600 bankbokser må tømmes for verdisaker

– Sant og si hadde jeg glemt av hele bankboksen, sier bankkunde Elisabeth Aune Burkhardt. Bankboksene er på vei ut. I Bodø legger bankene ned tilbudet.

– Sant og si hadde jeg glemt av hele bankboksen, sier bankkunde Elisabeth Aune Burkhardt. Bankboksene er på vei ut. I Bodø legger bankene ned tilbudet.

Bankkunde Elisabeth Aune Burckhardt har akkurat fått utdelt bakboksen i DnB-filialen i Bodø. Den har hun hatt siden 1989. Her sammen med og datteren Bjørk Gjelvik Burckhardt (7).

Bankkunde Elisabeth Aune Burckhardt har akkurat fått utdelt bakboksen sin i DnB-filialen i Bodø. Den har hun hatt siden 1989.

– På 1980-tallet var det vanlig med bankboks for å ta vare på vitnemål, negativer av bilder og andre papirer. Sant å si hadde jeg glemt av hele bankboksen inntil jeg fikk brev fra banken.

De gode gamle bankboksene er i ferd med å forsvinne. Nå sporer DNB opp alle sine 600 bankbokskunder slik at de får anledning til å tømme boksene før ordningen legges ned.

Og det er mye rart som kundene finner i disse boksene. Elisabeth Aune Burckhardt finner igjen gamle negativer fra da hun fikk sitt første kamera som 14-åring.

Gamle hemmeligheter

– Her er de gamle vitnemålene mine. Jeg skulle gjerne funnet noe gammelt spennende jeg hadde lagt her, og glemt av. En hemmelighet eller masse penger. Men dessverre, smiler hun.

Burckhardt tror de 600 boksene i lokalet kan inneholde mye spennende.

– Her ligger sikkert mye rart som folk har glemt at de eier.

Elisabeth Aune Burckhardt synes det er helt greit at bankene nå avslutter bankboksordningen.

– De fleste kjøper en brannsikker safe hjemme for å oppbevare bilder og vitnemål.

– Boksene avleggs

Finansrådgiver Grete Helgsen i DnB

Finansrådgiver Grete Helgesen i DnB

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Ifølge finansrådgiver Grete Helgesen i DnB er det så få kunder som etterspør bankboks, og at banken derfor besluttet å avslutte ordningen.

– Bankbokser er avleggs. Spør du ungdommer hva en bankboks er, vet de ikke hva det er. Nå har vi sendt ut brev til alle bankbokskundene våre, og regner med at alle som har bankboks vil tømme dem i løpet av året.

Ikke alle kunder er like enkelt å spore opp, så litt detektivvirksomhet blir det. I de vanskeligste tilfellene er kunden død, og det finnes ikke arvinger.

– Da har vi interne rutiner vi følger. Innholdet i bankboksen blir destruert uten av vi går gjennom innholdet, sier Helgesen.

Sølvtøy og testamenter

De fleste bankboksene i DnB i Bodø inneholder verdipapirer. Og sølvtøy.

– Tidligere var det vanlig å legge sølvtøy i bankboksen. Et fåtall har nok penger.
Og en del testamenter ligger nok også her.
Noen vil få en aha-opplevelse når de åpner boksen, sier finansrådgiver Grete Helgesen i DnB.