NRK Meny
Normal

600 akuttpasienter må fraktes til Tromsø med fly: – Pasienter har dødd i flyet

Nesten 600 akutte hjertepasienter fraktes fra Nordland til Tromsø hvert år, viser nye tall. Nordland legeforening krever at Helse Nord oppretter et såkalt PCI-senter i Bodø.

Benjamin Storm, anestesilege Nordlandssykehuset

KLUMP I MAGEN: – Det er med en klump i magen at man gjennomfører slike transporter. Pasientene hadde fortjent et mer pasientnært og raskt tilbud, sier Benjamin Storm, anestesilege i Bodø og medlem i styret i Nordland legeforening.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Hvert år fraktes rundt 575 akutte hjertepasienter med ambulansefly fra Nordland til Tromsø. Mange av disse får sine tette årer blokket ut ved det spesialiserte hjertesenteret ved UNN.

Dette utgjør hvert fjerde oppdrag ambulanseflyene har i Nord-Norge i løpet av ett år.

Nordland legeforening krever at Bodø må få et eget hjertesenter, slik at pasientene kan slippe den lange transporten.

– Er det snakk om hjerteinfarkt teller hvert eneste minutt. Om du får tidlig eller sen behandling kan i verste fall skille mellom om du vil kunne gå i fjellet igjen eller om du skal uføretrygdes og sitte hjemme i sofaen, sier Benjamin Storm, anestesilege i Bodø og medlem i styret i Nordland legeforening.

– Pasienter har dødd i flyet

I dag har Benjamin Storm vakt på luftambulansen. Han skal av gårde for å hente en pasient fra Helgeland til Bodø. Men anestesilegen er ofte med når hjertepasienter fraktes til utblokking i Tromsø. Og det går ikke alltid like bra.

– Jeg har opplevd at pasienter har dødd om bord i flyet. Jeg har også opplevd at vi må drive gjenoppliving av pasienter i flyet. Noen har ved ankomst i Tromsø fått redusert hjertefunksjon på grunn av den lange tiden det har tatt, sier Storm.

Alle må til Tromsø

I dag er det bare Universitetssykehuset i Tromsø som utfører utblokking av tette blodårer til hjertet, såkalt PCI. for pasienter fra hele Nord-Norge. Fra Nordland må 575 hjertepasienter årlig fraktes til Universitetssykehuset i 2015, alle disse med akutt hjertesykdom, viser tall fra Luftambulansetjenesten.

Leder for Ambulanseflyet i Bodø Trond Antonsen, sier hjertepasientene legger beslag på store ressurser.

Trond Antonsen, Enhetsleder ambulanseflyet, Nordlandssykehuset

– Det ville klart vært en fordel for oss dersom vi hadde sluppet å fly disse pasientene til Tromsø, sier enhetsleder Trond Antonsen.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell

– Det ville klart vært en fordel for oss dersom vi hadde sluppet å fly disse pasientene til Tromsø. Vi hadde spart tid fordi mange av dem er fra nærområdet eller fra Helgeland. Hadde vi kunnet frakte dem til Nordlandssykehuset ville vi kunne frigitt ressurser.

Snarlig avgjørelse

I slutten av februar skal det avgjøres om Nordlandssykehuset skal få sitt eget PCI-senter. Administrerende direktør Lars Vorland i Helse Nord sier det er mange hensyn å ta. Men ved ei etablering i Bodø vil mange hjerteinfarktpasienter, ikke minst fra Helgeland, slippe en svært lang reise.

– Det er et poeng at vi kan spare transport, både for pasientene og oss. Vi regner både på økonomi og det faglige. Det er de to forholdene som bestemmer hva vi ender opp med, sier han til NRK.

Anestesilege Benjamin Storm som medlem i styret i Nordland legeforening, mener at Helse Nord må ta inn over seg at Nordlands befolkning ikke har et likeverdig tilbud, som resten av Helse Nord.

– Det er med en klump i magen at man gjennomfører slike transporter. Man vet at pasienten hadde fortjent et mer pasientnært og raskt tilbud, sier han til NRK.

Ambulansefly som frakter hjertepasienter fra Nordland til Tromsø

Hvert år fraktes rundt 575 akutte hjertepasienter med ambulansefly fra Nordland til Tromsø.

Foto: Barbro Andersen / NRK