Hopp til innhold

71-åring dømt for å ha kalt Sumaya «fandens svarte avkom» og «korrupt kakerlakk»

En 71 år gammel kvinne fra Bergen er i Høyesterett dømt til 24 dager betinget fengsel for hatefulle ytringer. Dermed slipper hun å sone.

Sumaya Jirde Ali

Høyesterett har dømt en kvinne til 24 dagers betinget fengsel for hatefulle ytringer mot bodøværingen og samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Det var i kommentarfeltet under et Facebook-innlegg om bodøværingen Ali at 70-åringen fra Bergen skrev «Fandens svarte avkom reis tilbake til Somalia og bli der din korrupte kakerlakk»

I Gulating lagmannsrett ble kvinnen dømt til 14 dager ubetinget fengsel.

– Det var ikke grunnlag for ubetinget fengsel, slik lagmannsretten hadde kommet til, og som påtalemyndigheten hadde argumentert for, opplyser Høyesterett.

Kvinnen ble også dømt til å betale en bot på 25 000 kr.

Uenig i dommen

Kvinnen er dømt for brudd på straffeloven paragraf 185 om hatefulle ytringer. Dommen gir ifølge Høyesterett både veiledning om hvilke ytringer som rammes av paragrafen, og om straffenivået ved slike lovbrudd.

Mann siktet for overgrep mot barnehagebarn

Kvinnens advokat Laila Kjærevik sier kvinnen er lettet over at hun fikk redusert straff.

Foto: Kaja Hauge / NRK

Kvinnens advokat Laila Kjærevik sier til NRK at hennes klient er uenig i dommen.

– Samtidig så er hun lettet over at hun fikk redusert straff, sier Laila Kjærevik.

Bergenskvinnen har under behandlingen av saken i rettssystemet hevdet at ytringen ikke rammes av paragrafen om hatefulle ytringer, men at den er politisk og dermed ligger innenfor ytringsfriheten.

– Ytringen har uttrykkelig referanse til hennes hudfarge, og derved også til hennes etniske opprinnelse. Den alminnelige leser vil etter min mening klart oppfatte ytringen som en svært grov krenkelse, og som en betydelig nedvurdering av hennes menneskeverd. Bruken av begrepet «kakerlakk» kan gi assosiasjoner til skadedyr. Det er imidlertid ikke grunn til å bygge på at det her antydes at Ali bør utryddes eller lignende, heter det i dommen.

Slipper å sone

Høyesterett legger vekt på at Sumaya Jirde Ali trakk seg fra offentligheten på grunn av mange hatefulle ytringer.

Retten mener derfor at det må reageres med forholdsvis strenge straffer mot slike ytringer. Likevel mener den at dette ikke bør strekkes for langt.

Derfor kommer retten til at en ubetinget fengselsstraff vil være for strengt.

Det legges blant annet vekt på at bergenskvinnen har brutt straffeloven paragraf 185 ved én enkelt anledning og at hun ikke er straffet for lignende forhold tidligere.