NRK Meny
Normal

– At «Langsteinen» blir liggende er en skandale

Kunstner Hugo Aasjord er ikke overbevist om at det som en gang var Nord-Norges høyeste bautastein ikke lar seg reparere.

Langsteinen i Steigen ødelagt under kantslått

BLIR LIGGENDE: Langsteinen i Steigen ble ødelagt under kantslått.

Foto: Gunnar Grytøyr

Det var i midten av juni i fjor at den seks meter høy bautasteinen ble meid ned av en kantryddemaskin fra Mesta.

«Langsteinen», som er fredet, er over 1000 år gammel og knakk i tre deler. Hendelsen ble anmeldt til politiet, for brudd på kulturminneloven.

Kunstner Hugo Aasjord, som har et eget galleri på Engeløya i Steigen og som også har brukt steinen som motiv i sin plakat til Sagaspillene i sommer, nekter å tro at steinen ikke lar seg reparere.

– Denne steinen forteller en viktig historie, og med den teknologien som vi har i dag kan jeg ikke drømme om at det ikke går an å reparere den. Å la den bli liggende er et ugjennomtenkt vedtak, og en skandale, sier Aasjord til NRK.

Tusen år gammelt kulturminne smadret under veiarbeid i Steigen

STEIGENS STOLTHET SMADRET: Nord-Norges høyeste bautastein lå smadret i tre deler etter at Mesta ryddet veikanten med kantryddemaskin. Her sjekker lensmannsbetjent Ole-Christian Wathne og kollegaen det ødelagte kulturminnet.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Må se på løsninger

Lite har blitt gjort med steinen siden uhellet skjedde. Aasjord frykter den vil bli enda mer ødelagt dersom ikke noe gjøres nå.

– Blant annet på grunn av frostspreng, fuktighet og at den er i kontakt med jord. Det er rene bruddflater, så her handler det om å se på løsninger, fremfor å bare bestemme seg for at det ikke går an.

Hugo Aasjord

Hugo Aasjord, her avbildet i forbindelse med en tidligere sak.

Foto: NRK / NRK

Kunstneren hevder å ha sett eksempler på slike løsninger andre steder i verden.

– Jeg var i en park i Barcelona nylig der enorme steiner var plassert ut og limt fast. Disse var mye større og tyngre enn den steinen vi snakker om i denne saken her.

– Det finnes limstoffer som er heftig nok til at det går an å lime den, hevder Aasjord.

– Ikke aktuelt

Trine Johnson, fylkesarkeolog Nordland

Trine Johnson, fylkesarkeolog i Nordland.

Foto: Nordland Fylkeskommune

Men liming av steinen er ikke aktuelt, sier fagleder for arkeologi i Nordland fylkeskommune, Trine Johnson.

– Festestedet er for smalt med tanke på høyde, tyngde og slike ting. Liming er ikke aktuelt, sier hun.

Hun forteller at de også har vært inne på tanken om å bolte steinen sammen.

– Men så viser det seg at steinen er veldig porøs, og at den består av sammensatte lag som lett vil sprekke opp. Det er en for stor risiko å ta. Selv om den ikke står i sitt mektige skue lenger, så er eksisterer den enda, og er et fredet kulturminne der den ligger.

Lager kopi

Det betyr i praksis at den ødelagte bautasteinen ikke skal fjernes fra området der den ligger, fordi det er der den har sin verdi, sier Johnson.

– Det vi tenker er å få skjøtet steinen sammen, slik at den fremstår godt synlig i terrenget. Det kan også bli snakk om masseutskifting, hvis vi ser at det dreneres for dårlig.

Det kan også bli aktuelt å lage en kopi ved siden av steinen, som viser hvor og hvordan steinen en gang stod, legger hun til.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.