Hopp til innhold

– Det blir lenge til vi får like kraftig supermåne

I dag får vi en smakebit på den såkalte supermånen. Men nyt det mens du enda kan, i årene fremover blir den ikke like kraftig.

Supermåne i Tromsø

Steinar Thorvaldsen tok dette bildet av supermånen i dag. 3. desember og 2. januar blir den enda kraftigere. Men etter det kan det ta litt tid før det blir like spektakulært.

Foto: Steinar Thorvaldsen

Det oppstår en supermåne når det er fullmåne eller nymåne samtidig som at månen er på det nærmeste punktet til jorden i sin avlange bane.

– Månen var full lørdag klokken 6.23. Den er nærmest oss mandag klokken 2.10, når den bare er 361.438 kilometer unna, skriver astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og science fiction-forfatter og vitenformidler Anne Mette Sannes på sine nettsider astroevents.no.

Når månen befinner seg på det nærmeste punktet mot Jorden i sin bane, kan den virke 14 prosent større og rundt 30 prosent mer lyssterk enn når den befinner seg lengst unna.

Kan bli lenge til neste gang

2. januar vil vi få den største supermånen vi kan se på mange år. Da er månen bare 356.565 kilometer borte. Ifølge professor i informasjonsvitenskap ved Norges arktiske universitet (UiT), Steinar Thorvaldsen, vil neste supermåne-serie der månen er like nær, ikke komme til syne før på veldig lenge.

– Etter januar, vil vi etter det jeg vet om ikke se en like stor supermåne før i november 2034, sier Thorvaldsen.

Steinar Thorvaldsen på sitt kontor framfor ein skjerm

Professor i informasjonsvitenskap ved Norges arktiske universitet (UiT), Steinar Thorvaldsen.

Foto: Sigrid Agnethe Hansen / NRK

Han forklarer at månen går i en flatklemt sirkel som kalles for en ellipse. Månen bruker litt over 27 døgn på å gå rundt Jorda. På denne runden vil månen noen ganger være nærmere, og andre ganger lenger unna jorda. Supermånen kan oppstå både når den er full, og når den er helt mørk.

Men om det er en fullmåne samtidig som den er nært jorda på banen sin, så ser den ekstra stor ut.

Best i desember og januar

For at månen skal bli regnet som en supermåne, må den være nærmere enn 360.000 kilometer fra jorden. Supermånen som viser seg i dag vil være 361.438 kilometer unna, men ifølge professoren, er den bare en liten smakebit på hva vi har i vente.

– Den beste supermånen vil komme 3. desember og 2. januar. Da kommer den så nært som henholdsvis 357.500 og 356.565 kilometer unna jorda. Den blir verdt å få med seg, sier Thorvaldsen.

Måne over Namdalen

Fullmånen oppstår fordi månen står i motsatt retning av sola, slik at vi ser hele sollyset rett på måneden.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Fem beste tips

Professoren har fem tips for å få den beste opplevelsen av supermånen:

  1. Når månen står lavt over fjellene, ser den større ut. Da får du en bedre nærhetsfølelse.
  2. Sjekk almanakken. Slik at du er sikker på når månen er over horisonten.
  3. Det bør være mørkt ute. Da ser du månen mye bedre.
  4. Bruk en kikkert som forstørrer seks til åtte ganger. Da ser du at månen ikke bare er en gul ost. Du vil blant annet se krater, mørkeområdene, og fjellformasjonene.
  5. Gå ut og se på månen nå i år, fordi det er ikke sikkert vi får se den slik på flere år.
Supermåne
Foto: @heidi_71_

– Ved månens nedgang på mandag formiddag mellom klokken 10 og 11, vil man også kunne få gode bilder mot horisonten, sier Thorvaldsen.