– Dronningens sjel ligger i disse kunstverkene

Dronning Sonja ble rørt til tårer da hun åpnet «Bergtatt» sin største kunstutstilling noensinne – på Sortland.

– Navnevalget var opplagt. Man blir bergtatt av å gå i fjellene i Vesterålen. Ikke bare en gang, men gang på gang. Variasjonen i landskapet her gjør at jeg stadig vender tilbake til Vesterålen. De skarpe tindene og de myke flatene. Jeg har også blitt glad i menneskene her. De er åpne, sjenerøse og gjestfrie, sier dronning Sonja.

Hun syntes det var spennende å se alle verkene hennes samlet på Galleri Jennestad.

– Kuratoren har gjort en god jobb. Disse rolige og fine lokalene gjør at kunsten kommer godt fram.

Under åpningen fikk dronningen bli med på en reise gjennom egen kunst – anført av kunsthistoriker og professor Gunnar Danbolt.

– Hun vrir på naturen

– Dronningen er en meget dyktig billedkunstner. Hun har vørt elev av to fremtredende norske malere, Ørnulf Opdahl og Kjell Nupen. Disse har gitt henne en usedvanlig god utdannelse både når det gjelder fotografi, grafikk og akvarell. Her er mye natur, men hun abstraherer – hun tar ut noen bærende elementer. Hun vrir på naturen og gjør det litt merkelig og forunderlig. Her har hun sin styrke, sier Danbolt.

Dronningen ble så rørt av Danbolts ros at det falt noen tårer.

– Å høre at en så dyktig kunsthistoriker og kritiker har sett det samme som jeg har tenkt på var veldig fint.

Dronning Sonja i Vesterålen, ble rørt av ros

Dronning Sonja ble rørt til tårer da hun fikk ros for kunsten sin av kunstprofessor Gunnar Danbolt.

Foto: Andrea White Hveding

Hektisk innspurt

Det har vært en hektisk innspurt på galleri Jennestad i Vesterålen for gallerieier Kåre-Bjørn Kongsnes som har klart å få dette til. Dronningen har besøkt galleriet til gründeren flere ganger.

– Jeg tror dronningen føler seg bergtatt av fjellene våre, det er nok derfor hun har brukt såpass mye tid på å bestige disse fjellene, etablere Dronningruta vi er veldig stolt av, sier Kongsnes.

Motiver fra nord

Utstillinga heter nettopp «Bergtatt», og det er flere motiver fra nord, men fjellet Møysalen fra Vesterålen er det Kongsnes tror blir det mest populære under salgsutstillingen.

– Jeg håper kunsten hennes blir spredd i Vesterålen. Dronningens sjel ligger i disse kunstverkene, og det hadde vært fint den blir igjen her, sier gallerieier Kåre-Bjørn Kongsnes.

De grafiske verkene og keramikken er til salgs fram til 20. august. Overskudd fra salg av dronningens kunst går til H.M. Dronning Sonjas kunstnerstipend.

– Har levd et langt turliv

Trond Løkke som flere ganger har vært guide for dronningen under hennes turer i Vesterålen. Ifølge Løkke er dronningen veldig opptatt av å fotografere, studere og dokumentere naturen på turene.

– Dronningen har levd et langt turliv, ikke bare i Vesterålen men i hele landet. Det vises igjen i kunsten hennes, sier Løkke til NRK.

Akkurat nå er det åpning av Dronning Sonja sin største kunstutstilling noensinne - og det skjer i Vesterålen utenfor Sortland. Det har vært en hektisk innspurt på galleriet for mannen som har klart å få dette til.