Hopp til innhold

Mener Bodø-ordfører overdriver: – Ørland hadde vunnet uansett

– Ørland ranet til seg kampflybasen ved hjelp av PR-byråer, mener Bodø-ordføreren. – Sludder, mener Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talsmann.

Sverre Myrli

Forsvarspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet Sverre Myrli var med og tok avgjørelsen om Ørland som ny kampflybase. Han sier han ikke så en eneste PR-rådgiver mens prosessen pågikk.

Foto: Arbeiderpartiet

Ørland brukte seks millioner PR-kroner for å få kampflybasen. Den tapende part, Bodø, investerte til sammenlikning 300.000 kroner på PR i denne saken.

Ole Hjartøy

– Politiske avgjørelser dras i en bestemt retning betalt av deg og meg, til fordel for særinteresser. Det er ran på høylys dag, tordner ordfører Ole Henrik Hjartøy.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

– Vi har reflektert mye over lobbyvirksomheten til Ørland kommune og mener det var en uredelig fight, sier ordfører i Bodø kommune, Ole Henrik Hjartøy til NRK.

Ordføreren reagerer sterkt på at skattepenger brukes til å påvirke politikerne.

– Det er horribelt at man bruker skattebetalernes penger på denne måten. Når resultatet ikke blir det som tjener nasjonen best, blir det dobbelt gærent. Vi mener avgjørelsen om å flytte kampflybasen vekk fra Bodø er helt feil, sier Hjartøy.

– Så ikke én pr-rådgiver

Forsvarspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet Sverre Myrli var med og tok avgjørelsen om Ørland som ny kampflybase. Han sier han ikke så en eneste pr-rådgiver mens prosessen pågikk.

– Bodø-ordføreren overdriver rollen til PR-byråene. Jeg merket i hvert fall ikke noen PR-byråer verken på Bodø eller Ørlands side, sier han til NRK.no.

Bodø-ordføreren sier han stolte på at kommunens faktabaserte informasjon ville vinne fram. Nå mener han at de demokratiske prosessene er blitt et spill for galleriet.

Myrli sier han har god samvittighet både i prosessen og for avgjørelsen.

– Gjør ikke inntrykk

– Det gjør ikke så veldig stort inntrykk på meg. Jeg har god samvittighet i denne saken. Det var åpne prosesser, høringer, møter og beregninger fram og tilbake. Samtlige argumenter fra Bodø og Ørland ble kvalitetssikret av Forsvarsdepartementet, sier Myrli.

Imidlertid skjønner han at Bodø-ordfører Ole Henrik Hjartøy er skuffet.

– Jeg skjønner at Bodøs ordfører er skuffet over resultatet. Stortinget hadde to veldig gode kandidater, både Ørland og Bodø. Da måtte det en bli vinner og en bli taper.

Myrli mener debatten både i reageringen og i Stortinget var redelig.

– De som foretok jobben med sortering og beregninger var Forsvarsdepartementet, og jeg er ganske sikker på at pr-byråer ikke har noen innvirkning på departementets arbeid. Stortinget fattet sin beslutning på bakgrunn av bakgrunnsmaterialet vi fikk fra departementet.

(artikkelen fortsetter under)

Forsvarssjefen leverer rådet til forsvarsministeren

Forsvarssjef Harald Sunde (t.h.) gir her sine fagmilitære råd til forsvarsminister Espen Barth-Eide.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Lyttet til forsvarssjefen

Et annet viktig argument for politikerne var det fagmilitære rådet fra daværende forsvarssjef Harald Sunde – som også gikk for Ørland.

– Men det er ikke slik at vi nødvendigvis følger forsvarssjefen i alt, men det var et vektig moment som talte for Ørland. Jeg tror heller ikke forsvarssjefen høre på PR-rådgiverne, sier Myrli.

Han avviser ikke at lobbyister og pr-byråer kan påvirke når Stortinget skal fatte viktige vedtak.

– Men ikke i denne saken. Den var veldig spesiell. Her måtte én bli skuffet. Hvis det var Bodø som hadde gått av med seieren, ville Ørland i ettertid ha kunnet sagt at kampen var uredelig.

Det argumentet som gjorde at flertallet til slutt falt ned på Ørland var de operative hensynene, utvidelsesmuligheter og økonomi.

– Til sammen gjorde disse faktorene at Ørland trakk det lengste strået. Samlet sett er Ørland et bedre alternativ enn Bodø. Bodø var et godt alternativ, men Ørland var bedre.