NRK Meny
Normal

236 kommuner nekter å bosette flere flyktninger

Over halvparten av kommunene i Norge nekter å bosette flere flyktninger. Totalt sitter over 4500 og venter i asylmottak - men disse er heldige.

Flyktningebosetting

Flyktningene Ghirmay Kessette Hansom og Yonas Ghebreab Adhanom fra Eritrea, har blitt bosatt i Leirfjord kommune i Nordland.

I den lille bygda Leirfjord i Nordland er det to fornøyde karer som har fått egen bolig. Etter å ha ventet i over et år i asylmottak med oppholdstillatelse, kan nå Ghirmay og Yonas fra Eritrea (bildet) endelig slappe av i sin egen sofa.

– Ja, det er bra her. Jeg er fornøyd med å komme til Leirfjord, sier Ghirmay til NRK.

Den lille kommunen på Helgelandskysten, er blant de få kommunene i Norge som har sagt ja til å bosette flere flyktninger i år. I Leirfjord dobler de antallet fra 10 til 20 i året. Men situasjonen i resten av landet er langt fra like rosenrød.

Hvert år ber Integrerings – og Mangfoldsdirektoratet (IMDI) norske kommuner om å bosette et flyktninger som får oppholdstillatelse i Norge. I 2013 har over halvparten av norske kommuner enten sagt nei til å bosette flyktninger, eller vedtatt å bosette langt færre enn IMDI ønsker.

Her kan du se hele lista over kommunenes bosettinger

Mange på venteliste

Per i dag er det omtrent 4500 flyktninger som venter på bosetting over hele landet. Økningen har vært formidabel, og det har blitt 700 flere bare siden februar.
Regiondirektør i IMDI, Dulo Dizdarevic, sier at tallene er dramatiske.

– Det er veldig mange. Vi har ikke hatt så mange som venter på bosted på rundt 15-16 år, forteller han.

Dizdarevic forteller til NRK at det er en stor påkjenning for mange å bli sittende på mottak og vente på bosetting.

– Konsekvensen er at den verdifulle tiden fra oppholdsvedtaket til de blir bosatt går til spille. Jo lengre tid det tar i å få bosatt dem, jo mer forsinket blir vi i det øvrige arbeidet med integrering og kvalifisering, sier han.

Dulo Dizdarevic, regiondirektøri IMDI

Dulo Dizdarevic, regiondirektøri IMDI

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Vanskelig med boliger

Hele 27 kommuner i landet har nektet å bosette flyktninger, mens de aller fleste velger å ta i mot færre enn IMDi ba om. Antallet flyktninger kommunene blir bedt om å bosette blir beregnet ut fra folketallet i kommunen.

Bodø er en av kommunene som ikke bosetter nok flyktninger i forhold til innbyggertallet. I dag bestemte bystyret i kommunen at byen skulle ta i mot 20 færre enn IMDi hadde bedt om, og 27 færre enn innbyggertallet tilsier.

Arbeiderpartipolitiker Trud Berg syns saken er flau for Bodø kommune.

– Det er dessverre mange kommuner i Norge som nå sier nei til å ta imot flyktninger som som har lov til å være i Norge. I Bodø sitter det folk på mottak kun to mil utenfor byen. Det bør være et minimum for en så stor by som Bodø at vi hjerterom til å åpne dørene og si til dem at det er plass, sier hun.

Trud Berg

Ap-politiker Trud Berg

Byens ordfører, Ole Henrik Hjartøy (H), mener at å bosette alle er en umulig oppgave.

– For øyeblikket har Bodø den begrensningen at vi ikke klarer å skaffe boliger. Det ser vi på veldig mange områder. Det er den eneste og viktigste grunnen for at vi velger å bosette 70 og ikke 90 flyktninger.

Dizdarevic i IMDi har forståelse for at kommunene har det vanskelig.

– Vi forstår at kommunene kan ha utfordringer både på boligsiden og de kan ha utfordringer i henhold til å rekruttere kompetente medarbeider til å gi de tilbudene de skal gi, sier han.

Asylmottaket i Hattfjelldal

I Norge sitter nå 4500 flyktninger med oppholdstillatelse fortsatt på mottak. Her fra asylmottaket i Hattfjelldal.

Foto: Frank Nygård / NRK

Dramatisk situasjon

IMDi mener at situasjonen nå er så dramatisk at noe må gjøres.

– Situasjonen er så dramatisk nå at vi håper at flest mulig av de kommunene vi har anmodet, kommer oss i møte. Til sist skal jo alle bosettes i en kommune. Venting er det ingen som tjener på.

– Kan det være en løsning å tvinge kommunene?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, men når kommunene har sagt ja og fastsatt et antall, så forventer vi at de holder det de lover.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.