Hopp til innhold

5-åring stakk seg på narkosprøyte

Ei 5 år gammel jente måtte til lege etter at hun stakk seg på en brukt sprøyte på Fauske bygdetun.

Sprøyte Fauske bygdetun

SPRØYTE: Det var på Fauske bygdetun de opplevde at ei 5 år gammel jente stakk seg på en brukt sprøyte. (Bildet av sprøyten brukes som illustrasjonsbilde)

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Jenta var med barnehagen sin på tur da uhellet skjedde forrige tirsdag.

- Hun hadde stukket seg på en sprøyte og kom skrikende fordi hun hadde vondt, forteller anleggsansvarlig Tove Mette Mæland på Fauske bygdetun.

Ifølge politiet er det etter all sannsynlighet brukerutstyr fra narkomane det er snakk om.

- Det var en veldig trist hendelse. Vi ønsker jo å ta i mot barn på en trygg måte, sier Mæland.

Tove Mette Mæland

TRIST: Anleggsansvarlig på Fauske bygdetun synes det er leit at enkelte ikke tar vare på så farlig avfall som brukte sprøyter på det fine uteområdet de har.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK
Funnet flere sprøyter

Uken før 5-åringen stakk seg på sprøyten, fant en barnehage fire sprøyter på samme museumsområde. Men det er ikke bare på Fauske bygdetun man kan finne brukerutstyr fra narkomane. Ifølge Salten Museum er dette et problem ved en rekke av utendørsanleggene deres.

- De narkomane ønsker å ha et diskret og rolig sted. De ønsker en sentrumsnær plass og da er dette et attraktivt område, sier Måland.

Video Unge stukket på sprøytespiss på bygdetun

Fare for smitte

Ved Hauan oppvekstsenter har de hørt om tilfeller der skoleklasser har funnet brukte sprøyter på Fauske bygdetun. Selv har ikke barnehagen opplevd det, men enhetsleder Inger Fagervik sier de nå må være mer oppmerksomme.

- For en unge som stikker seg på en sprøytespiss som vi ikke vet hvor kommer fra, så kan det jo være både smitte og andre stoffer som vi ikke ønsker at ungene våre skal bli utsatt for, sier hun.

Petter Grønås

ALVORLIG: Lensmann Petter Grønås synes det er veldig beklagelig at noen legger fra seg sprøyter som kan være til stor fare for barn og andre som benytter seg av museene i Salten.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK
- Helt uakseptabelt

For nå ser politiet alvorlig på at rusmisbrukere legger fra seg brukte sprøyter på offentlige steder.

- Det er helt uakseptabelt at slike ting skal ligge spredd rundt omkring. Vi har jo hatt dette området og denne aktiviteten, under oppsyn over ganske lang tid. Vi gjennomfører en del patruljering og oppsøkende virksomhet. Det skal vi nå forsøke å ha et større fokus på, sier lensmann Petter Grønås i Fauske.

Vil være på vakt

På Fauske bygdetun er det flere ildsjeler som rydder museumsområdet for søppel fra folk. Nå kan de nærmest bli nødt til å vende på hver en stein for å se om det ligger brukte sprøyter der.

Blodprøvene som ble tatt av den 5 år gamle jenta som stakk seg på en sprøyte påviste ikke noen form for smitte, men ennå gjenstår noen tester.

I barnehagen på Hauan oppvekstsenter frykter man ikke at en liknende hendelse, som det jenta fra barnehagen i Bodø opplevde, vil skje igjen. Likevel vil de nå ta sine forholdsregler.

- Ungene er nygjerrige og vil utforske ting i terrenget. Vi håper at det ikke vil skje igjen, og så må bare vi som er sammen med barna være ekstra på vakt, sier enhetsleder Inger Fagervik.