Hopp til innhold

– Bønder bør avlegge eksamen før de får drive kommersielt

Dyrevernalliansen har fått mange reaksjoner etter at NRK i går skrev om en bonde fra Vesterålen, som har blitt bøtelagt etter at han slepte en ku etter traktoren sin på en isete veg.

En bonde fra Vesterålen må ut med 8500 kroner i bot etter at han slepte en ku etter traktoren sin på en isete vei.

VIDEO: Lyden på filmen er fjernet. Dette er begrunnet med at lydsporet kan identifisere personen som meldte saken til Mattilsynet.

Live Kleveland i Dyrevernalliansen

Informasjonsleder og jurist hos Dyrevernalliansen, Live Kleveland.

Foto: I.Linstad Hauge / Dyrevernalliansen

– Vi har tidligere i høst tatt til orde for at bønder som driver kommersiell drift, bør avlegge eksamen, for å være sikker på at de har kunnskapene til å drifte på en skikkelig måte. Denne saken aktualiserer den debatten, sier Live Kleveland til NRK.

Hun er informasjonsleder og jurist hos Dyrevernalliansen, og har fått mange reaksjoner etter at NRK i går skrev om at en bonde fra Vesterålen må ut med 8.500 kroner i bot etter at han slepte en ku etter traktoren sin på en isete vei.

Kleveland er selv sjokkert over måten bonden behandler kua på.

– At slikt kan foregå i 2014, skulle man ikke tro. Få vil være uenig i at denne kua har det vondt. Her går det på holdninger som ikke hører hjemme i et moderne samfunn, sier hun.

– Mange mener straffen er for mild

Også bota på 8.500 er det mange som reagerer på, ifølge informasjonslederen.

– Det folk sier når de kontakter oss, er at de mener dette er en altfor mild straff. Det er vi i utgangspunktet helt enige i, men sett i forhold til bøtenivået som domstolene bruker, er dette faktisk en nokså streng reaksjon.

Hun forteller at de undersøkte straffenivået til dyremishandling gjennom de ti siste årene i fjor, og at bøtenivået for grov vanskjøtsel av dyr i snitt ligger på rundt 10.000 kroner.

– At bonden får en reaksjon i denne saken i form av overtredelsesgebyr, er et godt eksempel på en sak som sannsynligvis aldri ville ført til noen reaksjon i det hele tatt hvis den hadde blitt politianmeldt.

Kleveland mener derfor saken er et godt eksempel på at det nye tiltaket, der Mattilsynet kan gi overtredelsesgebyr, kan fungere etter hensikten.

– Med vårt kjennskap til rettssituasjonen for dyr i dag, er dette et stort fremskritt. Politiet har ofte ikke kapasitet til å ta slike saker alvorlig. Da er det bra at Mattilsynet, som faglig enhet, kan gi reaksjoner på saker som denne.

– Du er fornøyd med Mattilsynets arbeid i denne saken?

– De skal ha ros i denne saken. De kan lett få kritikk, men her viser de at de tar problematikken på alvor. Det er bra.

– For mild

Men selv om boten ligger i det øvre sjiktet hva gjelder rettspraksis, mener Kleveland fremdeles at straffen er for mild.

Hun mener mange av de som bestemmer, har sovet i timen.

– Stortinget har tidligere gitt uttrykk for at straffen for vanskjøtsel av dyr må bli strengere, fastslår hun.

– Hva tenker du om debatten rundt Dyrepoliti i lys av denne saken?

– Den er mer aktuell enn noen gang. Men all den tid vi ikke har det, er det i alle fall bra at Mattilsynet har virkemidler og vilje til å gripe inn, avslutter hun.

Ku dras etter traktor i Vesterålen

Kua viste tydelige tegn på å ha problemer med å få fotfeste på det glatte føret. Ifølge Mattilsynet rautet den og viste motstand mot å la seg drive fremover.

Foto: Mattilsynet