Hopp til innhold

4000 ukjente krigsofre identifisert

Krigskirkegården på Tjøtta er blitt rustet opp for 10 millioner kroner. I arbeidet har flere tusen sovjetiske krigsfanger fra andre verdenskrig blitt identifisert.

Krigskirkegård på Tjøtta

Både norske, russiske og kazakhstanske representanter var på plass for å gjenåpne krigskirkegården fra andre verdenskrig.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Hver generasjon har i oppgave å ta vare på minnene om krigsofrene. Krigsgravplassene på Tjøtta er nå rustet opp, og det har blitt et verdig minnested for de etterlatte, sier statssekretær i Kulturdepartementet, Bård Folke Fredriksen.

Han var selv til stede under åpningen av Tjøtta sovjetiske og internasjonale krigsgravplasser i Alstahaug kommune torsdag, hvor gravplassene er oppdatert og nye monomenter er på plass.

I arbeidet er også 4000 tidligere ukjente sovjetiske krigsfanger identifisert. De har nå fått sine navn påskrevet bronseplater på anlegget. Russlands chargé d'affaires i Norge, Svetlana Ozhegova, var tilstede under gjenåpningen og forteller at gravplassen betyr mye for de pårørende.

Svetlana Ozhegova på Tjøtta krigskirkegård

Russlands chargé d'affaires i Norge, Svetlana Ozhegova.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Takket være de nye arkivene finner pårørende nå slektninger som det tidligere var ukjent hvor de var gravlagt. På ambassaden får vi brev fra pårørende som er gravlagt her, og i dag la vi ned blomster på vegne av de, forteller Ozhegova.

Hun er opptatt av at vi må ta vare på minnene fra det som skjedde.

– Med en slik kirkegård handler det ikke bare om en abstrakt historie. Her hviler det faktiske mennesker som omkom, forteller hun.

Ukjente graver

I løpet av andre verdenskrig ble rundt 100 000 sovjetiske krigsfanger tvangssendt til Norge av tyske styrker. På krigsgravplassen ble 8000 av de omkomne samlet i 1951, men det var ingen som hadde oversikt over hvem mange av de gravlagte var.

I 2009 ga derfor Kulturdepartementet det krigshistoriske Falstadsenteret ansvar for å finne navn på de ukjente gravene. Arbeidet med å finne navnene og pusse opp kirkegården tok syv år og kostet 10 millioner kroner.

Årlig tilskudd

Bård Folke Fredriksen

Statssekretær i Kulturdepartementet, Bård Folke Fredriksen

Foto: Ilja C. Hendel / Kulturdepartementet

Alstahaug kirkelige fellesråd har fått oppdraget med å vedlikeholde anlegget, og får et årlig tilskudd fra Kulturdepartementet. Fredriksen mener det var på høy tid å ruste opp krigskirkegården.

– Det har vært viktig å ta tak i dette. Dårlig vedlikehold er det ingen som ønsker seg, og andre verdenskrig var en dramatisk del av både norsk og daværende Sovjetunionens historie.

Han er nå fornøyd med at området er opprustet og at utformingen av bronseplater med navn på de gravlagte er på plass.