NRK Meny
Normal

– Ansatte og elever har reagert med vantro og sjokk

Både den skadde og avdøde var studenter ved ingeniørutdanningen ved Universitetet i Tromsøs avdeling i Narvik. Dekan ved skolen forteller om en tung dag på campus.

Både den skadde og avdøde var studenter ved ingeniørutdanningen ved Universitetet i Tromsø i Narvik. Dekan ved skolen forteller om en tung dag på campus.

Reporter Ole Marius Rørstad snakker med dekan Bjørn Solvang (bildet) og Iris Bartholsen fra Narvik kommune.

– Det var med stor sorg vi fikk budskapet om at en av våre studenter hadde gått bort under dramatiske omstendigheter, og at en annen av våre studenter hadde blitt skadet i den samme hendelsen, sier Bjørn Solvang til NRK.

Solvang er dekan ved Universitetet i Tromsø i Narvik, og forteller om en spesiell dag ved skolen, dagen etter den dramatiske hendelsen ved Skjombrua. Én person døde og en annen ligger alvorlig skadet på sykehus med stikkskader.

En 23 år gammel mann fra Ballangen er siktet i saken, og ble onsdag ettermiddag kjørt fra Narvik til Bodø for varetektsfengsling.

Pressekontakt ved Narvik kommune, Iris Bartholsen

Pressekontakt ved Narvik kommune, Iris Bartholsen.

Foto: Ole Dalen / NRK

– Vi har fokus på å ta vare på studenter og ansatte, som har reagert med sjokk og vantro på det som har skjedd. Vi har i dag hatt informasjonsmøte, og følger tett opp i samarbeid med kommunens kriseteam, forteller Solvang.

Pressekontakt ved Narvik kommune, Iris Bartholsen, sier de har snakket med både pårørende og de som på ulike måter er berørt av hendelsen.

– Vi har kartlagt mye, og fortsetter samtalene fremover. Vårt fokus er å ta vare på dem som har opplevd dette utenfra, og ikke minst pårørende som nå opplever en forferdelig tid, sier Bartholsen.

Brøt ut i gråt

I tingretten brøt 23-åringen ut i kraftig gråt da politiet leste opp siktelsen. Siktelsen omfatter kroppsskade med døden til følge og grov kroppsskade mot mannen som overlevde. Mannen erkjenner straffskyld og samtykket til varetektsfengsling.

23-åringen har vært gjennom to politiavhør, det første etter at han meldte seg på politistasjonen i Narvik tirsdag kveld, det andre onsdag formiddag. Politiet har foreløpig ingen planer om å avhøre ham på nytt med det første.

Selv har 23-åringen forklart at han ble hentet av de to mennene på 21 og 20 år i Ballangen i Ofoten tirsdag ettermiddag, før de tre kjørte sammen i retning Narvik. Bilen trillet i lav fart inn i en fjellvegg i 17.30-tiden. I bilen ble 21-åringen funnet død og 20-åringen hardt skadd.

Politiet har bevæpnet seg etter en ulykke der en bil krasjet i en fjellvegg i Narvik tirsdag ettermi

I går kveld rykket politiet ut til det de trodde var en trafikkulykke. Det viste seg at to unge menn var knivstukket, mens en tredje person hadde stukket av i en stjålet bil.

Foto: FRITZ HANSEN / FREMOVER / NTB SCANPIX

Krangel

23-åringen har ifølge sin forsvarer Egil Malm forklart at det oppsto en krangel i bilen etter at han ble krevd for penger som han ikke kunne gjøre opp for.

– Da bilen ble brått stanset på et mørkt og folketomt sted ved Skjomenbrua, ble siktede veldig redd. Han hadde under kjøreturen følt et meget sterkt press fra de to og oppfattet dem begge som meget «sur». Full av frykt foretok han knivstikkingen i affekt, og vet ikke hvor han traff. Han var så uheldig at de to ble påført store skader, sier advokaten og understreker at dette er hans klients forklaring.

23-åringen som er siktet for knivstikkingen, hevder han stakk i selvforsvar. Politiet er usikre på om han snakker sant.

– Vi jobber med å kartlegge om man kan legge hans forklaring fullt og helt til grunn, eller om vi må ta detaljene med en klype salt. Det er ikke sånn at vi automatisk legger hans forklaring til grunn som en sannhet, sier politiadvokat Torgeir Kvitvik i Nordland politidistrikt til NTB.

Cannabis

Torgeir Kvitvik sier ingen av de involverte er såkalte gjengangere, og at de ikke har hatt mye med politiet å gjøre. De har heller ikke kjennskap til at siktede har vært involvert i salg av narkotiske stoffer.

23-åringen ble imidlertid dømt til 30 dagers betinget fengsel for besittelse av cannabis i slutten av september, og forklarte den gang at han begynte å røyke marihuana da han var 17–18 år, skriver VG.

Han forklarte da at han i flere år har vært plaget med angst og depresjon og at han siden han var barn har hatt diagnosen ADHD, som bare delvis har vært behandlet.

Ifølge Egil Malm var ikke mannen ruset under voldsepisodene tirsdag.

Pressekonferansen etter knivdrapet i Narvik

Knivoffer utenfor fare

21-åringen som døde av stikkskadene, kommer ifølge Romerikes Blad opprinnelig fra Jessheim. Politiet opplyser at han var bosatt på Østlandet, mens den skadde var 20 år og bosatt i Harstad.

20-åringen er utenfor livsfare og ble avhørt av politiet onsdag.

– Han var i stand til å prate med politiet, men jeg kan ikke si noe om hva han har forklart. Jeg har forstått at han er stabil, og jeg antar at han er utenfor livsfare, sier Kvitvik.

Avdøde er brakt til Tromsø for obduksjon og obduseres onsdag. I tiden framover vil politiet jobber videre med bevissikring og avhøre en rekke vitner.

– Tilstand til skadde er uendret. Han er alvorlig skadet, men stabil, får NRK opplyst fra pressevakt ved UNN onsdag kveld.