55.000 kvadratmeter ble svidd bort: – Det skal bare en liten gnist til

Mens det er flom sør i landet, har det vært flere gressbranner i Nord-Norge de siste dagene. Nå oppfordrer brannvesen og politi folk til å vise ekstra varsomhet i naturen.

Gresbrann i Sørfold

Brannen i Sørfold på torsdag spredte seg over et område på 55 dekar, noe som tilsvarer åtte store fotballbaner.

Foto: Salten Brann

De siste dagene har det vært flere gressbranner i Nordland. På torsdag var det en gressbrann i Sørfold som svidde av 55 dekar, noe som tilsvarer åtte store fotballbaner.

Totalt ble det registrert tolv forskjellige branner i Nordland på torsdag.

Avdelingsleder ved Salten Brann IKS, Ivar Hogstad, oppfordrer folk til å vise ekstra varsomhet i naturen i disse dager.

– Det skal bare en liten gnist til for at den tørre vegetasjonen tar fyr, og det tar ikke lang tid før flammene begynner å spre seg, forteller Hogstad.

Ivar Hogstad

Ivar Hogstad forteller at dersom man skal grille ute, bør man ha full kontroll på nærområdet.

Foto: Niklas Aune Johnsen / NRK

Han forteller til NRK at situasjonen i Nordland nå er kritisk, og at folk bør passe på når de er ute i finværet.

– Det bør være klart for alle at det er feil tidspunkt å leke med brannfarlige ting i terrenget sånn som været er nå.

Også sør i landet har de slitt med gressbranner denne våren.

– Kan straffes med fengsel

Påtaleleder ved Nordland politidistrikt, Stig Morten Løkkebakken, han forteller til NRK at politiet nå undersøker om noen av gressbrannene kan straffeforfølges.

– Vi undersøker brannene som har oppstått, og ved mistanke om at det har skjedd noe straffbart, vil vi sette i gang etterforskning. Dersom noen kan klandres for ildspåsettelse, eller uaktsom ildspåsettelse, så vil de bli møtt med en straffereaksjon.

Han forteller videre at straffereaksjonene for ildspåsettelse kan variere fra bøter, til fengsel ved enkelte tilfeller.

– Dersom brannen har vært veldig alvorlig, tatt stor skade og skapt stor fare, vil man kunne bli dømt til fengsel, sier Løkkebakken.

Stig Morten Løkkebakken og Ivar Hogstad

Påtaleleder ved Nordland politidistrikt, Stig Morten Løkkebakken og avdelingsleder ved Salten Brann IKS, Ivar Hogstad, ber folk tenke sunn fornuft i disse dager.

Foto: Niklas Aune Johnsen / NRK

Tolv branner på et døgn

Torsdag denne uken, registrerte politiet i Nordland tolv branner i løpet av dagen. I Sørfold ble hele 55.000 kvadratmeter svidd bort.

– Brannen i Sørfold var veldig krevende, ettersom den beveget seg nesten 500 meter opp i terrenget. Det var en krevende slukking for oss, siden vi må slukke brannen til fots, ettersom det ikke var veier oppover terrenget, sier Hogstad.

Opp mot 50 personer deltok på slukkingen av brannen i Sørfold. Flere styrker fra Salten Brann, Sivilforsvaret og noen privatpersoner deltok.

Nå oppfordrer avdelingslederen i Salten Brann IKS, folk til å følge reglene som er for båltenning.

– Det er bålforbud fra 15. april. Slik situasjonen er i dag, skal det veldig lite til for at man mister kontrollen. Så kravet til de som søker om å lage bål i dag, er veldig høyt.

Også i dag har det vært flere gressbranner i Nordland. På Ramberg i Lofoten, spredde en gressbrann seg mot bebyggelse, før brannvesen fikk kontroll.

– Dersom brannen har vært veldig alvorlig, tatt stor skade, og skapt stor fare, vil man kunne bli dømt til fengsel, sier Løkkebakken.

Stig Morten Løkkebakken