Hopp til innhold

– Cavendish kommer til å angre

De aller fleste av verdens beste syklister er ikke med når startskuddet for Arctic Race of Norway går i morgen. – Men det kommer de til å angre på, sier lederen for rittet.

Knut-Erik Dybdal og Mark Cavendish

– Vi har ikke Mark Cavendish og Marcel Kittel, men når de får se på TV og får høre hva de andre rytterne har opplevd i Nord-Norge, er jeg ganske sikker på at de vil angre på at de ikke er med i år, sier leder Knut-Erik Dybdal til NRK.no.

Foto: Pa Photos Pete Goding/NRK Markus Thonhaugen

For første gang i historien kommer verdens beste sykkellag til Nord-Norge når Arctic Race of Norway arrangeres denne uka.

Sju av Pro Tour-lagene stiller til start, men mange av verdens beste lag og ryttere mangler.

– Vi har ikke verdensstjerner som Mark Cavendish og Marcel Kittel, men når de får se på TV og får høre hva de andre rytterne har opplevd i Nord-Norge, er jeg ganske sikker på at de vil angre på at de ikke er med i år, sier leder Knut-Eirik Dybdal til NRK.no.

Kort frist

Han er full av optimisme foran rittet, som mot alle odds blir arrangert allerede i år.

– Det var ikke før i mars i år det ble bekreftet vi skulle på lufta. Da ble gode råd dyre. Mange lag hadde allerede lagt sine planer for sesongen, og derfor glipper noen av de største stjernene, sier Dybdal.

– Men når det er sagt, vil jeg ikke si at det er et b-stempel på rittet. Sju av lagene som er her har enten syklet Tour de France, Giro di Italia eller Sveits rundt i år.

Og det er tross alt store navn som skal delta. Verdensmester Thor Hushovd er klar. Det samme er Lars-Petter Nordhaug. Sykkelkjennere vil også kjenne igjen navn som Sep Vanmarcke, Kenny van Hummel, Dominik Nerz, Mikhail Ignatjev og Maxim Belkov.

(artikkelen fortsetter under)

Sendes i 154 land

Uavhengig av hvem som sykler, så vil verden få med seg at Arctic Race of Norway blir arrangert.

Det kommende sykkelrittet samarbeider med en av Europas største sportsarrangører: Amaury Sports Organisation (ASO), som arrangerer sykkelklassikerne som Tour de France, Spania rundt og en rekke andre store sykkelarrangementer i verden.

ASO har avtaler med 200 TV-selskaper i 190 land. Allerede har 26 TV-selskaper fra 154 land avtalt sendinger fra det norske sykkelrittet, skriver Innovasjon Norge.

– Dette blir spesielt. Det strømmer ikke over av store idrettsarrangementer i Nord-Norge. Når vi har et arrangement er det gjerne et NM i ski. Når det gjelder sommeridrett, så har vi ikke store arenaer som kan huse store internasjonale idrettsarrangementer. Men når det gjelder sykkel, så trenger man ikke bygge en eneste arena. Vi har allerede verdens vakreste idrettsarena, og jeg gleder meg til at vi skal vise den frem, sier Dybdal.

(artikkelen fortsetter under)

Hushovd testet veibanen

Tirsdag inviterte Thor Hushovd til treningstur på Instagram.

Hva med været?

Lederen for Arctic Race ser på årets ritt som en test. Ingen vet helt hvordan det kommer til å bli.

– Vi drømmer ikke om bli bedre enn Tour de France, men vi vil gjerne være et supplement. Dette er et uprøvd område, aldri har så store stjerner syklet i dette området nord for polarsirkelen, sier han.

Men det at rittet sykles så langt nord kan gi værmessige problemer. Heldigvis ser ikke værmeldingene så aller verst ut, men det spiller heller ikke så stor rolle, mener Dybdal.

– Vi har solgt inn et sykkelritt hvor utfordringene like gjerne kan være vær og vind, som bratte bakker.

(artikkelen fortsetter under)

Ruta for Arctic Race of Norway

Slik sykles Arctic Race of Norway.

Foto: arctic-race.no

Liste over lagene i Arctic Race:

Disse profflagene stiller:

BMC Racing Team, med Thor Hushovd
Team Katusha, Alexander Kristoff er syk og stiller ikke.
Team Europcar
Belkin, med Lars Petter Nordhaug
Cofidis
Argos-Shimano
Vacansoleil

Norske kontinentallag:

Team Østerhus Ridley
Joker Merida
Team Plussbank
Frøy Bianchi
Ringeriks-Kraft Look
Team People4you-Unaas
OneCo Trek

Andre lag:

Topsport Vlaanderen
Team NetApp Endura
Accent Jobs
Bigmat Auber
Champion System
Crelan Euphony