Hopp til innhold

– Delfinflokken talte minst 200 stykker

Rune Martin Guldberg fra Melbu fikk nærkontakt med en stor flokk delfiner. – De holdt et show uten like, sier Guldberg.

Guldberg hadde fått tips om at det skulle være hval i Sigerfjord. Han hadde lenge vært på jakt etter knølhvalen, og derfor tok han fotoapparatet med seg og dro ut med båten, skriver vol.no.

Da han kom fram fikk han seg en overraskelse. I fjorden var det en stor flokk med Kvitskjeving, en delfinart han aldri tidligere har sett.

– Delfinflokken talte minst 200, og jeg ble veldig imponert. De hadde en utrolig fart og viste en utrolig styrke, sier Guldberg.

I to timer fulgte han delfinene. På den tiden bevegde de seg fra Sigerfjord ved Sortlandssundet mot Hadsel i Vesterålen. Delfinene jaktet på silda, og de hadde selskap av ei ørn som var ute i samme ærend.

La seg ved siden av båten

Bildene er tatt fra to til 100 meters avstand. Guldberg forteller at delfinene la seg tett inntil båten når de gikk i fem knop.

– De surfet i bølgene fra riben, og det var kanskje ti på hver side som lekte seg.
Og når vi så under båten, så det ut som en stim med kvitskjæringer.

– En sensasjon så langt nord

Kvitkjeving

Delfinene hoppet og spratt rundt båten.

Foto: Rune Martin Guldberg

Havforskere sperrer øynene opp for det sjeldne synet av delfinarten kvitskjeving i Vesterålen. De mener endringer i havet i nord kan være årsaken.

– Jeg har ikke sett denne arten her oppe noensinne. Den er som regel ute på åpent hav og lengre sør, sier marinbiolog Tiu Similä fra Bø i Vesterålen.

Knølhvalen som Guldberg var på jakt etter, er også en sjelden art å se så langt nord. Den er observert i Vesterålen tidligere i vinter.