– Det er ren B-gjengenstil på dette her

Fire ganger i løpet av de siste seks årene har gullsmedforretningen «Presis Ur og Gull» i Bodø blitt utsatt for innbrudd eller innbruddsforsøk. Det foreløpig siste forsøket ble en fiasko. – Denne gangen virket de mindre profesjonelle, sier innehaveren.

Innbruddsforsøk Presis Ur og Gull i Bodø

Dette er fjerde gang siden 2009 at tyver forsøker å ta seg inn hos Presis Ur og Gull i Bodø. Denne gangen skar de hull i taket på kjøpesenteret City Nord.

Foto: Politiet

Natt til søndag skar fire østeuropeiske menn seg gjennom taket på kjøpesenteret City Nord i Bodø.

Innbruddstyvene brukte ifølge politiet tau for å komme seg ned gjennom hullet i taket og inn i selve kjøpesenteret. Men de kom aldri inn i gullsmedforretningen.

Kari Ann Aasland, Presis Gull og Ur

Kari Ann Aasland er glad innbruddstyvene mislyktes totalt.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Det er ren B-gjengen-stil på dette her. Denne gangen virket de mindre profesjonelle. Politiet hadde en mistanke om at noe ville skje, så de ble raskt pågrepet, forteller innehaver Kari Ann Aasland til NRK.

– Siktet for grovt tyveri

De fire mennene i 30-årene ble pågrepet på to forskjellige steder i Bodø. Årsaken til den raske pågripelsen er at politiet hadde kjøpesenteret under oppsyn gjennom helgen.

De fire er siktet for grovt tyveri og blir avhørt i dag.

– Vi holder blant annet også på med åstedsarbeid og flere vitneavhør. Etterforskningen er i en tidlig fase, sier politiadvokat Margrete Torseter.

– Visste politiet hva som skulle skje?

– Vi hadde senteret under oppsyn. Men foreløpig vil jeg ikke si noe mer av hensyn til etterforskningen, sier Torseter.

– Mistenkelige personer observert

Senterleder Tor Austad hadde mer på hjertet enn polititet da han ble intervjuet av Avisa Nordland.

– Før helgen ble det observert flere mistenkelige personer på City Nord. Disse sjekket tak, vegger og nødutganger. Politiet ble straks varslet om dette.

Flere innbruddsforsøk

Det var i mars 2009 «Presis Gull og Ur» for første gang ble rammet. Det ble det stjålet smykker, diamanter og klokker for et millionbeløp fra butikken. Også da tok tyvene seg inn gjennom taket. En mann i 20-årene fra Litauen ble i fjor dømt til fengsel i to år for ranet.


Gullsmedtyv må sone dommen i Litauen

I reneste B-gjengen-stil tok tyvene seg inn gjennom taket på City Nord i Bodø og raidet smykker og klokker for et millionbeløp. Nå er mannen som i april ble dømt for tyveriet uttransportert til Litauen.

HULL I TAKET: Tyvene kom seg inn ved å sage et hull i taket på kjøpesenteret under det første innbruddet i 2009.

Seks måneder etter det første ranet, tok nok en gang uvedkommende seg inn gjennom taket på kjøpesenteret og inn hos Presis Ur og Gull. Tyvene fikk med seg klokker til en verdi av nærmere to millioner kroner.

Overvåkningsbilder fra gullsmedraid på City Nord

PÅ REKOGNOSERING: Dette overvåkingsbildet viser østeuropeerne på rekognosering på kjøpesenteret City Nord før millionkuppet i 2009.

Foto: Overvåkingskamera, Politiet

Siden den gang har butikken flyttet til en annen del av kjøpesenteret. Høsten 2013 forsøkte fire gjerningspersoner å komme seg inn ved å knuse inngangsdøra på City Nord. Denne saken er fortsatt ikke oppklart.

Innbruddsforsøk på City Nord, her flykter ranerne

Her er innbruddstyvene på vei ut fra kjøpesenteret etter det mislykkede innbruddsforsøket i 2013.

Foto: Politiet

– Lar oss ikke skremme

Aasland har etter hvert blitt vant til å måtte håndtere innbrudd og innbruddsforsøk.

– Man kjenner det i magen med en gang. Det er det samme på nytt, med usikkerhet og spørsmål. Hvordan ser butikken ut? Er den knust?

Og i helgen skjedde det altså på nytt. Aasland har imidlertid ikke tenkt å gi seg.

– Vi driver i en bransje som er veldig utsatt, og vi sikrer oss så godt vi kan. Vi fortsetter som før, og lar oss ikke skremme.

Innbrudd hos Presis Ur og Gull på City Nord

Kari Ann Aasland har opplevd fire innbrudd eller innbruddsforsøk de siste seks årene. Her inspiserer hun skadene etter det siste forsøket i 2013.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK