Hopp til innhold

– Vi i Norden må holde sammen og øke vår militære kapasitet

Over 100 fly deltar i den nordiske kampflyøvelsen «Arctic Challenge». – Øvelsen sender et viktig signal østover om at her finnes kapasitet, sier den svenske forsvarsministeren Peter Hultquist.

– Den store kampflyøvelsen «Arctic Challenge» som akkurat nå pågår i Norge, Sverige og Finland sender et viktig signal til Russland, mener den svenske forsvarsministeren Peter Hultquist (t.h.). Her sammen med generalinspektør for det norske luftforsvaret, Per Egil Rygg.

Den svenske forsvarsministeren er på offisielt besøk for å bli oppdatert på øvelsen «Arctic Challenge», et samarbeid mellom Norge, Sverige og Finland. Øvelsen er en av de største i Europa i år, hvor også fly fra seks andre nasjoner deltar.

Med et Russland som økt sin militære aktivitet og vist muskler i Ukraina, er det nordiske samarbeidet nå viktigere enn på lenge, sier Hultquist.

– Ni nasjoner og om lag hundre fly i lufta i over en uke er sikkerhetspolitisk signal. Samtidig er det nordiske samarbeidet et forsøk på å ta ansvar for å stabilisere den sikkerhetspolitiske situasjonen vi nå lever i, sier han.

Hultquist var en av de første statslederne som advarte mot den nye aggressive kursen til Russland.

– Vi har Krim og det som skjer i Ukraina. Regjeringen i Russland snakker stadig om at de har atomvåpen. Det må vi forholde oss til. Det er viktig at landene i Europa holder sammen, sier den svenske forsvarsministeren.

Svenskene øker forsvarsbudsjettet

Over 100 fly deltar i den nordiske kampflyøvelsen «Arctic Challenge».

Over 100 fly deltar i den nordiske kampflyøvelsen «Arctic Challenge» som ledes fra Bodø Hovedflystasjon.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Sverige har allerede bestemt seg for å øke forsvarsbudsjettet med 11 prosent de neste fem årene. Hultquist mener det er viktig at også andre land handler ut fra det nye sikkerhetspolitiske forholdet til Russland.

– Jeg tror at landene i Europa må ta inn over seg det som nå skjer. Jeg kan ikke si at alle må gjøre som oss, men det hadde vært bra om alle innså at dette er alvorlig. Vi må holde sammen og øke vår militære kapasitet.

– Ingen ny kald krig

Hultquist avviser at Europa er på vei inn i ny Kald krig.

Nei, den historien kommer ikke til å gjenta seg. Men det er ingen tvil om at klimaet er blitt forverret. At Russland er innblandet i en væpnet konflikt i Ukraina og har et sterkt øvingsmønster i Østersjøen og Arktis bidrar til å sette et negativ press på de baltiske statene.

(artikkelen fortsetter under)

Forsvarsøvelsen Arctic Challenge i Bodø

De smilte gjennom alvoret da den svenske forsvarsministeren i dag besøkte den store kampflyøvelsen som nå pågår i Nord-Norge og Nord-Sverige.

Foto: Knut Haarvik / NRK

Sverige er naboland med Baltikum, kan vi oppleve at de får den samme situasjonen der?

– Jeg vil ikke spekulere, bare konstatere at vår holdning er at de baltiske landenes suverenitet må respekteres. De er også medlemmer i Nato.

– Vil bli lagt merke til

Øvelsen som er en av Europas største ledes i år fra Bodø Hovedflystasjon. Det Norske Forsvaret mener øvelsen legges merke til.

– Fly fra de tre nordiske landene øver sammen nesten ukentlig gjennom året. Men en såpass stor og omfattende øvelse som dette blir veldig synlig, sier generalinspektør for det norske luftforsvaret, Per Egil Rygg.

Et britisk Eurofighter Typhoon fra Royal Air Force ankommer Bodø hovedflystasjon på øvelsen

Et britisk Eurofighter Typhoon fra Royal Air Force ankommer Bodø hovedflystasjon på øvelsen «Arctic Challenge».

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / NTB scanpix