NRK Meny
Normal

– Det har vært kjempetøft

I dag fikk 19-åringen, som i Salten tingrett står tiltalt for bildrap, møte de etterlatte.

En 19 år gammel mann måtte møte i Salten tingrett tiltalt for bildrap og uaktsom kjøring.

En mann i 60-årene omkom da han ble påkjørt av 19-åringen i en busslomme i Bodø.

Den unge sjåføren erklærte seg ikke skyldig etter tiltalen da saken mot han startet i dag.

Det var 8. januar en mann i 60-årene omkom etter at han ble påkjørt av den da 18 år gamle sjåføren i en busslomme på riksvei 80 i Bodø.

Sjåføren ble siktet og senere tiltalt for uaktsomt drap etter straffelovens paragraf 239 og for uaktsom kjøring etter vegtrafikklovens paragraf 3. I dag måtte han møte i retten.

– Han synes det har vært kjempetøft, men samtidig synes han det har vært godt å møte de pårørende. De har snakket sammen flere ganger i løpet av dagen, sier den tiltaltes forsvarer Trond-Ivan Blomsø til NRK.

– Det er tungt

Margrete Torseter og Trond-Ivan Blomsø

Aktor Margrete Torseter og mannens forsvarer Trond Ivan Blomsø.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

19-åringen fikk førerkort ni måneder før ulykken, og hadde lånt farens bil til Bodø-turen. I retten forklarte han at han hadde god tid og holdt fartsgrensen.

Blomsø sier hans klient er glad for at saken nå har kommet opp for behandling.

– Jeg tror det har vært godt for han å sette seg ned og se at han snart er ferdig med denne saken. Nå kan han snart komme videre med livet sitt.

I etterkant av ulykken lanserte politiet en teori om at mannen hadde sovnet bak rattet. Under sin forklaring fortalte 19-åringen at han hadde sovet godt natten før og stått opp klokken syv.

I retten sa han at han er veldig lei seg for det som har skjedd.

– Dette er noe jeg ville vært foruten. Det er tungt.

(artikkelen fortsetter under)

Salten tingrett på befaring. 19-åring tiltalt for uaktsomt drap

Salten tingrett, politiet og Statens vegvesen deltok på befaring på riksvei 80 i dag. 19-åringen står tiltalt for uaktsom drap etter at han kjørte på en 68-åring som døde av skadene.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Spesiell sak

Hans forsvarer mener saken skiller seg fra lignende saker.

– Man har en situasjon hvor man ikke vet om vedkommende har sovnet. Det at man har en situasjon hvor tiltalte sier at han ikke husker hva som har skjedd, skjer ikke ofte i slike saker, sier Blomsø.

Den tiltalte har erkjent at han kjørte bilen og traff mannen, men Blomsø mener ikke det betyr at utfallet av saken er opplagt.

– For at dette skal være straffbart må man bevise utover enhver rimelig tvil at han har handlet på en så uaktsom måte at det skal være straffverdig. Man skiller selvsagt mellom ulykker som ikke skal straffer og det som bør straffes.

Aktor Margrete Torseter sier hun må overbevise retten om at den tiltalte var uaktsom da ulykken skjedde.

– Tiltalen gjelder både uaktsom kjøring og uaktsomt drap. Det er opp til retten å bedømme om vilkårene for domfellelse er til stede for en eller begge bestemmelser. Påtalemyndigheten mener altså det er riktig å ta ut tiltale for begge bestemmelsene.

Saken avsluttes i morgen.

08. januar 2014