Hopp til innhold

Eva (84) må betale 70.000 i året for å bli luftet

Eva Tyssing Hernes (84) satt inne på sykehjemmet i tre måneder uten å få frisk luft. Nå har hun hyret inn en privat luftetjeneste for eldre. Prislapp: 70.000 kroner i året.

Eva (84) må betale 70.000 i året for å bli luftet

ENDELIG UT PÅ TUR: Før satt Eva Hernes inne og stirret på veggene. Nå kommer hun seg ut tre ganger i uka - takket være Karin Rømo Sandvik i «Gode øyeblikk».

Det kan gå måneder mellom hver gang eldre får seg en luftetur. Eva Tyssing Hernes fra Meløy satt på det lengste tre måneder inne i omsorgsboligen i nordlandskommunen Meløy. En privat luftetjeneste ble redningen.

Eva Hernes på luftetur med Karin Rømmo Sandvig

VENER PÅ HURTIGRUTEN: – Snart kommer hurtigruten forbi, sier en fornøyd Eva Hernes.

Foto: Knut Haarvik / NRK

– Se den fine utsikten. En gang kunne jeg navnet på øyene vi ser, men nå har jeg glemt dem. Snart kommer hurtigruten forbi, sier en fornøyd 84-åring til NRK.no.

Den eldre kvinnen er på tur til gapahuken i Øra i Meløy. For tre uke siden var det pinnebrød som lå på bålet. I dag er det brødskive med brunost Eva Hernes skal nyte ute i frisk luft.

– Turene har mye å si. Jeg går bare og venter på turene. Jeg er alltid spent på hvor turen går, sier Eva Hernes.

Gode øyeblikk

Det er spesialsykepleier Karin Rømo Sandvik som tar med Eva på luftetur tre ganger i uken. I sommer startet hun firmaet «Gode øyeblikk», som tilbyr privat helse- og omsorgstjeneste. Blant tilbudene er aktivitetstilbud til pasienter med demens, avlastning og samtaler med pårørende.

– Mange eldre kommer seg ikke ut av institusjonene eller hjemmet fordi kommune og stat ikke betaler for slik tjenester, sier hun til NRK.no.

Hun synes det er trist at de eldre ikke skal få lov å leve et helt vanlig liv selv om de får en funksjonshemning.

– Jeg synes de gamle har krav på et godt liv. Det å komme seg ut og få fylt dagen med noe meningsfylt er svært viktig, sier hun.

Verdighetsgaranti

Eva Hernes på luftetur med Karin Rømmo Sandvig
Foto: Knut Haarvik / NRK

Regjeringen har innført verdighetsgarantien innen eldreomsorgen i Norge, som skal sikre at brukere får tilfredsstilt sine grunnleggende behov. Dette gjelder også sosiale behov som mulighet for samvær, sosial kontakt og aktivitet.

– Dette er altså en rettighet. Men mannskapsmangel og andre utfordringer gjør at mange institusjoner ikke klarer å følge opp. Derfor vil vi i framtida være avhengig av både frivillig og privat innsats for å dekke behovene, tror Sandvik.

For 500 kroner i timen kan eldre få kjøpt omsorgstjeneste hos «Gode Øyeblikk».

Seksjonsleder for omsorg i Meløy kommune, Stein Laastad, synes tjenesten som Rømo Sandvik tilbyr er bra, men burde ikke vært nødvendig.

Seksjonsleder for omsorg i Meløy kommune, Stein Laastad

Seksjonsleder for omsorg i Meløy kommune, Stein Laastad.

Foto: Knut Haarvik / NRK

– Jeg hadde gjerne sett at kommunen selv kunne hatt dette tilbudet til de demente i kommune, sier han til NRK.no.

– Kjenne sola i kinnene

Evas datter Marit Hernes var ikke fornøyd med tilbudet moren fikk i Meløy kommune.

– Aktivitetstilbudet er begrenset og foregår innendørs. De som jobber der gjør de kan med de ressursene de har til rådighet. Jeg savnet variasjon, slik at hun kunne få oppleve noe, og bli stimulert. Det behøver ikke å være all verden. Bare det å komme seg ut å kjenne luft mot kinnene og se sola, sier datteren, som bor i Bodø – to timer med bil fra Ørnes.

De eneste gangene moren kom seg ut var da datteren var på besøk. Derfor bestemte hun seg for å kontaktet Gode øyeblikk.

– Det har betydd mye for både mor og familien. Nå er hun er glad og fornøyd, blir resten av familien også det, sier hun.

Familien Hernes betaler for morens lufteturer. Prislappen på årsbasis kommer opp i 70.000 kroner.

– Den summen betaler jeg gladelig. Det er en lav pris for å sikre mors livskvalitet.

Likevel skulle hun ønske at det offentlige kunne gi de eldre et tilsvarende aktivitetstilbud.

Eva Hernes på luftetur med Karin Rømmo Sandvig

Karin Rømo Sandvik skriver ned de hun og Eva Hernes har opplevd denne dagen. – Det hjelper henne å huske, sier spesialsykepleieren.

Foto: Knut Haarvik / NRK

– Disse behovene burde vært dekket av personalet. Men dersom de ikke greier det, burde stat og kommune kjøpe disse tjenestene av private og frivillige organisasjonene, mener hun.

Karin Rømo Sandvik er i startgropa med sin nystartede bedrift. Hun tror etterspørselen etter tjenestene hennes bare vil øke i årene som kommer.

– Eldrebølgen kommer og med den flere mennesker med demens. Omsorgsbehovet vil øke, sier hun.

Er det riktig at de pårørende må betale for lufting av de eldre?