Alenemor i Bodø: – Vi må kanskje flytte i lavvo

Boligmangel har ført mange ut i en desperat husjakt i Bodø.

Boligmangel har ført mange ut i en desperat husjakt i Bodø.

ENORM BOLIGMANGEL: – Jeg har spøkt med at vi må få oss lavvo, men det er kanskje det som skjer, sier trebarnsmor Rose Marie Eide. Hun har vært på boligjakt siden april, uten hell.

Hver time er Rose Marie Eide inne på nettstedet Finn for å lete etter nye boligannonser. Men leiemarkedet i Bodø er vanskelig. Spesielt når du er alenemor med tre barn.

– Markedet er sprengt, det er omtrent ingenting, sier hun.

NRK besøker henne og datteren Viktoria hjemme i leiligheten de leier på Mørkved i Bodø. Men leiligheten blir snart lagt ut for salg og da må familien ut.

Eide har lett etter et nytt sted helt siden april, men jakten har så langt vært resultatløs.

– Problemet er prisen. Skal jeg ha en leilighet med tre soverom, så blir det veldig dyrt. Jeg har satt ned kravene til to soverom, slik at jeg må sove på sofaen og to av jentene må dele rom, men selv det har jeg ikke råd til, sier trebarnsmoren.

Grensen hennes går ved 12.000 kroner, men hun begynner å skjønne at hun må opp i pris.

– Da blir det flatbrød og vann på oss.

– Markedet er sprengt

Boligmangel i Bodø

VANSKELIG: – Markedet er sprengt, sier alenemoren Rose Marie Eide.

Foto: Øystein Nygård / NRK

De høye boligprisene er et resultat av en etterspørsel som er langt større enn tilbudet. I fjor fortalte prosjektleder for boligpolitikk i Bodø kommune, Daniel Wie Sandbakk, at Bodø er en vekstkommune som øker med 600–800 innbyggere per år.

De siste årene har det imidlertid bare blitt bygget 170 boliger, mens behovet er på hele 300–350 nye boliger.

I Bodøs kommunalplan går det fram at kommunen må doble antall nybygde boliger fram mot 2020 om man skal holde tritt med befolkningsprognosene. Mens boligprisene i hele landet går ned, går prisene særlig i nordlige byer som Bodø og Tromsø opp.

– Situasjonen er så prekær at vi ikke har noe sted å gjøre av oss. Alternativet er å flytte inn hos noen andre, men vi fire tar litt plass. Det er ikke bare å låne et soverom, sier Eide.

Hun opplever hele situasjonen som veldig stressende. Utleierne prioriterer nemlig studenter som kan bo i kollektiv.

Eide har vært i kontakt med kommunen for å undersøke muligheten for å få en kommunal bolig, men der er det ett til to års ventetid. Heller ikke NAV har latt høre fra seg enda.

– Telefonen ringer fortsatt i dag, to måneder etterpå

Boligmangel i Bodø

NEDRINGT: – Jeg la ut annonsen på Facebook, og opplevde at mellom 70 og 80 stykker tok kontakt, sier utleier Ørjan Strand.

Foto: Øystein Nygård / NRK

For dem som leier ut er situasjonen helt annerledes. Ørjan Strand hadde ingen problemer med å finne noen som ville betale 12.000 kroner for å leie en treroms leilighet i Bodø fra juni. Og han la ikke annonsen ut i lokalavisa engang.

– Det er helt vilt. Jeg la ut annonsen på Facebook, og opplevde at mellom 70 og 80 stykker tok kontakt. Enkelte begynte også å by over hverandre.

Etter at de fikk vite prisen, var det omtrent 50 personer igjen. Da kunne utleieren plukke bort personer som ikke passet kriteriene.

– Vi ville ha jevngamle par med unger på samme alder som våre egne. Telefonen ringer fortsatt i dag, to måneder etterpå. Folk snapper opp annonsen på Facebook virker det som.

– Leiemarkedet er tøft

Problemet vil fortsette inntil man får en økt boligbygging i Bodø. Megler Pål Martin Arntzen hos DNB Eiendom i Bodø forteller at det er ingenting som tilsier at trykket på boligmarkedet vil lette med det første. Det bygges minst 100 boliger for lite i året, mener han.

– Leiemarkedet er tøft. Det er mange som må ut i leiemarkedet, der det er høye priser, akkurat som i boligmarkedet. Etterspørselen er langt større enn tilbudet.

Arntzen forteller at de høye boligprisene fører til at mange faller utenfor.

– De får ikke finansiering nok til at de kan kjøpe seg en bolig i dette markedet.

– Hvor lenge vil denne situasjonen vedvare?

– Bodø er en by i full utvikling. Tilflyttingen er så stor at jeg ikke ser at dette vil avta.

– Kan ikke ha det slik at man skal gå på «Idol-konkurranse»

Ida Pinnerød, ordførerkandidat for Bodø Arbeiderparti

UHOLDBART: – Vi kan ikke ha det slik at man nærmest skal gå på Idol-konkurranse for å få tak over hodet, sier Ida Pinnerød (Ap).

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Leder Ida Maria Pinnerød i Bodø Arbeiderparti beskriver situasjonen som uholdbar.

– Det vi nå ser er resultatet av tre tapte år for byens utvikling. Vi kan ikke ha det slik at man nærmest skal gå på Idol-konkurranse for å få tak over hodet. Dette er vi nødt til å gjøre noe med.

Hun mener løsningen er at det nå gjennomføres en helhetlig boligpolitikk.

– Både når det gjelder de kommunale boligene, men også med tanke på det private markedet. Bodø vokser, og det må politikerne følge med på.

Pinnerød er bekymret for Bodøs omdømme.

– Når markedet er så vanskelig, så medfører det at folk ser seg rundt andre steder. Byen har mange kvaliteter, og jeg håper og tror at dette er noe vi klarer å løse.

– Tragisk

Jonny Gulbrandsen i FRP

HENGER ETTER: – Vi har sovet i timen, innrømmer Jonny Gulbrandsen (Frp).

Foto: Adrian Dahl Johansen

Bystyrerepresentant Jonny Gulbrandsen (Frp) er enig med Pinnerød i at det nå må bygges mer.

– Det er over hundre som venter på kommunal bolig der enkelte har stått i kø i opptil to år. Det er ikke bra, sier han.

Gulbrandsen forteller at kommunen blant annet må leie rom på pensjonater og hospits for å gi folk tak over hodet.

– Summen som brukes på det har gått opp noe enormt.

– Dette problemet har vedvart over flere år. Har dere sovet i timen?

– Ja, det har vi. Det er tragisk at køen er så lang, og køen blir ikke noe mindre. Når studenter må flytte hjem fordi de ikke finner plass å bo, så er ikke det bra. Dette er vi nødt til å gjøre noe med, fastslår han.

– Må kanskje flytte inn i lavvo

Hos Rose Mari og familien haster det. For to dager siden gikk leiekontrakten ut, og så snart en kjøper er klar må familien flytte. Om de ikke finner noe snart, må de kanskje ty til mer primitive løsninger.

– Jeg har spøkt med at vi må få oss lavvo, men det er kanskje det som skjer, sier hun.