Hopp til innhold

– Barna mine ble glade da jeg sa jeg skulle gi meg. Da slapp de å få høre spydigheter

– Det er en uriaspost. Jeg har fått noen klapp på skuldra, men barna mine ble glade da jeg sa jeg skulle gi meg i lokalpolitikken for da slapp de å få høre spydigheter og kommentarer, sier varaordfører Hilde Furuseth Johansen i Gildeskål (Sp).

Hilde Furuseth Johansen

Varaordfører i Gildeskål, Hilde Furuseth Johansen (Sp) var ved sist valg én av få listetopper i Nordland. Nå sier hun nei.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

– Det er ikke likestilling i norsk lokalpolitikk og det er et godt stykke igjen før vi kommer dit, sier professor i statsvitenskap ved Universitetet i Nordland, Asbjørn Røiseland.

NRK har hentet inn samtlige lister til høstens lokalvalg i Nordland og sett på kvinneandelen. Av 265 lister topper kvinnene 77. Det er omtrent på nivå med forrige valg i 2011, da var det 262 lister med 77 kvinner på topp.

– Nordland er ganske typisk for fylkene i Norge. Det relativt få kvinnelige ordførere, sier Røiseland.

Asbjørn Røiseland

Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Nordland, Asbjørn Røiseland mener utviklinga med å få flere kvinner inn i lokalpolitikken har stoppa opp.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Gildeskål er en av kommunene i fylket som ikke har noen kvinner på topp. Åtte partier stiller til valg.

Dagens varaordfører Hilde Furuseth Johansen, var Senterpartiets listetopp ved forrige valg. Denne gang har hun sagt nei.

– Jeg tror det er litt tilfeldig at det i år ikke er noen kvinner på topp i Gildeskål. For min del handler det om at jeg har gått lei. Jeg har holdt på siden 1997. Nå kan andre ta over.

Unngår makt

Johansen tror en av grunnene er at kvinner kvier seg for å søke makt.

– Ikke alle damer synes makt er godt. Vi kvinner er opplært til at det ikke er ok å si at vi liker makt. Men skal du få makt, må du stå øverst.

Hun mener at partiene må ta et større ansvar for å rekruttere kvinner til maktposisjonene i lokalpolitikken. Det er professor Røiseland enig i.

– Det ville hjulpet å åpne opp nominasjonsprosessene i partiene og involvere flere enn i dag. Det kunne være med på å fremme kvinnenens rolle i lokalpolitikken.

Johansen mener også at samfunnet generelt må bli flinkere til å applaudere folk som vil gjøre en politsk innsats.

– Det er en uriaspost. Jeg har fått noen klapp på skuldra, men barna mine ble glade da jeg sa jeg skulle gi meg i lokalpolitikken for da slapp de å få høre spydigheter og kommentarer.

Påvirker politikken

At så få kvinner topper listene ved høstens kommunevalg får konsekvenser for politkken, mener Johansen.

– Jeg tror at saker som skole, barnehage, helse og kultur kan bli nedprioritert i forhold til for eksempel næringssaker. Dette er også viktige saker, men vi trenger politikere som sier at det er viktig at for eksempel barnehager holder åpent om sommeren.

Inndyr i Gildeskål kommune

Gildeskål er en av kommunene i fylket som ikke har noen kvinner på topp. Åtte partier stiller til valg.

Foto: Dan Henrik Klaussen / NRK