Hopp til innhold

Fikk 500 kilo elg rett i frontruta

– Hadde det vært en mindre bil kunne dette gått svært ille, forteller Egil Revhaug.

Elgpåkjørsel utenfor Bodø

Den påkjørte elgen ble funnet omkring ti meter inn i skogen. Da var den allerede død.

Foto: Egil Revhaug

Tirsdag morgen fikk Viltnemnda inn melding om at en 13 spirs elgokse hadde blitt påkjørt av en bil langs riksvei 80 utenfor Bodø, skriver Avisa Nordland.

Ifølge Egil Revhaug, som er en del av ettersøksgruppa til Viltnemnda i området rundt Reitan utenfor Bodø, var dette en veldig stor, fullvoksen elgokse.

– Den måtte ha veid mellom 450 og 500 kilo.

Revhaug kan opplyse at det er en elggruppe på fem som holder til i området der elgen ble påkjørt, og at biler må utvise ekstra forsiktighet.

– Elgene har oppholdt seg der siden slutten av november, og de krysser veg og jernbane daglig. Dette skjer spesielt når det blir mørkt, på kveld og ettermiddag, sier han til NRK.no.

Flaks at det var en så stor bil

Til tross for at det hører uflaksen til å treffe en elg i veibanen, forteller Revhaug at det kunne vært verre.

– Hadde bilen som var involvert i kollisjonen vært mindre, ville elgoksen truffet høyere oppe. Taket og frontruten ville blitt trykt ned om bilen hadde holdt høy fart, sier han, og fortsetter:

– I slike tilfeller ender det som oftest dårlig både for sjåfør og elg.

«Den så uskadd ut»

Viltnemnda skal ha fått rapport om at elgen så uskadd ut og at den løp inn i skogen etter sammenstøtet.

– Vi søker alltid etter elg uansett hvor uskadd den kan virke for en sjåfør. I dette tilfellet fant vi elgen 10 meter inn i skogen, og den var ikke i live lenger, sier Revhaug.

Lederen i Viltnemnda i Bodø, Johan Bakke, sier til NRK at rapportering av møte med elg i trafikk er svært viktig.

– Enhver som kjører på et dyr har plikt til å melde i fra. Mange er bare så vidt borti dyret og tror derfor det er i orden å ikke kontakte oss eller politiet, men det er feil. Når vi får beskjed om at et dyr kan ha blitt skadet, kan vi holde det under oppsyn. Slik kan vi fastslå om skaden vil bedre seg eller om den vil bli verre, forteller Bakke.

Ingen straff for å kjøre på elg

Elgpåkjørsel riksvei 80

Denne elgoksen endte sitt liv ved rv. 80 utenfor Bodø. – Enhver som kjører på et dyr har plikt til å melde i fra, sier Viltnemnda.

Foto: Egil Revhaug

Lederen i Viltnemnda vil understreke at ingen bør vegre seg mot å rapportere at de har kjørt på en elg.

– Uansett hvor lite du selv mener du var borti elgen må du melde fra. Viltnemnda eller politiet vil ikke straffe en sjåfør som ringer inn. Sjåføren har sannsynligvis ikke gjort noe galt, forteller Bakke.

Også Revhaug er klar på at elgen ofte velger å krysse vegen der det er dårlig sikt, for å skjule seg for mennesker. Dette gjør at elgen kan være vanskelig å oppfatte for en bilist.

– Vi har ryddet store områder rundt vegen der elgene oppholder seg, men det virker som om de bare flytter seg lenger og lenger bort, og velger overganger som er mer skjermet og skjult.

E6 i Nordland har flest elgpåkjørsler

Snørike fylker er spesielt utsatte for elgpåkjørsler, og blant annet langs E6 inntreffer det mange ulykker i året. Man antar at så mange som 4000 elg er innblandet i trafikkuhell hvert år.

Langs E6 i Nordland ble i alt 113 elg rapportert påkjørt i løpet av 2011, noe som gjør strekningen til den hyppigst ulykkesrammede veien i Norge når det kommer til elgpåkjørsler.

Av kommuner i landet lå Kongsvinger på topp med 35 trafikkdrepte elg i 2011. Deretter fulgte Ringsaker med 33 drepte og Aurskog-Høland med 26. I Bodø kommune ble 17 elg meldt drept samme år.

Av kommuner med flest påkjørsler av elg i 2011, toppet Elverum statistikken med 35 rapporterte påkjørsler, tett fulgt av Eidskog med 30 påkjørsler. Grane kommune hadde i alt 21 rapporterte påkjørsler i 2011.