Hopp til innhold

– Det har vært tungt å ta denne kampen, men det har vært verdt det

Fra å true med å legge ned sameskolen i Hattfjelldal, har regjeringen snudd, og vil nå at flere elever skal få undervisning på sørsamisk. – Fantastisk at samiske saker kan vinne frem under en regjering med Frp. Det gir meg tro på fremtiden, sier tidligere elev.

Ole-Henrik Lifjell og Fransisca Kappfjell Herbst

Ole-Henrik Lifjell og Fransisca Kappfjell Herbst har begge gått på den sørsamiske skolen og kjempet for at den skulle overleve.

Foto: 202020002553

– Dette viser at det nytter å jobbe for det man tror på, sier Fransisca Kappfjell Herbst.

I desember i fjor ble det klart at sameskolen i Hattfjelldal i ikke skulle få penger til videre drift. Men politikerne skulle ikke få lov legge ned noe som helst uten at tilhengerne av skolen hadde fått sagt sitt.

Fransisca Kappfjell Herbst, som selv er tidligere elev ved skolen, tok posisjon som frontfigur i kampen. Det gjorde hun sammen med Ole-Henrik Bjørkmo Lifjell.

Resultatet ble blant annet en lengre dokumentar på P3, publisert til radio og nett. I tillegg til flere oppslag i både lokale og riksdekkende medier.

– Det har vært tungt til tider, og en periode så det jo veldig mørkt ut. Det å eksponere seg selv på den måten er ekkelt. Men i ettertid har det vært verdt det, sier Herbst.

Det er fantastisk at samiske saker kan vinne frem under en regjering med Frp. Det gir meg tro på fremtiden til samisk ungdom.

Fransisca Kappfjell Herbst

Mener flere elever bør få språktilbud

I budsjettet for 2016 ble det altså besluttet å legge ned den statlig drevne sameskolen i Hattfjelldal, og Venstre varslet omkamp.

Sameskolen i Hattfjelldal

I dag er ikke skolen drevet som ordinær skole med egne elever på fulltid, men tilbyr fjernundervisning og språksamlinger i sør- og nordsamisk for om lag 50 elever fra Norge og Sverige.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

I forliket om revidert nasjonalbudsjett 2016 ble samarbeidspartiene enige om å opprettholde driften av skolen i ett skoleår mens det ble vurdert alternativ organisering av virksomheten.

Nå har regjeringen kommet frem til at fortsatt statlig eierskap vil være en god løsning, og at skolens fjerneundervisningstilbud må utvikles og nå flere elever.

– Kunnskapsministeren mener at enda flere skoler med sørsamiske elever kan benytte seg av tilbudet og kompetansen som skolen i Hattfjelldal har, heter det i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

I stedet for nedleggelse, skal skolens fjernundervisningstilbud bli bedre og komme flere sørsamiske elever til gode.

Fra pressemeldingen

NRK har vært i kontakt med Kunnskapsdepartementet, som bekrefter at dette er det nærmeste man kommer permanent drift. Samtidig er det selvsagt uvisst hva en eventuell ny regjering vil prioritere etter valget.

– Når sameskolen ikke har ordinære elever, må den «treffe» elevene der de er. Derfor vil vi at skolen skal utvikle sitt tilbud og bli bedre til å knytte til seg fjernundervisningselever, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Fornøyd ordfører

Da nedleggelsen ble kjent, startet diskusjonen om kommunen kunne overta driften. Kommunestyret i Hattfjelldal gikk i april inn for å redde tilbudet sammen med Fylkesmannen.

– Det var vel en kriseløsning. Selv om drift av skole vanligvis hører kommunen til, har vi vært klar på at ivaretakelse av samisk språk og kultur en nasjonal oppgave, sier ordfører Harald Lie.

Han mener de nye signalene fra politisk hold lover godt.

– Vi har et språkmiljø her som det er viktig å ta vare på, sier han.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

Siden svært få lærere kan undervise på sørsamisk, er det mange elever som ikke får et sørsamisk opplæringstilbud på skolen de går på. Kunnskapsministeren mener derfor at enda flere skoler med sørsamiske elever kan benytte seg av tilbudet og kompetansen som skolen i Hattfjelldal har.

Foto: Ksenia Novikova / NRK