Hopp til innhold

Aktor ber om 15 års fengsel for knivdrapet i Narvik

OFOTEN TINGRETT (NRK): Aktor ber om 15 års fengsel for Ballangen-mannen, som er tiltalt for drap på en mann fra Jessheim og drapsforsøk på en mann fra Harstad.

Politiet har bevæpnet seg etter en ulykke der en bil krasjet i en fjellvegg i Narvik tirsdag ettermi

Drapet og drapsforsøket fant sted ved Skjombrua i Narvik 1. november 2016.

Foto: FRITZ HANSEN / FREMOVER / NTB SCANPIX

Torsdag er det prosedyrer i forbindelse med den alvorlige drapssaken i Narvik. En 24 år gammel mann står tiltalt for drap og drapsforsøk etter knivstikkingen ved Skjombrua. Strafferammen er inntil 21 års fengsel.

Aktor Jorild Steindal prosederer i retten i formiddag.

Hun sier 13 års fengsel er rettspraksis isolert sett for drapet på Martin Liebraaten mens 7–8 år vil være riktig sett isolert for drapsforsøket mot Harstadmannen.

En vanskelig barndom er ikke formildende ved så alvorlige forbrytelser, sier Steindal, som konkluderer med at 15 års fengsel vil være riktig straff.

Forklarte seg ikke entydig

Aktor Jorild Steindal

Aktor Jorild Steindal i retten torsdag formiddag.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / Nrk

Et tema i retten har vært hvorvidt knivstikkingen kun skjedde inne i bilen, eller om tiltalte fulgte etter og knivstakk også etter at de to fornærmede hadde kommet seg ut.

Tiltalte har forklart seg, men har ikke entydig kunne sagt noe konkret om dette.

– Slik situasjonen har blitt forklart var det ingen nødvergesituasjon eller lignende. Men han tilsto tidlig i saken og har opprettholdt den tilståelsen gjennom saken. Det virker til en viss grad formildende, sier Steindal til NRK.

– Hva finner du skjerpende?

– Den måten handlingen er gjort på, med gjentatte knivstikk. Og at de fornærmede var fanget i en bil da det skjedde. Han forklarte i retten at han innså at det første stikket var veldig grovt, og da har man en mulighet til å stanse. Det gjorde han ikke.

Ber om oppreisning

Bistandsadvokaten for Harstadmannen som overlevde knivstikkingen ber om at tiltalte dømmes til oppreisning på 250.000 samt økonomisk tap på 22466.

Bistandsadvokaten for de etterlatte ber om 200.000 til hver av foreldrene samt økonomisk tap i forbindelse med begravelse og diverse tilsvarende kroner 78.000.

Forsvarer Jon Anders Hasle
Foto: Markus Thonhauge / NRK

Torsdag ettermiddag er det forsvarer Jon Anders Hasle som prosederer. Han sier at det ikke er tvil om at tiltalte er skyldig, men poengterer at tiltalte har opplevd å være i en svært presset situasjon – og at dette bør innvirke på straffeutmålingen.

– Han opplevde en sterk frykt i bilen. Han visste at han hadde en gjeld i et narkotikamiljø som han visste kan få konsekvenser. «Du skal ikke føkke med meg» sa Harstadmannen i bilen ifølge tiltalte.

Hasle ber om tre år lavere straff enn aktor anfører, altså 12 år. Og at erstatning idømmes etter rettens skjønn. Han har hele tiden ment at den delen av tiltalen som går på drapsforsøk ikke er riktig, men heller handler om grov kroppsskade.

– Han hadde ikke som tanke å drepe han som overlevde, det er ikke bevist. Enhver rimelig tvil skal komme tiltalte til gode. Vi fastholder at han har hatt en god forklaring på hva han har tenkt og at den fremstår som troverdig, sier Hasle til NRK.

Tiltalte har forklart at han så den ene personen, avdøde, som en fare og derfor hadde tanker om å drepe. Mens den andre ønsket han vekk, fremholder forsvareren.

Per Ove Marthinsen er bistandsadvokat for de etterlatte

Bistandsadvokat for de pårørende, Per Ove Marthinsen.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK
Aktor og statsadvokat Jorild Steindal

Jorild Steindal er aktor i saken.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK