739 timer med nordlandssol

Ifølge kalenderen er sommeren offisielt over. Trøsten får være at vi kan se tilbake på en varm og fin august – og til sammen 739 timer med sol de tre siste månedene.

En stille dag helt i vest - med Anda fyr i det fjerne...

AUGUST: En stille dag helt i vest – med Anda fyr i det fjerne ...

Foto: Bent Ribe

Ikke uventet var det Saltdal som hadde den varmeste dagen i Nordland august. Det skjedde 28. august da det var det 27,2 grader i Saltdal.

Saltdal stikker også av med den varmeste dagen i hele sommer – 11. juni var det 33,8 grader.

Men temperaturene har vært gode over hele fylket.

– I august har temperaturene ligget fra 0,6 – 2,2 grader over normalen, sier førstekonsulent Stein Øines ved Værvarslinga i Nord-Norge.

Hundrevis av soltimer

Nordlendingene har lagt bak seg en sjeldent fin sommer. Målinger for juni, juli og august viser at det har vært totalt 739 timer med sol over Nordland.

– Det betyr en nordnorsk sommer med 146 timer mer sol enn normalt, sier Øines.

Frost i august

Også Bodø slo til med gode augusttemperaturer. 4. august var 22,4 grader. Kaldest i fylket var det på Stoforshei den 11. august med – 0,6 grader. Nest kaldest var det på Majavatn 13. august med 0,5 plussgrader.

– Rundt disse dagene var det kaldt over hele fylket. Mellom 5 og 11 grader de fleste steder, sier Øines.

Lite nedbør

August ble også en usedvanlig tørr måned. Det var bare på målestasjonen i Varntresk som hadde nedbør over normalen – hele 130 prosent.

– Ellers i fylket varierer de fra 40 til 90 prosent av normalen.

Finest i Mosjøen

Men om det var varmest i Saltdal var det på Mosjøen lufthavn det ble målt flest pene dager. Her var det hele 13 dager med over 20 grader. Den varmeste dagen i Mosjøen i år var 9. juni da aluminiumsbyen hadde 30 varmegrader.

– Mo i Rana og Selforshei hadde 12 varme dager mens Vågøynes i Bodø hadde 11 dager over 20 grader.

Den varmeste sommeren?

Varm sommer til tross, det ble nok ingen rekordsommer.

– Det skal mye til å slå sommeren i 1972. Da var det stort sett varmerekorder stort sett de fleste steder, sier Stein Øines.