– Aldri hørt om knappen som varsler politiet om overgrep

Tipsknappen som skulle gjøre politiet mer synlig for nett, er totalt ukjent for ungdommene NRK møter. Likevel får politiet inn mellom 1700 og 2500 årlige tips om seksuelle overgrep mot barn via knappen.

Overgrepsbilder politi

KJENNER IKKE TIL TIPSKNAPPEN SOM SKAL VARSLE OM OVERGREP: Kripos innrømmer at det er en utfordring at ikke flere kjenner til tipsknappen på nettet, som kan sette barn i direkte kontakt med politiet hvis de opplever overgrep.

Foto: NRK

I 9. klasse på Bankgata ungdomskole i Bodø er alle elevene helt stille. Foran dem står vi står med bilde av Kripos` tipsknapp og lurer på om det er noen som har sett den på de nettstedene de bruker.

– Nei, den er helt ukjent, svarer den ene eleven etter den andre.

Tipsknappen ble lansert for tre år siden for at politiet skulle bli mer synlig på nett og for at barn lettere skulle få kontakt med politiet, hvis de blir utsatt for overgrep. Knappen kan lenkes opp og hvis du trykker på lenken kommer du direkte inn på Kripos tipsside.

Hør radiosaken her:

Men i dag er det få nettsider unge bruker som har lenket opp tipsknappen.

Nettstedene Gaysir, Deiligst.no, MSN, Hundeparken og Chat.no er blant de få som har lenket opp til tipsknappen.

Hvis det skal fungere må den også være på andre, store nettsteder som ungdom bruker, sier 14 år gamle Mathilde Abelsen. Verken hun eller noen andre i klassen hennes har noen gang sett tipsknappen, som ble lansert etter et forslag i den såkalte Faremo-rapporten fra 2007.

Elever i 9.klasse i Bodø

ALDRI SETT ELLER HØRT OM TIPSKNAPPEN: Elevene William Torsvik, Mathilde Abelsen (midten) og June Pedersen har aldri sett tipsknappen på noen av de nettsidene de bruker.

Foto: NRK

Lokker barn med modellkarrierer og kinobilletter

Men til tross for at ingen av de ungdommene NRK snakket med har sett knappen før, får politiet inn mellom 1700 og 2500 årlige tips om seksuelle overgrep mot barn via knappen.

– Vi sjekker alle de tipsene vi får inn. Selv om en del av det vi får inn ikke er reelle tips, er det dessverre en del som er det. Da kan det eksempelvis være voksne som prøver å ta kontakt med barn for å lokke dem til å begå seksuelle handlinger, sier Ståle Stamnes, leder for etterrettning og analyse i Kripos.

John Ståle Stamnes i Kripos

UTFORDRING: Leder for etterretning i Kripos, Ståle Stamnes, sier de gjerne skulle sett at flere visste om tipsknappen.

Foto: NRK

Han forteller at metodene overgriperne bruker er utspekulerte.

– De kan lokke med alt fra penger og modellkarrierer til kontaktkort og kinobesøk.

Tipsknappen har ført til at overgrep har blitt avverget, barn har fått hjelp av barnevern og personer pågrepet. Senest i høst avverget politiet at ei 14 år gammel jente ble seksuelt utnyttet fordi hun var desperat etter penger til sin syke far. Også før helgen rykket politiet ut etter et tips de fikk via tipsknappen.

Hei. Vet ikke helt hvordan jeg skal si dette. Men har ei vennine. Som er under 16 som har en syk far som hun mer enn gjerne vil hjelpe. Å nå har hun da”muligheten”. Hun har da fått tilbud av noen har jeg forstått. Om å lage en film å blitt lovet den bare skal bli vist til en person i usa(noe jeg tror bare er bullshit) hun skal da ha sex med en fyr hun velger ut av de som de kan tilby vistnok. Jeg har prøvd å overtale hun nå hardt i en uke. Men hun står fast på sitt for hun vil bruke disse pengene for å hjelpe faren sin. Jeg er redd dette vil gå meget galt uansett om hjerte hennes er på bra sted ekke hode det. Å jeg vet ikke helt annet å gjøre enn å kontakte dere.

Eksempel om et tips som kom inn gjennom tipsknappen. "Slik Kripos ser det" Moderatorkonferanse 2011

Kunne avverget flere overgrep

Men trolig kunne flere overgrep vært forhindret eller avslørt om flere nettsteder hadde lenket opp til tipsknappen.

– Vi trenger mest mulig tips for å kunne gjøre netthverdagen til barn og unge tryggere, sier Stamnes i Krips.

Den siste tiden har flere overgrepshistorier rystet Nordland og minnet om hvor sårbare barn og unge er. Sist uke ble 14 personer fra hele landet pågrepet etter at en mann i 60-årene fra Vefsn ble siktet for seksuelle overgrep mot barn under 14 år.

Noen dager senere ble det kjent at Rana kommune har oppdaget det som kan være overgrepsbilder av barn på en kommunal PC.

Stamnes i Kripos sier de gjerne skulle sett at flere fikk vite om tipsknappen.

– Vi ser at en det er en utfordring å nå ut til barn og unge med at denne tipsknappen faktisk finnes. Samtidig gjør vi alt vi kan for å samarbeide med de nettstedene vi vet at det foregår overgrep.