Hopp til innhold

Sebastian (4) fant metadon på lekeplass

Fireåringen var ute og lekte da han fant en flaske med 20 milliliter metadon. – Jeg tør ikke tenke på hva som kunne skjedd dersom han hadde fått opp korken og drukket innholdet. Det kunne blitt livsfarlig, sier bestefar Trygve Kristiansen.

Sebastian fant metadon på lekeplass

FANT METADON: Sebastian (4) var på lekeplassen sammen med bestefar Trygve Kristiansen da han fant denne metadonflaska.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Fireåringen var ute sammen med bestefar Trygve da han fant ei lita flaske på bakken. Han plukket den opp, og gikk mot søppelboksen på lekeplassen med den. Underveis viste han den til bestefar.

– Jeg tok flaska, og kjente raskt at det var et flytende innhold på den. Jeg måtte lete fram brillene for å lese på etiketten. Jeg ble veldig overrasket da jeg så at etiketten var merket med metadon, sier Trygve Kristensen til NRK.no

– Skumle greier

Sammen med barnebarnet gikk han bort til søppelboksen, og kastet flaska.

– Jeg var redd noen andre skulle barn finne den, som ikke var sammen med en voksen. Dette er farlige greier, og jeg tør ikke tenke på hva som kunne skjedd dersom noen hadde fått opp korken og drukket innholdet. Det kunne blitt livsfarlig, sier Trygve Kristiansen.

Trygve Krisetensen med barnebarnet Sebastian

– Metadon skal vel ikke flyte rundt, og slettes ikke på en lekeplass hvor små barn leker, sier bestefar Trygve Kristensen, her på lekeplassen sammen med Sebastian.

Foto: Kathrine Humberseth / NRK

Han er klar over at det ligger noen boliger for rusmisbrukere i nabolaget.

– De må selvsagt ha en plass i bo, men de må ikke kaste flasker med innhold ute i naturen og i hvert fall ikke på en lekeplass. Jeg skjønner de må bruke metadon, men de må kvitte seg med stoffet på en forsvarlig måte, sier han.

– Må ha følge med voksen

Maria Kristensen med datteren Emma

Maria Kristensen forteller at sønnen er svært opptatt av å plukke søppel for tiden. Her sammen med datteren Emma. – Det er mye snakk om det, og han

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Sønnen og bestefaren kom hjem fra lekeplassen og fortalte mamma Maria om funnet. Nå er hun skeptisk til å slippe sønnen ut på lekeplassen.

– Så lenge det er en voksen sammen med han som kan følge med er det greit. Det er uhyggelig og ekkelt, sier hun til NRK.no.

– Lukter og ser ut som metadon

Dag Stokke på apoteket

Farmasøyt Dag Stokke ved Apotek1 Tordenskjold i Bodø sier innholdet ser ut og lukter som metadon.

Foto: Kathrine Humberset / NRK
Fant metadon på lekeplass

«Oppbevares utilgjengelig» for barn, står det på metadonflaska som Sebastian fant.

Foto: Kathrine Humberset / NRK

Metadon er et legemiddel som brukes ved legemiddelassistert rehabilitering av tidligere rusmisbrukere.

NRK.no tar med seg metadonflaska som Sebastian fant til et Apoteket Tordenskjold i Bodø, hvor farmasøyt Dag Stokke får se på flaska og innholdet. Han lukter på innholdet, og bekrefter at det både ser ut og lukter som metadon.

– Sannsynligheten for at dette er metadon er stor. Metadon har forskjellig styrkegrad fra 20–30 milligram til opp til 200 milligram. Denne dosen er på 100 milligram, så den er middels sterk.

– Ville sluttet å puste

Metadon er et sterkt narkotisk stoff og denne mengden vil være livsfarlig å få i seg, både for voksne som ikke er vant til å bruke det og definitivt for et barn, ifølge farmasøyten.

– Inntak av et sterkt narkotisk stoff for en fireåring vil kunne medføre at han sluttet å puste. I verste fall kunne det endt med døden, sier farmasøyt Dag Stokke.

– Lammer pustesenteret

Ifølge avdelingsdirektør Liliana Bachs ved Folkehelseinstituttet er det svært uheldig at små barn har tilgang på et så giftig stoff.

– En fireåring er et veldig lite menneske. Selv små doser metadonkan være livstruende for et lite barn, sier hun til NRK.no, og forklarer:

– Stoffet lammer pustesenteret og man blir sløv og har en tendens til å falle i søvn. Det kan utløse en alvorlig tilstand, som i verste fall kan ende med døden.

I tillegg blander apotekene metadondosene ut med solbærsirup, noe som kan virke ekstra fristende på barn.

– Men hvor søtt resultatet blir, er jeg usikker på, sier hun til NRK.no.

Finnes motgift

Sebastian fant metadonflaske på lekeplass

– KAST DEN: – Søppel i naturen er farlig. Det er ikke lov heller, sier fireåringen Sebastian.

Foto: Kathrine Humberset / NRK

Dersom foreldre får mistanke om at barnet deres har fått i seg flytende metadon gjelder det å komme til sykehus så fort som mulig.

– Det finnes motgift, men metadonen holder seg i kroppen lenger enn motgiften. Derfor er det viktig å observere barnet, sier hun.

Nå skal flaska sendes til destruksjon og forbrenning sammen med andre legemidler som publikum leverer inn til apoteket.