7.453 bønder har meldt seg ut av Bondelaget på to år

- Bondelaget er mer opptatt av hobbybønder enn oss som vil satse seriøst, sier melkebonde Magne Kristensen. Bondelaget er likevel fornøyd, for flere melder seg inn enn ut.

Bonde Magne Kristensen på Kløkstad

VIL SATSE: – Jeg skulle ønske Norges Bondelag de vil prioritere oss som vil satse. Vi produserer kvalitet, sier melkebonde Magne Kristensen.

Foto: Øystein Nygård / NRK

– I dag er det for mange bønder som sitter med sugerør ned i statskassen. Mange norske bønder har i dag en godt betalt hobby. Skal du være bonde i framtiden må du investere hvert år. Dersom du ikke gjør det er det en langsom nedlegging, sier Magne Kristensen fra Kløkstad utenfor Bodø.

Siden 2013 har han investert fire millioner kroner på gården. Hver måned betaler han 55.000 kroner i renter og avdrag.

– Jeg har satset mye på dette, og jeg tjener penger. Men alt overskudd går til investering, økte renter og avdrag. Det tar mye av kaken, sier melkebonden.

Bondeorganisasjonene har overlevert sine krav til staten i årets jordbruksforhandlinger. Kravet har en ramme på 950 millioner kroner. Statens forhandlingsleder mener derimot at utgangspunktet er krevende.

– Når man går inn som pessimister, er utgangspunktet gitt. Kravet deres er lite framtidsrettet. Regjeringen sitter med alle trumfkortene. Dersom de bryter forhandlingene er det Stortinget som bestemmer, sier melkebonden fra Bodø.

(artikkelen fortsetter under)

Kravene fra bondeorganisasjonene overlevert staten

Bondeorganisasjonenes krav på 950 millioner kroner ble overlevert til staten fredag.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Prioriterer hobbybønder

Han har i flere år vært skuffet over Norges Bondelag, og har meldt seg ut av den mektige bondeorganisasjonen, som teller 61.827 medlemmer.

– Jeg synes jeg fikk lite igjen for å være medlem. Bondelaget er klar over utviklingen som skjer i landbruket, men de gjør ingen ting for å hjelpe dem som ønsker å satse. Det som betyr mer er hobbybruket. De burde akseptere utviklingen at det går mot større bruk. Ellers forsvinner de som ønsker å satse. Da får norsk landbruk et stort problem, mener Kristensen.

I løpet av de to siste årene har 7.453 medlemmer meldt seg ut av Norges Bondelag. I 2014 var tallet 4.670. Ifølge organisasjonssjef Astrid Solberg skyldes de aller fleste utmeldingene at bønder slutter eller trapper ned virksomheten.

– Da vi i november i fjor gjennomførte en undersøkelse blant medlemmene våre for å finne ut hvorfor de meldte seg ut, var det svært få som oppga at de var uenig i vår politikk, sier Solberg.

– Må ha med alle

Leder i Nordland bondelag Bernt Skarstad

Bernt Skarstad i Nordland Bondelag mener de og regjeringen må jobbe for alle bøndene, dersom norsk matproduksjon skal økes.

Foto: Knut Haarvik / NRK

I Nordland Bondelag er de helt uenig i at små produsenter prioriteres over de større.

Vi satser ikke bare på de store, for vi må ha med alle bruk dersom vi skal øke matproduksjonen i landet. Det er målet for oss og det er målet for den norske regjeringen, sier leder i Nordland Bondelag, Bernt Skarstad.

Han mener storbøndene fikk et veldig godt oppgjør i fjor, men at de nå skal løfte alle.

At nærmere 7.500 bønder har meldt seg ut de siste to årene, bekymrer ikke Skarstad. For i samme tidsrom har om lag 8.500 meldt seg inn i organisasjonen.

– I en medlemsorganisasjon som vår, er det hele tiden rullering av medlemmer. Vi har en netto økning i Norges Bondelag på nærmere 1.000 medlemmer. Det synes vi er veldig bra.