40 personer omkommet de siste 26 årene

Torsdagens flystyrt i Nord-Sverige er bare en av flere ulykker i Forsvaret under vinterøvelser i Nord-Norge de siste årene.

Stridsvognulykke ved Herjangsfjellet

To unge soldater omkom da en stridsvogn gikk gjennom isen på Herjangsfjellet ved Narvik i mars 2006.

Foto: Fredrik Ringe / SCANPIX

Morten Haga Lunde

Generalmajor Morten Haga Lunde

Foto: NRK

Den verste ulykken det norske forsvaret har opplevd i fredstid er Vassdal-ulykken i 1986 der 16 soldater mistet livet i et voldsomt snøskred. Til sammen har 42 personer mistet livet i forbindelse med militær aktivitet i Norge i nyere tid, skriver Dagbladet.

– Vi legger stor vekt på sikkerheten under slike øvelser. Vi har etablert en egen sikkerhetsorganisasjon for å håndtere de utfordringene vi har under krevende forhold i Nord-Norge, sier generalmajor Morten Haga Lunde ved Forsvarets operative hovedkvarter.

– Gjorde vurderinger

– Ethvert liv vi mister i militær sammenheng og spesielt under øvelser, er et liv for mye. Under denne øvelsen har vi hatt egen sikkerhetsorganisasjon med hovedsete ved Bardufoss flystasjon.

– Burde dette flyet tatt av under de forholdene som var på torsdag?

– Vi har ingen indikasjoner som tilsier at ikke fartøysjefen og hans besetning har gjort en sunn vurdering av de forholdene som de hadde oversikt over da de tok av fra Evenes for å fly til Kiruna.

Sikkert fly

Hercules-flyet som styrtet i Nord-Sverige er det tredje flyet av typen C-130J som har vært involvert i en større ulykke. Likevel mener ikke generalmajoren at dette er et utrygt fly.

– Til sammen har Hercules-flåten i Norge fløyet 138.000 flytimer ulykkesfritt siden 1969. Dette er den første store ulykken vi har hatt med dette flyet, sier Lunde.

Flyet av typen C-130J som ble døpt «Siv» har fløyet over 800 timer etter at det kom inn i det norske luftforsvaret.

Øvelsene planlegges i godt over et år av egne prosjektoffiserer før øvelsene tar til. Likevel skjer det ulykker. I mars 2006 gikk en stridsvogn gjennom isen på Herjangsfjellet ved Narvik. To unge soldater omkom.

I konklusjonen av ulykkesgranskingen ble det konkludert med at soldatene ikke var kledd etter ordrebestemmelsene, og dersom de hadde forstått alvoret i situasjonen raskere kunne livene vært reddet.

Sirkler inn ulykkesstedet

Stadig flere funn tyder på at Hercules-flyet med fem norske offiserer styrtet like ved toppen av Kebnekaise, Sveriges høyeste fjell. Letingen pågikk fortsatt utover natt til lørdag.

Det norske Hercules-flyet var på vei fra Evenes til Kiruna da det forsvant ved 15-tida torsdag. Over Kebnekaise-fjellene skal flyet ha mistet høyde raskt, viser data fra en sivil og en militær radar, som hadde de siste registreringen av Hercules-flyet. Fjellområdet er værhardt og ulendt, og en stor utfordring for dem som leder leteaksjonen.

– Det er en vanskelig situasjon, med veiløst land, isbreer og sprekkdannelser. Vinden er sterk, og sikten svært dårlig, sier oberstløytnant Mikael Nordmark, i Lapplandsjagergarnisonen.

Video Flere døde under forsvarsøvelser

VIDEO: Flere døde under forsvarsøvelser i Norge.