Hopp til innhold

– Bra at vi på Træna får en skulptur for en gangs skyld

Kunstprosjektet Skulpturlandskap Nordland ble i dag komplett, da skulpturen til den afrikanske kunstneren Anawana Haloba ble avduket av dronning Sonja.

Fikk endelig skulptur på Træna

BLOMSTERPIKENE: Noen av dem som var fornøyd med det nye kunstverket var blomsterpikene Lovise Marie, Solveig Olea og Tirill Sofie, alle 8 år.

Det unike prosjektet med å få internasjonale kunstnere til å lage skulpturer som plasseres rundt om i Nordland er dermed kommet til sin ende.

Skulpturen på Træna er en høy granittblokk, med en stor fiskekrok i glass på toppen, den samme som i kommunevåpenet til Træna. Den er også den eneste av de 36 skulpturen som spiller musikk.

– Det jeg har forsøkt å gjenskape her er et stykke prosa, en sang, et dikt, sier kunstneren Anawana Haloba.

Hun håper folk som ser skulpturen hennes, føler det samme som hun gjorde da hun besøkte Træna for første gang.

– Jeg ble veldig berørt av dette landskapet. Jeg vet ikke om skulpturen klarer å formidle dette, men jeg håper det. Jeg er en fremmed i denne delen av verden, men jeg føler Træna er blitt en del av meg nå, sier hun til NRK.

– Må ta stilling til kunst

Dronning Sonja sto for avdukingen i dag, og hun var også med da den første skulpturen var på plass i Vega tilbake i 1992.

Dronning Sonja avduker skulptur på Træna

– Det jeg har forsøkt å gjenskape her er et stykke prosa, en sang, et dikt, sier kunstneren Anawana Haloba. Skulpturen ble avduket av dronning Sonja.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Jeg har vært opptatt av Skulpturlandskap Nordland i mange år. På Vega fikk jeg føle og høre hvordan diskusjonen rundt skulpturprosjektet hadde vært i lokalsamfunnene. Det har jo ikke bare vært enkelt å sette opp en stein i et steinlandskap, og få folk til å skjønne hva dette er. Man må ta stilling til noe. Det tror jeg alle de fine skulpturene som har kommet etter hvert har bidratt til, sa dronning Sonja da hun møtte pressen på Galleri Jennestad i Vesterålen tirsdag denne uka.

– På tide

Noen av dem som var fornøyd med det nye kunstverket var blomsterpikene Lovise Marie, Solveig Olea og Tirill Sofie, alle 8 år.

– Skulpturen er veldig fin. Det er bra at vi får en skulptur for en gangs skyld. Da får vi litt pynt her på Træna, sier blomsterpike Tiril, som syntes det var stor stas å møte dronningen, sier Tiril Sofie Holmen Danielsen.

Dronning Sonja avduker skulptur på Træna

I dag ble det siste kunstverket i Skulpturlandskap Nordland avduka på Træna.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Veldig artig og litt skummelt. Men hun sa jeg var flink.

Kunstneren selv er veldig stolt og beæret over å være en del av kunstprosjektet.

– Måten folket på Træna har tatt imot meg og skulpturen min er en stor ære, sier Anawana Haloba.

Lisa Maaretta Jaukkuri Vært med på skulpturprosjektet det startet for over 20 år siden.

– Jeg føler litt vemod i dag fordi skulptursamlingen nå er komplett. Dette er imidlertid er fin avslutning, og jeg tror skulpturen blir mye besøkt. Det finnes skulpturparker over hele verden, men dette prosjektet er unikt. Her er 36 skulpturer spredd over et helt fylke. Skulpturlandskap Nordland har blitt utropt til ett verdens ti viktigste kunstprosjektene i naturen. Det betyr at Nordland har en fantastisk arv å ta vare på, sier hun.