Hopp til innhold

Har skutt opp raketter i 50 år: – Det har aldri gått så galt

I dag klør forskerne ved Andøya Rakettskytefelt seg i hodet. Hvordan kunne rakettprosjektet til 77 millioner kroner feile så totalt?

Rakett fra Andøya rakettskytefelt

Innbyggerne på Andøya er på ingen måte uvant med rakettoppskytinger, men onsdag slo raketten ned i havet bare noen hundre meter utenfor moloen i byen.

Foto: Tommy Larsen

Innbyggerne på Andenes på Andøya i Vesterålen ble i går vitne til en virkelig fiasko.

De er på ingen måte uvant med rakettoppskytinger, men onsdag slo raketten ned i havet bare noen hundre meter utenfor moloen i byen.

Oppskytingen av den ni meter lange og 1,8 tonn tunge raketten til over 77 millioner kroner gikk fullstendig galt.

Men foreløpig vet ingen hvorfor.

– Aldri opplevd at det har gått så galt

– Vi har skutt raketter i mer enn 50 år, og langt mer enn 1000 raketter har forlatt feltet vårt. Men vi har aldri opplevd at det har gått så galt, sier Kjell Bøen som er leder for rakett- og ballongavdelingen på Andøya Rakettskytefelt til NRK.no.

– Akkurat denne raketten har vært en arbeidshest for rakettforskningen i Europa. Den har vært god og stabil, så det er et lite mysterium det som skjedde. Men vi har god tro på å finne ut hva som gikk galt.

I dag har han satt ned en undersøkelseskommisjon som skal finne svarene.

– Vi har hentet den ene rakettmotoren, og nå er vi i ferd med å ta opp nyttelast og den andre motoren. Planen i dag er å samle alle delene, slik at vi kan gå gjennom alt av datamateriale, sier Bøen.

– Viktigst at folk var trygge

Forskningsraketten tilhørte det australske University of Queensland. Universitetet legger ikke skjul på at de er skuffet over den mislykkede oppskytingen. Nå avslutter de Scramspace-prosjektet på Andøya.

Professor Russell Boyce, som også er direktør for Scramspace-prosjektet ved universitetet sier at det viktigste er at ingen kom til skade da raketten styrtet i havet.

– Men oppskytingen gikk ikke som forventet. Teamet er veldig skuffet. Vi har lagt ned mye tid, krefter og penger for å skaffe samarbeidspartnere og sponsorer til prosjektet, sier Bøyce i en pressemelding.

Nå vil forskerteamet ved universitetet vite hva som gikk galt.

– Som med alle slike prosjekter, er det en risiko for at noe kan gå galt. Nå ser vi fram til å få svaret på hvorfor raketten slo ned så nær Andenes, sa professor Boyce.

(artikkelen fortsetter under)

Øyenvitne Torgeir Schaug beskriver rakettens ferd over Andøya

– Raketten sjanglet oppover. Jeg så at dette bar galt av sted, forteller Torgeir Schaug.

– De er selvfølgelig lei seg

Bøen på Andøya forstår skuffelsen.

– De er selvfølgelig veldig lei seg. De vet at nyttelasten fungerte som den skulle, og er glad for det. Men raketten fikk ikke den banen den skulle ha, så de fikk ingen vitenskapelig data tilbake, som de hadde ønsket seg.

– Hva var hensikten med raketten?

– Hensikten var å forske på ramjet-teknologi. Det er en spesiell type jetmotorprinsipp som kan brukes i rommet i veldig store hastigheter. Dette er på et tidlig stadium i utviklingen, men en sånn type rakettmotor kan for eksempel brukes til fremtidig satellittoppskytinger.

Det spørsmålet mange på Andøya stiller seg i dag er om de kan være trygge neste gang en rakett forlater øya.

– Det tror jeg at de kan være. Som sagt har vi aldri opplevd noe sånt før, og våre oppskytinger utføres under særdeles strenge sikkerhetstiltak, sier Bøen.

(artikkelen fortsetter under)

Rakett fra Andøya Rakettskytefelt

Dette bildet av raketten tok Ann Vera Martinussen fra Bleik. – Det så ut som raketten gikk rett opp før den delte seg. Det var et høyt smell. Hele himmelen buldret. Det var en skrekkblandet fryd, sier hun.

Foto: Ann Vera Martinussen

Ordfører vil ha svar

Ordføreren på Andøy, Jonni Solsvik, vil raskt ha svar på hva som gikk galt under utskytingen.

– Nå er det viktig at innbyggerne på Andøy raskt får svar på hva som gikk galt. Det er ikke greit det som har skjedd, og det er jeg sikker på at de mener på rakettskytefeltet også, sier han.

Raketten veier 1800 kilo, og ordføreren er ikke fornøyd med at raketten krasjet så nær husene.

– Når den slår ned utenfor moloen er det for nært. Selv når ting går galt må vi kunne forvente at krasjet skjer innenfor sikkerhetsfeltet, sier Solsvik videre.

Han mener det er viktig å lære av det som har skjedd.

– Så lenge rakettfeltet har vært der har vi vært forskånet for ulykker derfra. Nå må lære av det som har skjedd og sørge for at det ikke skjer igjen, sier ordføreren.

Se norgeshistoriens største rakett gå i lufta

25. juni 2012 ble norgeshistoriens største rakett skutt opp fra Andøya. – Dette er en revolusjonerende oppskytning, sier operasjonsleder Kjell Bøen.