Hopp til innhold

– Blir helt feil å straffe en hel festival

Politiet vil stanse elektronikafestivalen Midnight Sun festival på Værøy etter flere narkobeslag i helga. Nå reagerer festivaldeltakerne. – Å stenge ned festivalen blir helt feil, mener Elisabeth Lystad.

Midnight Sun festivalen på Værøy

MIDNATTASOL, MUSIKK OG FESTIVALGLEDE: Nær 2000 mennesker fra hele verden hadde funnet veien til Midnight Sun festival på øya Værøy ytterst i Lofoten i helga.

Foto: Elisabeth Lystad

– Politiet aksjonerte av politiske grunner, og ikke for å forebygge kriminalitet, mener Erik «DJ Friendly» Eriksson, som spilte på festivalen.

Elisabeth Lystad, Bodø

– De musikalske opplevelsene sto i kø under festivalen, forteller Elisabeth Lystad.

Foto: Privat

Festivaldeltakere på elektronikafestivalen Midnight Sun Festival på Værøy reagerer på politiet vil stenge ned musikkfesten etter at 55 personer for narkotikalovbrudd i helga. De fleste som ble tatt var utenlandske turister på festivalbesøk.

– Det er tragisk at noen skal ødelegge for alle oss andre som var på festivalen for å nyte musikk og sosialt samvær. Men å stenge ned festivalen blir helt feil. Det må da finnes andre måter å få bukt med problemet på, som å luke ut folkene før de ankommer øya, sier festivaldeltaker Elisabeth Lystad fra Bodø.

Hun forteller om ei fantastisk festivalhelg hvor de musikalske opplevelsene sto i kø.

– Vi hadde det kjempefint. Dette er en internasjonal musikkfestival som holder høyt nivå. Det var ikke antydning til bråk, ingen fulle folk som sjanglet rundt. Bare kjempegod stemning og fantastisk god mat, sier Lystad.

– Fineste noensinne

Dave Mcgregor, musikkprodusent Draug Media i Bodø

– Dette til den aller beste festivalopplevelsen jeg noensinne har hatt, sier Dave McGregor.

Foto: Privat

Musikkprodusent Dave McGregor i musikkollektivet Draug Media i Bodø sier at helga på Værøy er den aller beste festivalopplevelsen han noensinne har hatt.

– De som har satt i gang og organisert denne festivalen fortjener virkelig ros. Det er helt unikt å få til noe slikt i Nord-Norge. Det var en ren fryd å overvære en lang rekke fabelaktige artister, og jeg kan med hånden på hjertet si at Bjørn Torske sitt sett er noe av det aller beste jeg noensinne har overvært.

Han skryter også av de vel 2000 publikummerne som kom fra hele verden.

– Jeg har sjelden følt meg så trygg og avslappet som jeg gjorde her. Jeg så mange barn på området og de virket alle som de hadde det kjempetrivelig. Jeg så ikke en eneste slåsskamp, ikke en eneste dam med spy, ingen som urinerte på telt og ingen som ellers gjorde det ubehagelig for folk som deltok. Området var nesten klinisk rensket for søppel, og det hadde mest med deltakerne å gjøre.

– Politiet har en politisk agenda

«Midnight Sun festival» på Værøy

Festivalen som arrangeres på Værøy 29. juni til 7. juli tiltrekker seg publikum fra store deler av verden. I år har det vært cirka 1700 deltakere og 350 til 400 kjøretøy på den lille øya.

Foto: Frode Kristian Mathiassen

Tirsdag varslet politiet at de ikke ønsker flere utgaver av elektronikafestivalen, og at de vil ta dette opp med Værøy kommune.

Ifølge artisten Erik Eriksson – bedre kjent som DJ Friendly – har det ikke skjedd noe på Midnight Sun Festival som ikke skjer på hvilken som helst festival i Norge.

Dj Friendly Erik Erikson

Den kjente dj-en Erik Eriksson raser mot politiet og media etter oppslagene narkotikabeslag. – Jeg har ikke sett ett eneste menneske på Midnight Sun festival som har vært ruset på en måte som jeg har oppfattet som forstyrrende eller utrivelig, sier han.

