40 år gamle møkkavogner byttes ut

NSB har endelig en gladnyhet til de reisende. I løpet av høsten blir det slutt på at tiss og bæsj går rett ned på jernbanesporet.

Gamle togvogner fases endelig ut

RETT NED PÅ SKINNA. I dag går dine etterlatenskaper fortsatt rett ned på jernbanesporet. Men fra august er det slutt...

Foto: Susanne Lysvold

Samtlige av de over 40 år gamle utrangerte passasjervognene er snart historie. I alt skal 58 vogner fra Østfold-, Vestfold-, Dovre- og Nordlandsbanen oppgraderes i Polen og Ungarn.

– Vognene skal strippes ned innvendig, og bygges opp på nytt, forteller strekningsleder for persontog på Nordlandsbanen Bjørn-Tore Hansen.

Selv om det er snakk om en oppgradering av gamle vogner, de vil framstå som helt nye, lover han.

– Går aldri på do på toget

Wenche Lian og Ina Therese Andreassen ombord i toget

- GOD NYHET: Wenche Lian og Ina Therese Andreassen - som hadde fått sitteplass i en gammel vogn på Nordlandsbanen lørdag formiddag, gleder seg til nye vogner.

Foto: Susanne Lysvold

De gamle toalettene er blant de største ulempene ved de eldste vognene til NSB. Antikvariske toaletter, hvor dine etterlatenskaper går rett ned på jernbanesporet, har skremt mange fra å avlegge et dobesøk under togreisen.

– Jeg har reist med tog i årevis, men går aldri på do ombord. De er skikkelig ekle, sier togpassasjer Wenche Lian, som NRK møter i en av de gamle passasjervognene på Nordlandsbanen lørdag formiddag.

Både hun og medpassasjer Ina Terese Andreassen ser fram til de nye togvognene kommer på plass. Med oppgraderte toalettforhold.

Forfall på NSB-vogn

De 40 år gamle vognene er i forfall.

Foto: Susanne Lysvold

Gamle togvogner bytte ut

Forbudt å gå på do på stasjonene.

Foto: Susanne Lysvold
– Helt utrolig at det går an å tilby passasjerer en sånn standard. Det er tross alt 2010, sier en hoderystende Andreassen.

Også Mattilsynet har også vært kritisk til det gamle åpne toalettsystemet, fordi de mener avføringen kan utgjøre en smittefare når den blir sluppet rett ut i naturen.

– Alle de nye vognene vil ha lukket toalettsystem. I tillegg blir det kjøleanlegg, luftstyrte dører, og med nye seter blir det bedre sittekomfort, sier Hansen.

– Stort løft

– Ut i fra et kundesynspunkt vil nye vogner bety mye for de reisende. De vil oppleve en økt komfort, og det vil også bety mye for våre ansatte. Det vil være lettere å jobbe i et moderne tog.

Akkurat det kan Linda Brevik, som jobber i spisevogna på Nordlandsbanen skrive under på.

Linda Brevik styrer spisevogna på Nordlandsbanen

HAR SIN SJARM: Linda Brevik, som styrer spisevogna på Nordlandsbanen, tror noen vil savne de gamle vognene. - men ikke doene, smiler hun.

Foto: Susanne Lysvold

– Ja, det skal bli en fryd. Samtidig tror jeg nok noen passasjerer vil savne de gamle vognene. Det er jo nostalgi knyttet til vognene også - litt som de gamle hurtigrutene. Men toalettene tror jeg ingen vil savne, ler hun.

Nye togvogner snart på plass på Nordlandsbanen

SLIK BLIR DET: Omlag slik vil de gamle vognene bli seende ut etter ombygginga i Polen og Ungarn.

Foto: NSB

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Har du noen skrekkhistorier fra de gamle togdoene? Fortell dem her!