NRK Meny
Normal

– De trenger omsorg og kjærlighet

Agnete Tjærandsen har opprettet støttegruppen "Besteforeldre for asylbarn" for å gi enslige mindreårige asylbarn en følelse av trygghet i Norge.

Agnete Tjærandsen

BESTEMOR: Agnete Tjærandsen er selv bestemor for fem, og nå ønsker hun å bli bestemor for enslige mindreårige asylsøkere i Norge.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

Agnete Tjærandsen er bestemor og opptatt av at de som kommer som asylsøkere til Norge skal ha det godt. Derfor har hun startet opp en støttegruppe kalt "Besteforeldre for asylbarn". Hovedmålet med denne støttegruppa er å gi omsorg og kjærlighet til enslige barn som kommer til Norge.

Agnete Tjæraldsen

OPPRETTET STØTTEGRUPPE: Agnete Tjærandsen har opprettet støttegruppa 'Besteforeldre for asylbarn'.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

– 40 enslige ungdommer kommer til Bodø rundt 1. august, og de trenger at noen gir dem omsorg og kjærlighet utenom det vanlige støtteapparatet, sier Tjærandsen, som har en fortid som programleder i NRK.

Det siste året har det vært ei økning i antall enslige mindreårige flyktninger som har kommet til Norge. I starten av august kommer 40 enslige flyktninger til Mørkved utenfor Bodø.

– Jeg er mest opptatt av den direkte kontaken med barna. Mens vi andre har familie, har disse barna ingenting. Det er grusomt å tenke på, sier hun.

– Hvordan tror du det er for disse barna å komme hit?

Skremmende. Bare tenkt deg hva de kommer fra. De er skremt fra før, og så skal de reise til Norge. De har vel knapt hørt om verken Norge eller polarsirkelen.

– Definisjonen på trygghet

Mottaksleder ved Tverlandet Mottak, Are Skanke Andreassen ønsker ordningen velkommen.

Are Skanke Andreassen

POSITIV TIL STØTTEGRUPPE: Mottaksleder, Are Skanke Andreassen er positiv til den nye støttegruppa 'Besteforeldre for asylbarn'.

Foto: Kari Skeie/NRK

– Det er helt fantastisk. Jeg leste et leserinnlegg om dette i avisen i går, og da måtte jeg bare klippe det ut og henge det på veggen på møterommet vårt. Det er utrolig deilig å se et sånt engasjement, sier Andreassen.

Mottakslederen ønsker nå å opprette et samarbeid med støttegruppa.

– Besteforeldre trenger vi alle, og spesielt kanskje de ungdommene som kommer hit. Besteforeldre er definisjonen på trygghet og kjærlighet. Nå ønsker vi å ta kontakt med støttegruppa og etablere et visst samarbeid med disse, sier han.

– Veldig spent

Den tidligere NRK-programlederen har selv fem barnebarn og er en kjent stemme og ansikt for mange. 82-åringen har fortsatt mye å gi.

– Vi kan ikke gjøre alt, men vi kan gjøre noe. Jeg er veldig spent, men samtidig overbevist om at det kommer til å bli veldig bra, sier Tjærandsen.

Tjærandsen ber nå om at flere "godt voksne" melder seg som besteforeldre, og har allerede fått flere henvendelser.

– Jeg har over ti navn på lista som ønsker å bidra, avslutter hun.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.