først, og så kjæresten ligge lenger ned i fjellsiden. Til tross for store smerter i rygg, ansikt og munn klarte han å komme seg ned til henne.

– Jeg tenkte «dette er helt uvirkelig, det kan ikke skje oss», forteller han.

Hun var bevisst, men hun hadde pådratt seg flere skader. Med dobbeltsyn kunne hun se at han var dekket av blod, og hun selv klarte ikke røre seg.

– Jeg hørte at det knaste i ryggen, og jeg sa til ham at jeg trodde jeg skulle dø.

(artikkelen fortsetter under kartet)

Vågakallen

Reddet av teknologien

Sekken med alt av varme klær og annet viktig utstyr sto igjen oppe i fjellsiden. Men i lommen til lå heldigvis redningen.

– Det at hun hadde telefonen sin i lomma reddet oss virkelig, forteller bergenseren.

Nylig hadde han skaffet seg en pulsklokke som skulle vise seg å være til stor hjelp. Der hadde han nemlig koordinatene deres, noe som gjorde det enkelt for redningshelikopteret å finne dem.

– På grunn av at vi kunne fortelle akkurat hvor vi befant oss ble vi hentet veldig fort, sier han.

– Gjør egne vurderinger

Vegard Jørgensen

Administrator for topptur-nettsiden Utpaatur.net, Vegard Jørgensen, mener det er viktig å alltid gjøre egne vurderinger da alle turer oppleves forskjellig.

Foto: Privat

Flere nettsider reklamerer varmt for fjellet som står høyreist i Vågan kommune, men det er langt mellom advarslene.

– Når man beskriver en tur på nett, så kommer det helt an på hvor mye man skriver og hvor subjektivt man velger å skrive, forteller administrator av nettsiden utpaatur.net, Vegard Jørgensen.

Nettsiden prioriteres høyt av Googles søkemotor, og deres omtale av Vågakallen har blitt vist hele 11.494 ganger. Topptur-bloggeren forteller at de prøver å holde nettsiden så objektiv og korrekt som mulig.

– Det vil alltid være individuelt hvordan en tur oppfattes. For enkelte kan en tur være helt kurant, mens andre vil oppleve turen som ubehagelig, forteller Jørgensen.

– Er man usikker må man snakke med de lokale. Det er de som kjenner forholdene best.

Anbefaler ikke turen

Turistkontoret i Svolvær beskriver Vågakallen som en svært krevende tur, og reklamerer ikke for fjellturen i sine brosjyrer.

– Vi anbefaler ingen å gå opp Vågakallen uten guide, sier Ingvill Lausund fra Svolvær Turistkontor.

Det lokale turistkontoret er skeptiske til at turen reklamers varmt for.

– Folk bør heller skrive advarsler, for turen opp til Vågakallen er krevende, sier Lausund.

– Vær kritisk

Ingvild Lundberg Bakke

Ingvild Lundberg Bakke forteller at Turistforeningen erfarer at lokale ekspertkilder ofte vet best.

Foto: Privat

Den Norske Turistforening har lagt merke til at det er flere internettsider med turinformasjon og turforslag, både private bloggere og mer seriøse aktører.

– Alle bør være kritisk og ta et aktivt standpunkt til hvilken informasjon som er pålitelig, sier kommunikasjonsrådgiver i turistforeningen, Ingvild Lundberg Bakke.

Tipsene fra turistforeningen er å sjekke både kart og ruter, snakke med flere kilder og ikke minst være kritisk til egen form.

– Selv om det er veldig positivt at så mange er engasjert i å gå på tur og oppleve den fantastiske naturen vår, er det viktig å ta ansvar for egen sikkerhet.

Hell i uhell

Ferien i Lofoten ble ikke helt som planlagt for bergenserne. Til tross for hell i uhell var ikke Vågakallen nådig i sin behandling av kjæresteparet.

– Vi har skadet oss på flere måter. Begge har brudd i ryggen, og har sydd flere sting. Hun har også en punktert lunge og rift i leveren.

Nå er studiestart utsatt på ubestemt tid. Kjæresteparet er fortsatt innlagt på Nordlandssykehuset, men vil komme seg tilbake til et normalt liv igjen etter hvert.