– Ambulansekuttet er i strid med helseministerens krav

Å fjerne ambulanser er stikk i strid med helseministerens krav om å styrke akuttberedskapen utenfor sykehusene, mener Ambulanseforbundet.

Nordlandssykehuset i Vesterålen

I går vedtok styret i Nordlandssykehuset å kutte i ambulansetjenesten for å få bukt med et årlig overforbruk på rundt 10 millioner kroner.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix

I går vedtok styret i Nordlandssykehuset å kutte i ambulansetjenesten for å få bukt med et årlig overforbruk på rundt 10 millioner kroner.

I den nye ambulanseplanen skal bruken av hjemmevaktordning økes i Fauske, på Ørnes og i Stokmarknes, og det skal ansettes flere for å få ned bruken av overtid. Kuttet som vekket de sterkeste reaksjonene var at Sortland kommune, som nå har to ambulanser, vil få en bil mindre.

Ambulanseforbundet mener at å fjerne ambulansen er i strid med helseminister Bent Høies (H) krav om å styrke akuttberedskapen.

– Det forundrer meg voldsomt at helseforetakene ikke følger tilrådningene fra helseministeren som har uttalt gang på gang at det skal satses på de prehospitale tjenestene, sier Ola Yttre, leder i Ambulanseforbundet.

– Frykter liv kan gå tapt

Tove Mette Bjørkmo

Ordfører i Sortland, Tove Mette Bjørkmo (Ap), mener det er uforsvarlig å fjerne en ambulanse i kommunen.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Både tillitsvalgt i ambulansetjenesten i Sortland og ordfører Tove Mette Bjørkmo (Ap) uttrykte i går at de er svært bekymret for beredskapen i hele Vesterålen dersom de blir en bil fattigere.

– Det verste som kan skje er at noen dør fordi man ikke kommer til tidsnok til stedet, sa Bjørkmo.

– Jeg deler ikke hennes bekymring. Det er alltid en risiko. Jeg er ikke mest bekymret for det området. Jeg er mer bekymret for Sørfold og Hamarøy som er vel så risikoutsatt som Vesterålen, sier styreleder i Nordlandssykehuset HF, Svein Blix.

Blix ønsker ikke å kommentere utspillet fra Ambulanseforbundet, fordi han mener helseministeren ikke har sagt noe om organisering av ambulanser på lokalt nivå.

Vil be om et møte med helseministeren

Ifølge Yttre i Ambulanseforbundet planlegger flere sykhus i landet kutt i ambulansetjenesten. Blant annet skal også sykehuset i Bergen stramme inn ambulansebudsjettet med 10 millioner kroner.

– Jeg vil be om et møte med helseministeren på nyåret for å få en avklaring på hva som kommer til å skje. Budskapet kommer til å være at vi må få innført responstid på ambulanseutrykninger på lik linje med brann og politi, sier Yttre.