En dramatisk prisnedgang på verdensmarkedet får betydelige konsekvenser for gruveselskaper rundt omkring i landet.
I 2011 var prisen på jernmalm 185 dollar per tonn. Siden den gang har prisen mer enn halvert seg.
Prisfallet medfører at Rana Gruber i år får et underskudd etter mange år med store overskudd. Det betyr at de må kvitte seg med en del ansatte.
– Rana Gruber må redusere antallet ansatte, samtidig som produksjonen skal øke med 25 prosent. Alle avdelinger vil bli berørt, opplyser selskapet i en pressemelding.
Samtidig med reduksjonen i antallet ansatte har ledelsen i selskapet valgt å redusere egen lønn med ti prosent, står det videre.
– Håper ting snur
Adm. dir. Kjell Sletsjøe i Rana Gruber.
Foto: Frank Nygård / NRK– Det som er unikt nå er at nedgangen har vedvart over lang tid. Vi hadde håpet at trenden skulle snu, men det har den ikke.
– Det er en vanskelig situasjon, men vi gjør dette for å berge arbeidsplassene til de 220 som fortsatt skal jobbe her, sier administrerende direktør Kjell Sletsjøe i Rana Gruber AS.
Sletsjøe forteller at de allerede har gjennomført tiltak for flere titalls millioner kroner for å bedre den økonomiske situasjonen.
– Nå må vi produsere og selge mer, og vi må gjøre det til en billigere pris. Vi håper at ting snur. Det er jo vår tanke, at vi skal overleve.
Flere må stramme inn
Tillitsvalgt Svein Abelsen i Rana Gruber.
Foto: Frank Nygård / NRKHos Rana Gruber jobber det i dag 275 ansatte, og selskapet har en årlig produksjon på hele 3,7 millioner tonn jernmalm. Det gav en omsetning på cirka 800 millioner kroner i 2012.
Tillitsvalgt Svein Abelsen forteller om en dramatisk start på dagen.
– Det er selvfølgelig en veldig beklagelig beskjed å få. Vi har jo snakket litt løst og fast om dette oss arbeidere imellom, men vi hadde ikke trodd at vi skulle havne i denne situasjonen.
– Det skal produseres mer med færre ansatte. Hva tenker du om det?
– Vi må bare stå på og gjøre det beste ut av det. Så får vi ta en evaluering etter hvert.
Et av landets største
Rana Gruber AS er en av landets største aktører innen gruvedrift og utvinning av jernmalm, og et av nøkkelselskapene i Nordland. Selskapet eies av Leonhard Nilsen & Sønner AS (LNS), som er Nord-Norges største entreprenør.
Årsaken til at gruveselskapene opplever vanskelige tider, ligger langt utenfor landets grenser.
De tre største produsentene i verden har nemlig økt produksjonen betydelig, samtidig som forbruket har gått ned i Kina, opplyste administrerende direktør Frode Nilsen hos LNS tidligere denne måneden.
– Vi må produsere flere tonn per ansatt enn det vi har gjort tidligere. Vi har allerede en høyeffektiv gruve. Nå må vi effektivisere den enda mer, sa han.
Flere gruver er berørt
Det er heller ikke første gangen at Rana Gruber må stramme inn som følge av trange tider. I 2009 mistet 24 jobben som følge av svikt i det europeiske markedet.
Det er ikke bare i Rana de synkende jernmalmprisene får konsekvenser. En rekke gruver i Kina og Australia legges ned, og Northland i Pajala har innstilt sin aktivitet.
Også Sydvaranger gruve må, med sine 500 ansatte, snu hver stein for å klare seg i det tøffe markedet.