– De kommer til å rasere hele Værøy

Både Bodø og Lofoten er på frierføtter, men folk på Værøy ytterst i Lofoten er skeptisk til kommunesammenslåing. – Alle er ute etter å melke verdiene våre, mener Per Egil Kristensen, som skal på folkemøtet i kveld.

 Per Egil Kristensen

VIL IKKE BLI EI LITA MUS I HAVGAPET: – Jeg frykter også for eldreomsorgen vår. At den skal flyttes til fastlandet. De blir å rasere hele øya, tordner Per Egil Kristensen.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

I en meningsmåling svarer halvparten av innbyggerne i Bodø at de er for sammenslåing med Steigen, Værøy, Røst, Gildeskål, Saltdal og Rødøy. Ordføreren har signert intensjonsavtale om sammenslåing med både Bodø og Vest-Lofoten. Men folk på Værøy ytterst i Lofoten er skeptisk til kommunesammenslåing

I kveld er det folkemøte, og dit skal Per Egil Kristensen for å si sin hjertens mening.

Henrik Bergstrøm, Værøy

Henrik Bergstrøm prøver å komme på noe positivt å si om kommunesammenslåing. – Jeg klarer det ikke, sier han.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

– Jeg synes ikke noe om det. Vi har det godt på Værøy. De som vil ha sammenslåing er ute etter å melke av det vi har. Jeg frykter også for eldreomsorgen vår. At den skal flyttes til fastlandet. De blir å rasere hele øya, tordner Kristensen.

Rådmannen får tøff jobb

Rådmannen i Bodø skal delta på folkemøtet i et forsøk på å overbevise skeptikerne til avtalen som tar sikte på å slå sammen Værøy, og fem andre kommuner til en storkommune som skal hete Bodø. Men det virker som han får en vanskelig jobb.

– Jeg ser kun bakdeler. Folket på Værøy bør ha selvråderett. Skal det skje noe på denne øya, er det folket som bor her ute som skal ta den avgjørelsen, sier Henrik Bergstrøm.

Røst mer spiselig

Vidar Andreassen, Værøy

– De aller fleste pengene som blir tjent på Værøy blir som regel brukt i Bodø. Men Bodø har bare service å by på, det er ikke noe næring der, sier Vidar Andreassen.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Vidar Andreassen er mildere stemt mot naboøya Røst enn han er mot storebror Bodø.

– Vi har jo i mange år hatt trøbbel med å få kvalifiserte søkere til stillinger her ute, så en sammenslåing med Røst en nok unngåelig. Bodø er en ren serviceby. Det er rundt Bodø at verdiene blir skapt, sier Andreassen.

Han tror på et solid flertall for å stå alene når det skal være folkeavstemning 12. juni.

– Men det er jo de høye herrer i Oslo som bestemmer. Og de kommer til å bruke tvang, sukker Andreassen.

Frykter smalhans

Marlene Strandberg, Værøy
Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Marlene Strandberg som er barne- og ungdomsarbeider på Værøy frykter det blir mindre penger til øya.

– Økonomien er allerede dårlig. Når vi må dele med andre, blir det mindre til hver.

10 mil fra Bodø

Beate Jensen

Beate Jensen tror Værøy forblir egen kommune.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Velger Værøy å slå seg sammen med Bodø blir kommunesenteret omlag 10 mil unna i luftlinje. Mange frykter da at lokaldemokratiet vil forvitre.

Jeg frøler at vi gjør dette for å tilfredstille noen poltikere som har et mål de skal nå innen en viss dato. Da har jeg lyst til å være litt ulydig, sier Beate Jensen.

Jeg tror til og med regjeringen kan skjønne Værøys situasjon. De har jo sagt at noen kommuner vil det være unaturlig å slå sammen, leger hun til.

Stor-Salten