NRK Meny
Normal

– De har hatt kjempeflaks

Det sier lederen for skredgruppa i Svolvær Røde Kors, som var først på stedet da de fikk melding om at fire personer kunne vært tatt av snøras tidligere i dag. Over hele fylket meldes det om betydelig skredfare i helga.

Marius Løken

BOR LIKE VED: Lederen for skredgruppa i Svolvær Røde Kors, Marius Løken (innfelt), bor like ved Blåtind, og er glad for at ingen menneskeliv gikk tapt i dag. – Det første som slår meg når vi får slike meldinger, er at vi har dårlig tid, sier han.

Foto: Marius Løken

Markis Løken

TO TING: – Det er to tanker som går gjennom hodet når vi får slike meldinger. Den første er at vi har dårlig tid. Det andre er vår egen sikkerhet, forteller Marius Løken.

Foto: Marius Løken

– Jeg bor like ved fjellet og var hjemme da jeg fikk beskjeden. Vi har ikke vært ute på mange slike aksjoner, men er godt drillet, og systemet fungerte veldig bra i forhold til utkalling av ressurser, forteller Marius Løken i Svolvær Røde Kors til NRK.no.

Som leder i skredgruppa øver han og mannskapet seg jevnlig på lignende scenarioer som det som utspant seg ved Blåtind i Lofoten tidligere i dag.

– Det er to tanker som går gjennom hodet når vi får slike meldinger. Den første er at vi har dårlig tid. Den andre er vår egen sikkerhet. Går det et skred, så er det skredfarlig, og da gjelder det å finne sikre veivalg i terrenget.

Han forteller at dersom man blir begravd uten luftlomme, er det snakk om 15 til 20 minutter før oksygennivået blir kritisk.

– Men vi gir aldri opp, og jeg vet om tilfeller der forulykkede har overlevd i mange timer under snømassene takket være en luftlomme, fortsetter han.

– Slår oss aldri til ro før vi er sikker

Sammen med tre andre, var han etter få minutter fremme ved foten av fjellet, og kunne konstatere at skredet var flere hundre meter bredt og like høyt.

– På vei opp til raset møtte vi på to personer til fots som hadde sett skredet. De fortalte oss at de hadde observert fire stykker på ski, og at de også hadde sett dem etter skredet. Dette var den første meldingen vi fikk på at de kunne ha gått bra.

– Men man får alltid mange opplysninger når man er ute, og vi slår oss aldri til ro før vi er helt sikker, legger han til.

(artikkelen fortsetter under)

Sea King på vei mot Blåtind

SEA KING: Både et Sea King-helikopter, skredgruppen i Svolvær, lavinehunder samt hundeekvipasjer fra Forsvaret ble sendt ut da alarmen gikk.

Foto: Kristaver Birkeland Johansen

– Kjempeflaks

Kort tid etter, møter han på de fire personene som potensielt kunne vært tatt av skredet – preget, men i god forfatning.

– De fortalte at skredet hadde gått både over og under dem. De sto rett og slett på en liten fjellrygg, og har hatt kjempeflaks, sier Løken.

Skredet hadde blitt utløst flere hundre meter fra der de befant seg.

– Det sier litt om ustabiliteten i terrenget. Dette er et populært turområde, og jeg er glad for at det gikk bra denne gangen.

(artikkelen fortsetter under)

Ras i Svolvær

FLERE HUNDRE METER BREDT: Skredet var flere hundre meter bredt og minst like høyt, forteller Marius Løken.

Foto: Marius Løken

– Betydelig skredfare

Og det er ikke bare i Svolvær det har gått skred. Ved Kalvatn-området ved Mo i Rana i Helgeland ble to skuterførere tatt av et skred like før klokken 17 lørdag, men ble ikke begravd.

– De er sendt til sykehus for sjekk, men skal ikke være alvorlig skadet, forteller operasjonsleder Knut Tverrå i Helgeland politidistrikt.

Geir Bøyen, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge, forteller at skredfaren i fylket er betydelig.

– Den ligger på 3, noe som vil si at det er moderat til svake bindinger i mange brattheng, forklarer han.

Til kvelden skal det imidlertid bli litt kaldere, og søndagen meldes det om østavind og oppholdsvær mange steder i Nordland.

– Det medfører at det vil bli fine forhold i fjellet, og at det også vil stabilisere seg litte grann i forhold til skredfaren. Men fremdeles bør man ferdes med varsomhet, for belastningen fra skigåere er ofte nok til å utlese skred.

– Har du noen oppfordring til folk?

– Dra gjerne ut, men vær forsiktig, og unngå bratte heng, avslutter han.

Laster kart, vennligst vent...

HER SKJEDDE SKREDET: Raset gikk på Blåtinden, ikke langt fra Svolvær.