Meteorologen: – Det blir verst på fjellet

På Tosenfjellet på Helgeland var det full vinter tirsdag morgen og meteorologen har sendt ut OBS-varsel.

Snø over Tosenfjellet på Helgeland

Bjørnar Solvoll, som tok dette bildet på Tosenfjellet tirsdag morgen, skriver i en epost til NRK at møtet med vinteren var en flott opplevelse.

Foto: Bjørnar Solvoll

– Vi venter stormfulle vindkast i Nordland i ettermiddag, og har derfor sendt ut et OBS-varsel, sier vakthavende meteorolog Marit Berger ved Værvarslinga i Nord-Norge.

Både nordlendinger og trøndere går en vindfyll uke i vente. Vinden blåser i østlig retning – fra land og ikke mot land. Dette været er sjeldent vått, men kan likevel bli ubehagelig. Grunnen er at vinden blir forsterket når den presses ut gjennom trange daler og fjorder.

– Det blir mye vind i Nordland, særlig i sør. Tirsdag ventes sterk sørøstlig vind og vindkast utsatte steder i Nordland. Fra Ofoten og sørover er det sørvestlig stiv kuling utsatte steder. Utover dagen vil det øke til liten storm med vindkast på 25 til 30 meter per sekund. Det tilsvarer storm på Beauforts skala, sier Berger.

Verst på fjellet

Tweet fra @meteorologene
Foto: @meteorologene

Bilister som kjørte over Tosenfjellet mellom indre og ytre Helgeland i dag, fikk bruk for gode vinterdekk. Og det er nettopp på fjellovergangene vinden vil merkes best.

– Ja, utsatte steder som deler daler, i fjorder og på fjellet.

Onsdag fortsetter det å blåse i sørøstlig vindretning.

– Da kan vi vente oss perioder liten storm, stort sett fra Ofoten og sørover, sier Berger.

Først når helgen nærmer seg kan det bli en endring i værtypen, ifølge meteorologene.