Hopp til innhold

– Å flytte mobberne til en anne skole har ingenting for seg

Tidligere mobbeoffer Jeanette Ellefsen (29) ble rystet av Odin-saken. Nå vil hun ha folk til å bli med i fakkeltog søndag ettermiddag.

Jeanette Ellefsen

VIL AT FLERE BRYR SEG: Tidligere mobbeoffer Jeanett Ellefsen kommer opprinnelig fra Tromsø, men jobber som hjelpepleier på Fauske i dag. I morgen arrangerer hun fakkeltog mot mobbing.

Foto: Privat

Fauske-kvinnen vet selv altfor godt hva mobbing kan gjøre med folk. Hun ble mobbet på skolen fra tredje klasse, og opplevde både trusler og svært nedsettende kommentarer.

– Det har vært mange tøffe tak siden. Det har gjort meg sterkere at jeg fikk delt det, men det vil nok sitte i resten av livet, sier hun til Saltenposten.

Ellefsen har fulgt med i debatten etter at 13 år gamle Odin Osen Andersgård som tok sitt eget liv i mars, og vil nå engasjere seg.

– Når et barn på 13 år tar livet sitt, er ikke systemet så bra som lærere, skoleledere og politikere vil ha det til. Vi er for redde for å bry oss. Vi må bli flinkere til å vise at vi bryr oss, sier Jeanette Ellefsen til NRK.

I morgen inviterer hun folk i Salten til fakkeltog mot mobbing på Fauske.

Flere steder i landet

– Det skal være fakkeltog i Oslo, Tromsø, Kirkenes, Lødingen og flere andre steder. Vi er mange som ønsker å bruke alt det engasjementet rundt mobbing som er der ute nå, i lys av Odin-saken. Vi vil legge enda mer press på politikere for å få bukt med mobbing. Det er et skoleproblem, men også et stort samfunnsproblem. Det som skjedde med Odin, må aldri skje igjen, sier Ellefsen til NRK.

Den siste Elevundersøkelsen viser at så mange som 17.000 barn og unge blir mobbet to-tre ganger i måneden eller mer. En annen norsk studie viser at barn som er blitt mobbet, er overrepresentert blant barn og unge som tar sitt eget liv. Mobbemulighetene er flere enn noen gang, påpeker forskeren bak studien.

– Med mobiltelefoner og sosiale medier kan barn og unge mobbes på helt andre arenaer enn før. De kan bli utsatt for mobbing hele tiden, og mobberne kan få senket terskelen for å mobbe, fordi de slipper å se offeret ansikt til ansikt, sier forsker Anne Freuchen ved Sørlandet sykehus.

– Mobberne bør flyttes

Odin Olsen Andersgård ble 13 år. Han tok sitt eget liv etter å levd med mobbing på to skoler

Odin Olsen Andersgård ble mobbet på to ulike skoler. I år tok han livet sitt, bare 13 år gammel.

Hun står bak studien «The lost years: Suicide among children and young adolescents», hvor hun undersøkte 42 barns selvmord i perioden 1993 til 2004.

Alle de 42 som hadde valgt å avslutte livet sitt, var under 15 år.

Barn som mobber, bør flyttes til andre skoler, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) tirsdag.

Jeanett Ellefsen tror ikke at det vil hjelpe mobbeofrene å flytte dem som mobber.

– Tanken er god, men det er nok ikke så enkelt. Mobbeofferet blir sittende igjen med mobbernes venner. Det kan også være vanskelig å flytte en halv skoleklasse. De eller den som mobber har gjerne også problemer. Dersom de voksne hadde gjort jobben sin, hadde ingen behøvd å flytte, sier Ellefsen.

Kallenavnet mitt på skolen var «Dritt»

Jeanett Ellefsen

Jeanett Ellefsen har fulgt med i debatten etter at 13 år gamle Odin Osen Andersgård som tok sitt eget liv i mars, og vil nå engasjere seg.

Foto: Privat

Tidligere i år sto Jeanett Ellefsen fram i Nordlys og fortalte om tiden på barneskolen i Tromsø.

Foranledningen var et åpent brev på Facebook til de som gjennom seks år hadde mobbet henne.

«De sa at jeg ikke var verdt noe, jeg fikk kallenavnet DRITT, og at det beste for dem ville vært om jeg tok mitt eget liv.»

– Det verste er å ikke bli trodd

Slik startet brevet til mobberne og lærerne på barneskolen som ifølge henne ikke gjorde noe for å forhindre mobbingen.

– Det er en fryktelig følelse å ikke bli trodd som barn. Når du endelig tør å oppsøke en voksen, har det allerede gått lang tid. Og når du ikke blir trodd, får du bekreftet det som mobberen sier. At du ikke er verdt noen ting.

Møtte en «superhelt»

Selv fikk Jeanett endelig hjelp da hun fikk ny lærer siste året på barneskolen.

– Han var ung og nyutdannet, og er min superhelt den dag i dag. Han så meg og skjønte hva som skulle til for å få meg gjennom skolehverdagen. I motsetning til de andre lærerne gav ham meg følelsen av å være like mye verdt som de andre. Hadde det ikke vært for ham, tror jeg ikke at jeg hadde klart å overleve ungdomsskolen, forteller hun.

Etter at hun publiserte brevet på Facebook er det ingen av de tidligere mobberne som tok kontakt.

– Men jeg har fått veldig mange støtteerklæringer fra andre som bryr seg.

Nytt mobbeombud

Håvard Wårheim Johansen er det aller første mobbeombudet for elever i videregående skole i Nordland.

Håvard Wårheim Johansen er det aller første mobbeombudet for elever i videregående skole i Nordland.

Foto: Nordland fylkeskommune

Håvard Wårheim Johansen er det aller første mobbeombudet for elever i videregående skole i Nordland. Så langt det er mulig vil han veilede om saksgang og rettigheter til elever også i grunnskolen i Nordland.

Han forteller at en viktig del av arbeidet dreier seg om forebyggende tiltak som skal bidra til et godt og trygt læringsmiljø i skolen.

– Mobbeombudet skal påse at de videregående skolene i Nordland har et kvalitetssystem som sikrer at elevene rett til et godt psykososialt miljø som fremmer helse, trivsel og læring, sier Wårheim Johansen.

Mobbeombudet forteller at han skal følge opp skolene i fylket og forebygge at mobbing oppstår. Her blir blant annet informasjon ut et viktig verktøy i kampen mot mobbing i skolen.

– Det blir viktig å bevisstgjøre skolene rundt, og vise til gode forebyggende tiltak. Jeg vil også legge vekt på å veilede elever og foresatte om deres rettigheter, og sørge for at elevene får en forsvarlig saksbehandling og at rettighetene blir ivaretatt. Jeg ønsker også å bidra til at saker løses på lavest mulig nivå, sier Wårheim Johansen.

Odin Olsen Andersgård ble 13 år. Han tok sitt eget liv etter å levd med mobbing på to skoler.

Odins mor fortalte at både hun og Odin selv sa fra om det som skjedde flere ganger.

Spørmål om mobbing av Odin i spørretimen