Hopp til innhold

40 ansatte ved sykehuset i Narvik satt i karantene: – Vet ikke hvor pasienten har blitt smittet

En sykehuspasient som først testet negativt på korona, har nå testet positivt. Det medfører at 40 ansatte er satt i karantene. Sykehuset jobber med å spore smitten.

UNN sykehus i Narvik

De cirka 40 ansatte i Narvik som har vært i kontakt med pasienten er satt i karantene i en uke fra i går kveld, og følges opp med hyppig testing i løpet av uka.

Foto: Kjetil Moe

– Det er en krevende situasjonen for et lite sykehus med 540 ansatte. Når nærmere 40 av dem må ut i karantene så har det store konsekvenser for drifta.

Det sier fungerende direktør ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Marit Lind, til NRK.

Pasienten ble først innlagt på lokalsykehuset i Narvik grunnet annen alvorlig sykdom, og ble deretter overflyttet til UNN Tromsø.

– Det ble gjort en test av pasienten for Covid-19, men den var negativ. Pasienten ble etter noen dager overført tilbake til Narvik, sier Lind.

En uke etter at han ble overflyttet tilbake til Narvik, utviklet han symptomer på koronavirus, og pasienten ble på nytt testet. Denne gang var prøvesvaret positivt.

– Vi vet ikke hvor eller hvordan vedkommende har blitt smittet. At den første testen var negativ, trenger ikke å bety at vedkommende ikke allerede var smittet. Tidlig i et sykdomsforløp vil ikke testene nødvendigvis gi utslag. Men om det er dette som har skjedd her, vet vi ikke, sier kommunikasjonsrådgiver ved UNN, Jørn Resvoll.

Fungerende direktør ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Marit Lind

Denne situasjonen er krevende for lokalsykehuset i Narvik informerer Marit Lind, fungerende direktør ved UNN.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Pasienten har ligget på enerom under sykehusoppholdet i Narvik. Sykehuset vurderer derfor at det er lite sannsynlig at andre pasienter er smittet.

– Vi har foretatt en smittesporing og vurdert hvem som kan ha vært eksponert. Smittevernfolkene konkluderte med at man ikke trenger å smittespore mer enn i Narvik.

Ifølge Lind skal ikke dette skape en utrygghet for pasienter.

– Vi må justere driften ut ifra den kapasiteten som er tilgjengelig, men noen pasienter som tidligere ville blitt behandlet i Narvik nå vil få hjelp i Harstad eller Tromsø.

Avdelingsleder ved UNN Narvik, Ove Laupstad, er bekymret for norsk helsevesen.

– Det er viktig at personer tar kontakt med helsevesenet om man føler seg dårlig. Henvend deg til fastlege eller til et sykehus. Ikke vær redd å ta kontakt med helsevesenet. Det er den største trusselen vi ser i norsk helsevesen.

Jobber med ulike tiltak

For å sikre driften i UNN Narvik på best mulig måte jobber sykehuset med ulike tiltak:

  • De cirka 40 ansatte i Narvik som har vært i kontakt med pasienten er satt i karantene i en uke fra i går kveld, og følges opp med hyppig testing ila uka.
  • Øyeblikkelig hjelp-pasienter som ikke må til UNN Narvik, ivaretas av UNN Harstad og UNN Tromsø.
  • Pasienter som kan skrives ut til eget hjem eller andre institusjoner, blir skrevet ut i løpet av dagen.
  • I tillegg må andre pasienter overføres til UNNs øvrige driftsenheter i Harstad og Tromsø.
UNN Narvik sykehus

– Lokalsykehuset i Narvik er et lite sykehus med få ansatte, og det forhold at mange medarbeidere nå må ut i karantene, gir utfordringer for driftssituasjonen ved sykehuset, skriver sykehuset i en pressemelding.

Foto: Kjetil Moe