Hopp til innhold

– Estergruva var ei dødsfelle

– Kings Bay-ulykken kunne vært unngått hvis Stortinget hadde tatt faresignalene på alvor. I ettertid var det gruvearbeiderne som fikk skylda. Det vil jeg motbevise.

Omkomne fra Kings-Bay-ulykken

Kistene med ti av de 21 omkomne til bisettelse i Harstad.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Det sier forfatter Monika Kristensen, som i dag lanserer boka «Kings Bay-saken», der hun tar for seg omstendighetene rundt den store gruveulykken i Ny Ålesund på Svalbard for 50 år siden, der 21 gruvearbeidere mistet livet.

Kings Bay-saken

Monica Kristensen kommer med bok om Kings Bay-saken i dag.

Foto: Forlaget Press

– Det ble aldri konkludert med noen bestemt årsak. Alle er vi vel enige om at det var en metangasseksplosjon i den dypeste delen av Estergruva som antente andre metanfelt. Jeg mener at et sted i gruva skjedde det en kullstøveksplosjon. Og dette kunne i hvert fall ikke gruvearbeiderne lastes for. Estergruva var livsfarlig.

75 gruvearbeidere drept i Ny Ålesund

Dødsulykken i Estergruva i 1962 var ikke den første. I 1948 omkom 15 gruvearbeidere her, i 1952 inntraff en ny eksplosjon og 9 gruvearbeidere ble drept, bare året etter i 1953 omkom 19 gruvearbeidere under ny eksplosjon i den samme gruva. Og mellom disse ulykkene måtte 11 gruvearbeidere bøte med livet nede i Estergruva av andre årsaker. Og så skjer det igjen, 5. november 1962, 21 gruvearbeidere dør i nye eksplosjoner.

Einar Gerharden og Jon Lyng

Einar Gerhardsen gikk, John Lyng kom.

Foto: Hordnes, Arild / SCANPIX

– Dette burde Stortinget og regjeringen ha forutsett. Selv om Gerhardsen-regjeringen påtok seg skylda, så var det likevel gruvearbeiderne det gikk mest ut over. Det ble snakket om brudd på sikkerhetsbestemmelsene og personlige feil som gruvearbeiderne gjorde. Det finnes ingen holdepunkter i dette. Estergruva var ei dødsfelle.

11 døde ble igjen i gruva

Bare 10 av de omkome gruvearbeiderne ble hentet ut, de andre 11 ble igjen i Estergruva. Monika Kristensen sier hun ikke forstår hvorfor ikke alle omkomne ble hentet ut og at dette opprører henne veldig.

– Det er forferdelig for de etterlatte å ikke ha noen grav å gå til, og at de heller ikke fikk anledning til å reise opp til Ny Ålesund og ta farvel med sine kjære.

Monica Kristensen

Monica Kristensen har skrevet bok om Kings Bay-saken.

Foto: Privat

Monika Kristensen har bodd i Ny Ålesund i sju år, hun har lenge villet fortelle om tragedien som innbyggerne opplevde. Først ved å ha en veldig farlig og utfordrende jobb, som de med godt mot kastet seg ut i. Og så ulykken, som var en stor tragedie. Det bodde bare 223 mennesker i Ny Ålesund i 1962, hvor av 43 barn, og omtrent like mange kvinner. Det var med andre ord ikke mer en litt over 100 gruvearbeidere. Dette med å miste så mange kolleger, ektefeller og fedre, gjorde noe med dette samfunnet. Alt de hadde bygd opp forsvant over ei natt.

Vil frita gruvearbeiderne for all skyld

– Jeg har villet beskrive denne tragedien. Så ble de rammet av en ny tragedie, de måtte reise fra dette samfunnet da gruvedrifta ble lagt, de ble spredt for alle vinder, etter hvert ble det skapt et inntrykk av at det var deres mislighold av sikkerhetsforskriftene som førte til ulykken, at det var gruvearbeiderne sin skyld at ulykken skjedd. Det håper jeg å ha tilbakevist veldig grundig med boka mi.

Kings Bay gruve old

Her var det Kings Bay-ulykka skjedde, ved Ny Ålesund på Svalbard.