Hopp til innhold

– Flyktninger forteller om gater fulle av lik

Lokalpolitikeren Svein Olsen fra Bodø har opplevd brutaliteten til terrororganisasjonen IS på nært hold. I ettermiddag kom han hjem etter ei uke på grensa til den syriske byen Kobani.

Svein Olsen og Ali Horori

Svein Olsen fra partiet Rødt har i ei uke vært vitne til de voldsomme kampene mellom kurderne og IS nær grensen til Tyrkia. Her blir han mottatt av kurdere på Bodø lufthavn.

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Det er ikke lett å komme hjem til trygge Norge. Der nede får du et filter som gjør at du ikke kan ta det du ser og hører inn over deg. Men når du kommer hit og verden blir normal igjen, slår virkeligheten inn, forteller Svein Olsen da han landet på Bodø lufthavn tirsdag ettermiddag.

Her ble han møtt av eksilkurdere som ville takke politikeren for at han ville reise til konfliktområdet og se med egne øyne hva som skjer.

– Det ble et sterkt møte på flyplassen. Men det er ikke jeg som skal ha takk. Det er det kurdiske folket, sier en rørt Olsen til NRK.no.

Lik i gatene

Medlemmer av byrådet i Kobane. Fra venstre Iliya Sidî,ansvar for finans, Secîn Mehmûd, samferdsel og

Medlemmer av byrådet i Kobani forteller om venner som er blitt halshogd av IS. Fra venstre Iliya Sidî, ansvar for finans, Secîn Mehmûd, samferdsel og Helin Hajem, sosiale saker.

Foto: Privat
Svein Olsen i Tyrkia, her sammen med en geriljasoldat

Svein Olsen har nylig besøkt grenseområdet mellom Tyrkia og Syria, og snakket med kurdere som spør hvorfor ikke Vesten stanser NATO-landet Tyrkia. Her er han fotografert sammen med en geriljasoldat.

Foto: Privat
Kobane ved grensa til Syria

Kampen om den strategisk viktige Kobani står mellom terrorgruppen Den Islamske staten (IS) og kurderne som utgjør storparten av befolkningen.

Foto: Privat

Media har den siste tida rapportert om grusomhetene som utspiller seg i den syriske grensebyen Kobani. Flyktninger forteller skrekkhistorier om gater fulle av lik og halshogde personer.

Vi snakket med kurdiske kvinner som er medlemmer av byregjeringen i Kobani. De fortalte om venner som er halshogde. Hodene deres er lagt ut på torget og IS har lagt ut bildene på nettsidene deres. Disse menneskene utviser et stort mot og besluttsomhet i kampen de står midt oppe i. Men du ser også hva det koster, forteller Svein Olsen til NRK.no.

Sammen med partikollega Erling Folkvord har Olsen nettopp kommet hjem fra grenseområdet mellom Tyrkia og Syria, der kurdiske styrker kjemper mot gruppa Den islamske staten.

Vil møte Brende

Nå ber Folkvord og Olsen om et møte med utenriksminister Børge Brende (H) for å fortelle om det de så. Det gjelder blant annet flere hendelser de mener viser at NATO-medlemmet Tyrkia aktivt støtter opprørsgruppa IS i kampen mot kurderne på syrisk side av grensen.

Kampen om den strategisk viktige Kobani står mellom terrorgruppen Den Islamske staten (IS) og kurderne som utgjør storparten av befolkningen.

Svein Olsen blir mottatt av kurdere på Bodø lufthavn

Svein Olsen blir mottatt av kurdere på Bodø lufthavn.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Støtter bombing

Rødt er vanligvis er en innbitt motstander av både USAs militæreventyr og NATO. Men Folkvord og Olsen mener den amerikanskledede bombingen av IS-posisjoner ved byen Ayn al-Arab, eller Kobani som den heter på kurdisk, er av det gode.

– Vi har nok flyttet på noen posisjoner, vedgår Olsen, som viser til at den kurdiske administrasjonen i Syria selv har bedt om hjelp.

Ayn al-Arab ligger i et område som kurderne kaller Rojava i Syria. Området har siden november i fjor vært kontrollert av det kurdiske partiet PYD og deres væpnede gren YPG.

Informasjonskontor

Olsen mener Norge må kreve at Tyrkia åpner grensen for å sende inn humanitær hjelp til det kurdiske området og at norske myndigheter også bidrar til at det sendes inn hjelp fra Irak.

Norge bør også vise sin støtte ved å la den kurdiske administrasjonen i Nord-Syria få opprette et informasjonskontor i Norge, mener Rødt.

Tyrkisk tåregass jager sivile fra grensa

Tyrkisk tåregass jager sivile fra grensa

Foto: Privat