Foto: Glen Karlsen

Eriksson, som selv deltok som artist på festivalen, forteller at politifolkene åpenbart syntes det var flaut å kontrollere festivaldeltakerne.

– Dette handler ikke om å håndheve lov og orden. Det var ingen ordensproblemer på festivalen. Politiet har sin agenda, og den er politisk. Nemlig å få fine oppklaringstall og dermed mer penger på budsjettene sine neste år. Det er feigt av politiet og sløvt av media at kun fokusere på narkotika.

Han mener det mest alvorlige er at politiet bruker Forsvarets kystvaktskip for å ta med seg mannskaper, hunder og tollere til Værøy.

– Politiet har knappe ressurser, og da må de bruke dem der de gir størst resultater. Sluttbrukerne i narkotikasaker representerer ikke noe stort kriminelt problem i Norge. Men de er enkle og ta og gir bra statistikk, sier Eriksson.

Smykkekunstnere under Midnight Sun Festival på Værøy. Robin fra Sverige og Noemie fra Chile

Robin fra Sverige og Noemie fra Chile produserte og solgte smykker under festivalen. – De solgte etter selvbetjeningsprinsippet, og folk kunne putte pengene på en boks. Det gikk strålende, forteller festivaldeltaker Elisabeth Lystad.

Foto: Elisabeth Lystad

Politiet: – Et sivilt oppdrag for Kystvakta

Politistasjonssjef Bent Are Eilertsen i Bodø avviser at narkotikaaksjonen før og under festivalen handler om å pynte på statistikken.

– For politiet er det helt uakseptabelt å ha en festival med så mye rusbruk i et lite lokalsamfunn. Vi har en nulltoleranse overfor narkotikamisbruk, og skal det bli festival til neste år må det bli under et annet regime, og en helt rusfri festival.

At politiet kommer til Værøy med kystvaktskip handler kun om logistikk, ifølge Eilertsen.

– Vi hadde behov for transport og overnatting for personell og hunder. Dette var et et sivilt oppdrag for Forsvaret.

Stasjonssjef Bent-Are Eilsertsen viser frem beslaglagt narkotika etter Midnight Sun festival i Værøy

Stasjonssjef Bent-Are Eilsertsen viser frem beslaglagt narkotika etter Midnight Sun festival i Værøy. Vi har sågar bøtelagt en 71 år gammel mann fra Japan for besittelse av narkotika, sier han.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

Reiser hjem igjen

De fleste som ble pågrepet og bøtelagt var utlendinger, som reiser hjem etter endt festivalhelg. Likevel forsvarer politistasjonssjefen ressursbruken i et politidistrikt som har 50 ledige politistillinger de ikke har råd til å bemanne.

– Det var en kostbar aksjon, men Værøy og Røst har krav på samme polititjenesten som folk i byen. Vi setter ikke opp narkotikalovbrudd opp mot vinningskriminalitet, sier Eilertsen.

– Rammer alle

Dersom politiet får stanset festivalen, vil det ikke være første gang. Etter at 182 personer ble doptatt under elektronikafestivalen Extrema Outdoor på Kalvøya i Bærum, sa ordføreren stopp.

– Ved å forby en festival, rammer man alle som ikke bryter loven. Det er trist, mener musikksjef Mats Borch Bugge i P3.

Musikksjef i P3, Mats Borch Bugge.

– Ved å forby en festival, rammer man alle som ikke bryter loven. Det er trist, mener musikksjef Mats Borch Bugge i P3.

Foto: NRK

Han tror aksepten for narkotika både på festivaler og fester har økt de siste årene. Årsaken er at MDMA og andre typer narkotiske stoffer er blitt endel av dagens populærkultur enten man vil eller ikke.

– Narkotikabruk på musikkfestivaler er ikke noe nytt. Det ble brukt narkotika under Ragnarock-festivalen på 1970-tallet også. Men jeg registrerer at bruken blir mer normalisert. Det er blitt mer vanlig med hasj og MDMA på fester. Om dette etterhvert vil tvinge fram en lovendring som vil legalisere marihuana, gjenstår å se, sier Mats Borch Bugge.

​NRK har fått kontakt med en av de som står bak festivalen, og han skriver i en kort tekstmelding:

– Ingen kommentar. Samarbeidet med de lokale myndighetene har fungert utmerket.