Hopp til innhold

84 bombefly nær Norge

I natt måtte nok en gang norske jagerfly på vingene for å identifisere russiske bombefly. - Dette er Putins ordre, sier forsker.

Tupolev 160

RUSSISKE BOMBEFLY: Luftoperasjonssenteret på Reitan har identifisert 84 russiske fly på tokt i norsk interesseområde så langt i år.

Foto: Forsvaret

- Russerne ønsker å markere sin interesse i Arktis og på Svalbard, og dette er i tråd med det president Putin har sagt, sier assisterende direktør Geir Flikke i Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

På vingene i natt

Natt til tirsdag måtte nok en gang F-16 jagerfly fra Bodø på vingene for å identifisere russiske bombefly.

Flyene var av typen Tu-160, eller Blackjack som NATO-betegnelsen er. Dette er et strategiske bombefly som ble introdusert i det sovjetiske forsvaret i 1987. Det er det tyngste kampflyet som noensinne er bygget.

Selv om flyene ikke var innenfor norsk luftrom ville Forsvaret vite hvilke fly det var snakk om. Derfor ble jagerflyberedskapen i Bodø aktivisert.

Bare 17 i fjor

Luftoperasjonssenteret på Reitan ved Bodø har så langt i år identifisert 84 russiske fly på tokt i norsk interesseområde. De fleste av disse er strategiske bombefly. I fjor ble bare 17 fly identifisert.

Flere fly

- Vi har sett at aktiviteten har økt i år, særlig fra august. Dette viser at vi er over i en ny fase, sier Flikke, som understreker at det er ikke er noen grunn til å overdramatisere den økte flyaktiviteten.

 - Dette synet deles av hele det norske forskermiljøet, sier Flikke, og forklarer det slik:

- Russland vil ikke lenger ligge med brukket rygg slik de gjorde på 90-tallet. Landet er nå en stor energiaktør og stor eksportør av olje og gass. Nå vil de nok bruke sin energimakt på å markere seg, sier han.

Vil fortsette i 2008

- Kommer vi til å se økt russisk flyaktivitet også i 2008?

- Hvis vi legger til grunn at russerne ønsker å markere seg overfor EU og USA så er det ingenting som tyder på at forholdet mellom disse landene vil endre seg markant i løpet av kort tid.

Trakk seg fra avtale

I høst trakk president Putin Russland fra CFE-avtalen. Avtalen er er en rustningskontroll som gir medlemslandene anledning til å kontrollere hverandres våpenlagre. Dette var trolig også for å markere styrke.

- På lang sikt kan det skade norske interesser dersom Russland gjør alvor av å å bryte CFE-avtalen. Norge er et flanke-land i denne avtalen, sier Flikke.