Hopp til innhold

– Bare promiller av dem som bulker sier fra

Vi bulker andres biler for en milliard kroner i året, og de fleste stikker av fra regninga. – Det er noe svineri. Til syvende og sist handler dette om folks samvittighet og vilje til å rydde opp etter seg, sier trafikkforsker.

Magnus Vibe

Magnus Vibe hadde en hel og fin bil helt til noe skjedde: Parkeringsbulk utenfor butikken. Og gjerningspersonen stakk av.

Foto: Ola Helness / NRK

Magnus Vibe i Bodø har ny og strøken bil, men bare tilsynelatende.

– Jeg vet ikke hva som skjedde. Jeg hadde vært en tur på butikken, og plutselig oppdaget jeg at det var en liten bulk på skjermen, sier han oppgitt til NRK.

Mai er høysesong

Handledagene før 17. mai er blant de dagene i året hvor det er størst fare for å finne bilen med bulker eller skrammer på parkeringsplassen.

Og det verste er at den som har skylda i de aller fleste tilfellene ikke sier fra.

– Jeg kjenner jeg blir irritert over at jeg må punge ut for andres uforsiktighet. Det er jo pengene min de tar. Det er en holdning til andres eiendom som ikke er bra.

Vibe har selv vært uheldig å dulte borti en bil på parkeringsplassen.

– Men da ga jeg meg til kjenne. Hvorfor det skal være så vanskelig kan jeg ikke skjønne, sier Vibe.

– 100.000 skader i året

bilverksted

– Jeg ser minst 1000 slike skader i året. Av dem er det en til to skader hvor synderen har gitt seg til kjenne, sier biloppretter Finn Hermannsen.

Foto: Ola Helness / NRK

Forsikringsselskapet Gjensidige bekrefter at de aller fleste stikker av når de bulker en annen bil.

– Over 100.000 bilskader på parkeringsplasser rundt om i landet blir meldt inn til forsikringsselskapene hvert år. Selskapene betaler ut over en milliard kroner i året for å dekke slike skader, sier Nord-Norge-sjef Steve Samuelsen i Gjensidige.

Mørketallene er store fordi slike skader ofte repareres utenom forsikringsordningen – for å unngå bonustap.

– Å kjøpe bil er den nest dyreste investeringen folk gjør. Å reparere en skade generelt sett er svært dyrt, men selv små skader som disse kan fort ende opp i titusekronersklassen.

Biloppretter Finn Hermannsen

Han er ekspert på bulkretting, og har det ekstra travelt i mai.

– Jeg ser minst 1000 slike skader i året. Av dem er det en til to skader hvor synderen har gitt seg til kjenne.

– Handler om etikk og moral

Magnus Vibe fikk parkeringskade på bil

Slik så bilen til Magnus Vibe ut etter en tur på butikken. Hver dag får forsikringsselskapene melding om 300 parkeringsskader på biler. I handledagene nå før 17. mai bør du vær ekstra forsiktig når du parkere bilen din.

Foto: Ola Helness / NRK

Ifølge trafikkforsker Dagfinn Moe ved SINTEF er det flere årsaker til at folk unnlater å ta på seg ansvaret når de bulker eller skraper opp andres biler. Noen er nok rett og slett ikke er klar over det. For eksempel kan et barn ha åpnet en bildør og truffet nabobilen. Andre sjekker kanskje bilen de kom borti uten å oppdage skaden.

Dagfinn Moe, trafikkforsker Sintef

– Det er noe svineri for dem som opplever sånt, selvfølgelig, sier trafikkforsker Dagfinn Moe ved SINTEF.

Så er det de tilfellene hvor det ikke er noen tvil, men den ansvarlige bare stikker av gårde uten å i ifra. Det handler til syvende og sist om etikk og moral. Om den enkeltes samvittighet og vilje til å rydde opp etter seg. Noen har en svakere selvkontroll og tar sjansen på å komme seg unna.

Det kan henge sammen med hvordan man oppfører seg i trafikk generelt.

– Er man rufsete i kjørestilen, følger det gjerne med slike skader, sier Dagfinn Moe.