Hopp til innhold

– Dykkerne befinner seg på 130 meters dyp

Politiet på Helgeland sier det vil bli en krevende operasjon å hente ut de to omkomne finske dykkerne fra Nord-Europas dypeste grotte.

Dykkerulykke i Rana

Det var i dette hullet de fem dykkerne gikk ned torsdag kveld. Like etter midnatt fikk politiet beskjed om ulykken.

Foto: Hans Petter Sørensen

Politiet bekreftet tidligere i dag at to sportsdykkere hadde omkommet i en ulykke i grottesystemet i Plurdalen utenfor Mo i Rana.

Nå kommer politiet med utdypende informasjon i saken.

– Opplysninger vi har fått i saken, tyder på at de to omkomne dykkerne befinner seg på om lag 130 meters dyp. Politiet jobber nå for å få hentet ut de omkomne, men det er en krevende operasjon som vil ta tid. Politiet knytter nå til seg nødvendig fagkompetanse for å kunne foreta en sikker aksjon, sier politiinspektør Kristin Elnæs i Helgeland politidistrikt.

Helgeland politidistrikt hadde i 2006 en tilsvarende ulykke. Da ble den omkomne hentet ut etter tre uker – på 90 meters dybde.

– Vi måtte den gang hente inn dykkerekspertise fra henholdsvis Tyskland og Skottland, også med bistand fra England. Det er viktig for oss at operasjonen gjennomføres sikkert. Selve operasjonen vil derfor ta tid.

– Henter eksperthjelp

Dykkerulykke i Pluragrotta

Politiet har iverksatt både taktisk og teknisk etterforskning av hendelsen med sikte på for å få klarlagt detaljene rundt hendelsesforløpet.

Foto: Hans Petter Sørensen

Parallelt foregår etterforskning av hendelsen. Politiet har iverksatt både taktisk og teknisk etterforskning av hendelsen med sikte på for å få klarlagt detaljene rundt hendelsesforløpet. Teknisk etterforskning vil foretas både på stedet, og i etterkant.

– Nå sikrer tekniske etterforskere utstyret som har vært benyttet under dykket. Taktiske etterforskere avhører de tilskadekomne, samt andre aktuelle vitner, som har eller kan ha informasjon. Det vil bli brakt inn fagkyndig kompetanse i forbindelse med etterforskningen etter hvert.

De tre overlevende skal, etter det politiet har fått opplyst fra sykehuset i Tromsø, være i relativt god form. Den ene skal ha lettere symptomer på dykkersyke.

Dykkeforbud og ferdselsforbud i grottene opprettholdes inntil videre.

– Omdiskutert å gå så langt ned

Dykkerulykke i Pluragrotta

Politi og Sivilforsvaret er på plass på ulykkesstedet.

Foto: Hans Petter Sørensen

Ifølge en kilde i grottemiljøet i Rana er dette andre gangen det dykkes helt ned til 130 meter i Pluragrotta. Sist det skjedde var i desember 2012 – også den gangen var det finske dykkere som gikk ned til hele 132 meter. Dykkingen ble filmet og lagt ut på nettstedet Vimeo.

– Det er overhodet ikke vanlig å dykke ned til 130 meter. Det er risikabelt. Dersom noe går galt, tar det flere timer å komme seg opp. I tillegg er det kulden, sier grottedykkeren til NRK.no.

Frykter stenging

En annen kilde i grottedykkermiljøet frykter at politiet nå ilegger permanent dykkeforbud i Pluragrotta.

– Etter forrige dødsulykke ble grotta stengt i lang tid, nå regner jeg nesten med den blir stengt for godt. Det vil ha stor betydning for grottedykkermiljøet om dette skjer. Pluragrotta er på mange måter arnestedet for grottedykking i Norge. Dette stedet er spesielt lagt til rette for grottedykking. Det er godt tilrettelagt med leirplass, strøm og badstu. Det vil være en dobbel katastrofe om grotta blir stengt, sier han til NRK.no.

Det finnes ingen statlige regler for fritidsdykking, men ifølge kilder i dykkermiljøet i Rana er det omdiskutert å gå så langt ned.

På Norsk grottedykkerforbund sine arrangementer det en dybdebegrensing på 50 meter.

Norges største vannfylte grottesystem

Nordlandskommunen Rana har i lang tid hatt internasjonal oppmerksomhet på grunn av de mange grottene. Plurdalen er et dalføre i Rana. Rundt to kilometer fra demningen ved Kalvatnet ligger Pluragrotta, som er Norges største vannfylte grottesystem.

Før midten av 1960-årene var Plura en stor elv, som vasket ut kalkstein i fjellet og frembrakte flere grotter nedover Plurdalen.

Gjennom Pluragrotta passerte det 20,000 kubikkmeter vann i minuttet. Etter oppdemningen av Kallvatnet, ble Plura nesten tørrlagt, og vannet i Pluragrotta ble stående som i en vannlås.

Grottesystemet er et yndet utfartsmål for dykkerentusiaster.

Rana har i lang tid hatt internasjonal oppmerksomhet på grunn av de mange grottene. De mest ivrige er på ustoppelig jakt etter å finne nye innganger og utganger til lands og til vanns.

I fjor høst fant grottedykkere forbindelsen mellom Steinuglflåget og Pluragrotta litt lenger ned i grottesystemet. Nå er to personer bekreftet omkommet i en dykkerulykke i grotta.