NRK Meny
Normal

– Dagdrømming i trafikken er farligere enn å snakke i mobilen

Hvert år bøtelegges 20.000 nordmenn for mobilbruk i bil. Men ifølge forsker er det å sitte i egne tanker enda farligere enn å snakke i mobilen under kjøring.

Hvert år bøtelegges rundt 20.000 nordmenn for å bruke mobilen i bil.
Men transportforskere sier mobilbruk er langt mindre farlig enn å sitte i egne tanker.

BØTELEGGES: En bilist viser fram mobilen til politibetjent Geir Magnus Hardeland. Mobilbruk koster 1300,- dersom du blir oppdaget av UP.

Rune Elvik

Rune Elvik ved Transportøkonomisk institutt.

Foto: NRK

– Vi har sammenlignet forskjellige forstyrrelser og distraksjoner, og det å sitte i egne tanker er faktisk noe av det verste du kan gjøre, sier trafikkforsker Rune Elvik ved Transportøkonomisk institutt til NRK.

Elvik forteller at de har gjennomført spørreundersøkelser blant folk, og sammenlignet svarene med statistikk fra forsikringsselskap om innblanding i ulykker.

– Dermed kan vi finne ut om det er noen sammenheng mellom hva folk svarer at de gjør og tenker mens de kjører, og hvor ofte de blir innblandet i ulykker. Dagdrømming ser ut til å øke risikoen for at det skal oppstå en ulykke betraktelig.

Vanskelig å stanse dagdrømmere

UP-betjent Rune i aksjon i Bodø

FØLGER MED: UP-betjent Rune Horseng i aksjon i Bodø.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

I Bodø er Utrykningspolitiet ute for blant annet å sjekke mobil- og bilbeltebruken blant trafikantene. Politibetjent Geir Magnus Hardeland forteller at det er vanskelig å stanse bilister som sitter i egne tanker.

– Da må det være andre ting vi reagerer på, for eksempel vinglete kjøring eller at sjåføren tydelig ikke får med seg ting i trafikken.

Hardeland forteller at de har hatt tilfeller de sjåførene har måttet bråbremse foran politibetjentene idet de skulle til å bli vinket inn.

– Det har skjedd ved rutinekontroller. Da kan det hende de har sittet i egne tanker og ikke har fulgt med på trafikkbildet.

UP avholder trafikkontroll i Bodø

GJØR SEG KLARE: Politibetjent Geir Magnus Hardeland og kollega Rune Horseng følger med på trafikken i Bodø.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Fikk 1300 i bot

En av sjåførene som blir stoppet av politiet denne dagen, er bilist Ellen Andreassen. Hun fikk 1300 i bot for å ha snakket i mobiltelefonen.

– Selv om du sitter i telefonen, så følger du jo med på trafikkbildet. Jeg vet ikke hvem som har funnet ut at det skulle være så farlig.

Andreassen er enig i at det må være farligere å sitte i egne tanker.

– Sitter du i egne tanker kan det hende du er borte vekk og ikke får med det hva som skjer. Det må jo sies å være mye verre.

Bilist Ellen Andreassen stoppes av politibetjent Geir Magnus Hardeland

Bilist Ellen Andreassen stoppet av politibetjent Geir Magnus Hardeland.

Foto: Sigurd Steinum / NRK