Hopp til innhold

– «Fallskjermen» er ingen satellitt

Naturfotograf Arne Nævra har studert nordlysbildene fra Andenes, og er ikke i tvil om hva som er løsningen på nordlysmysteriet.

Nordlysbildet til hobbyfotograf Per-Arne Mikalsen fra Andenes har gått verden rundt. Onsdag denne uka laget den britiske avisen Daily Mail sak på mysteriet. Fra før er bildet med den mystiske, grønne «fallskjermen» publisert på nettstedet til Discovery Channel, Discovery News og på Spaceweather.com Northern Lights Gallery , som drives av NASA.

– Trolig en satellitt

I går snakket NRK med en av Norges fremste nordlyseksperter, førsteamanuensis Truls Lynne Hansen ved Nordlysobservatoriet ved Universitetet i Tromsø . Han mener han har svaret på hvorfor Andenes-mannen og Anett Steinvåg Mikalsen fra Bleik fant det samme grønne, fallskjermlignende objektet på nordlysbildene sine.

– Lyset er mest sannsynlig en refleksjon fra en kommunikasjonssatellitt. På samme måte som vi kan se flash når sollys treffer speilflaten på satellitter, kan det samme skje med lyset fra kraftig nordlys, forklarte Lynne Hansen.

– Ingen satellitt

I dag har den kjente naturfotografen Arne Nævra studert bildene til hobbyfotografene fra Vesterålen, og han er overrasket over at kjente romsforskere leter etter løsningen ute i verdensrommet, når den ligger så snublende nær.

– Dette er en ordinær refleks - et flare-fenomen, i objektivet. Disse lysskjærene er ofte litt vifteformede eller fallskjermaktige, sier Nævra til NRK.

Ifølge Nævra kjenner alle som jobber utendørs med objektiv til dette fenomenet.

– Det kommer gjerne ved strølys eller motlys inn i objektivfronten. Kvaliteten på linseelementene avgjør ofte hvor mye flare man får. Særlig dårlig konstruksjon eller coating på overflatene kan gi mye og stygg flare. Filtrene som mange setter på foran objektivet for å gi spesielle effekter eller for bare å beskytte frontelementet, kan være spesielt utsatt, utdyper Nævra.

– Har ikke fotokompetanse

Naturfotografen Arne Nævra på Svalbard.

- VANLIG FENOMEN: – Dette er et svært vanlig fenomen. Alle som fotograferer naturen opplever å få slike reflekser på bildene sine, sier naturfotograf Arne Nævra.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Dersom Nævra hadde funnet denne eksponeringen blant sine bilder, hadde han ikke tenkt over det en gang.

– Bare irritert meg over nok en dum refleks. Denne effekten, med flare, er til og med mulig å lage vha software til video og grafikk. Noen er også ute etter denne effekten, sier han.

– Men dersom disse refleksene er såpass vanlige, hvorfor blir det avvist av romforskere?

– Romforskere sitter ikke nødvendigvis på masse fotokompetanse. Jeg synes egentlig det er litt underlig at de ikke kjenner til hvor vanlig slike lysreflekser er, sier Nævra.

Han synes imidlertid det er artig at bildene har vakt såpass mye oppsikt.

– Jeg mener man alltid skal være åpen i spørsmål om fenomener man ikke selv skjønner. Samtidig er det viktig å se etter den mest sannsynlige løsningen, sier han.

Flere «fallskjermer»

Så uidentifisert gjenstand i nordlyset på Andøya

HVA ER DETTE?: Midt i det spektakulære nordlyset tok Per-Arne Mikalsen fra Andenes dette bildet.

Foto: Per-Arne Mikalsen

NRK Nordland har fått flere tips om «fallskjermer» som dukker opp på bilder tatt om natten. Stig Kristensen fra Bodø har sendt oss nordlysbilder av «fallskjermer». John H. skriver i en e-post at det er lagt ut flere liknende bilder på diskusjonsforumet til Discovery News . (Flere bilder på side 2)

– Her ser man flere «fallskjermer», i samme bilde. Forumposten er to måneder gammel, så den er ikke et svar på bildene fra Andenes, skriver han.

Tror du «fallskjermen» er et refleks i objektivet? Diskuter her!