Hopp til innhold

39 i isolat med influensa

Nordlendingene strømmer til legekontorene for å vaksinere seg mot svineinfluensa. I dag er rundt 40 personer på isolat, mange av dem på grunn av svineinfluensa.

– Jeg føler meg frisk og fin. Dette er forebygging, sier Gry Enget, som fikk vaksine i dag.

19 personer er lagt inn på isolat med influensa på Nordlandssykehsuet i Bodø.

SE VIDEO: Christoffer McGuirk fikk et lite sprøytestikk i dag, og kan dermed være ganske trygg på at han slipper unna vinterens influensa.

Bare ved medisinsk avdeling ved Nordlandssykehuset i Bodø ligger 19 personer i isolat med influensa. På medisinsk avdeling i Gravdal er 16 av totalt 29 pasienter isolert med luftveisinfeksjoner, sannsynligvis influensa.

På Stokmarknes og på Helgelandssykehuset er det ingen som ligger i isolat, men i Narvik er det fire med symptomer på svineinfluensa.

Flest syke i Bodø og Lofoten

Nordlandssykehuset forbereder seg på at antallet vil stige, og har gjennomført flere tiltak, som massevaksinering av egne ansatte.

– Helsepersonellet her har fulgt oppfordringa om å la seg vaksinere, sier klinikksjef i Nordlandssykehsuet, Geir Tollåli.

Kø i Bodø

Marius Brovold (f.v.) Anders Thorstensen og har tatt influensavaksine i Bodø

Marius Brovold (f.v.) Anders Thorstensen og har tatt influensavaksine i Bodø.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

Etter to hektiske dager er det snart tomt for vaksiner på helsestasjonene. Men nye ladninger er bestilt. For neste uke skal det være massevaksinering i Bodø kulturhus.

Influensaen som herjer landet gjør at det er mange som oppsøker fastlegen sin med spørsmål om vaksine. På helsekontoret i Bodø har det vært kø i dag.

– Det var sjefen som ville at jeg skulle ta vaksine. Sikkert for å sikre seg friske arbeidstakere. Selv synes jeg det er godt å slippe å bli syk, sier Marius Brovold i det han kommer ut fra kontoret hvor sprøyta ble satt.

I risikogruppen

Helsesøster Karin Snøve Wiik i Bodø

Helsesøster Karin Snøve Wiik i Bodø har mye å gjøre om dagen.

Foto: Håvard Karslen / NRK

Nå sitter han sammen med kollega Anders Thorsteinsen, og venter på å kunne forlate åstedet.

– Dette er bedre enn å bli syk, sier Thorsteinsen.

Gry Enget skal i gang med medisinsk behandling som gjør at hun er i risikogruppen som bør vaksinere seg. Derfor tok hun influensavaksine i dag.

– Jeg føler meg frisk og fin, men ønsker ikke å få influensa. Dette er forebygging, sier hun til NRK.no.

Folkehelseinstituttet om influensaen

Kø i dag

Helsesøster Karin Snøve Wiik på vaksinasjon og smittevernkontoret i Bodø har opplevd stor pågang av vaksinelystne i dag.

– Vi hadde egentlig stengt i dag, men måtte åpne på grunn av den enorme pågangen. Torsdag vaksinerte vi 80 personer, og i dag vet jeg ennå ikke hvor mange som har vært innom.

De som vaksineres får vaksinen vaksigrip, som dekker alle typer influensa som Svineinfluensa (H1N1), sesonginfluensa A (H3N2) og influensa B.

– Det er den vanlig sesonginfluensavaksinen. Den består av tre virus, to A-virus og ett B-virus, hvorav det ene A-viruset er den H1N1, som er svineinfluensaviruset, sier Snøve Wiik.

Da det nå er 3 typer influensa som florerer må personer i risikogruppene vaksinere seg for å ha full dekning mot både sesonginfluensa A og B. Det er fortsatt tid for å vaksinere seg men fullgod dekning oppnås innen 7–10 dager.

– I dag har det stort sett vært eldre over 60 år som har fått vaksine, men også en god del som er i risikogruppen. Folk med kreft, lunge- og hjertesykdommer. Også en del barn med astma, sier helsesøsteren.

Helsesøster Karin Snøve Wiik gir Gry Enget influensavaksine i Bodø

Folk står i kø for svineinfluensavaksine. I neste uke starter massevaksinering. Her gir helsesøster Karin Snøve Wiik gir Gry Enget influensavaksine.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

Annerledes enn i 2009

Smittevernlege Kai brynjar Hagen sier influensasituasjonen nå er annerledes enn under pandemien i 2009.

– Vi har med oss mange viktige lærdommer fra 2009 som det er viktig å benytte oss av nå. Vi forsøker å bli bedre på informasjonssiden, sier han til NRK.no

Det er nå tre forskjellige virus i sving. Svineinfluensaviruset har vært hyppig hittil, men de ande to virusene er også påvist.

– Ut fra symptomene kan man ikke skille det ene viruset fra det andre. Man kan få et like alvorlig sykdomsforløp av alle tre virusene, men det som er spesielt som er spsielt med svineinfluensaviruset er at vi har sett enekelttilfeller med unge voksne som har blitt alvorlig syke.

Han sier det er viktig å understreke at den vaksinen som ble gitt mot svineinfluensa i 2009 var en helt annen vaksineproduksjon enn vi har nå.

– Vaksigrip er produsert på samme måte som vanlig sesonginfluenavaksine har vært produsert i flere tiår. Den inneholder andre komponenter og er en trygg og sikker vaksine som virker mot samtlige ter virus som vi har nå, sier han.

Massevaksinering neste uke

Helsemyndighetene forventer at pågangen vil øke kraftig neste uke. Derfor blir det satt i gang med massevaksinering.

– Nå er vi snart tom for vaksiner. Men vi har bestilt ny, og skal ha dem her til massevaksinering i Kulturhuset torsdag 10. januar mellom klokka 12–16.

Følgende regnes som risikogrupper:

  • Personer som er 65 år eller eldre
  • Beboere i omsorgsbolig og sykehjem
  • Gravide, særlig i 2. og 3. trimester
  • Voksne og barn med kroniske luftveissykdommer, spesielt personer med nedsatt lungekapasitet
  • Voksne og barn med kroniske hjerte/karsykdommer, spesielt personer med alvorlig hjertesvikt, lavt minuttvolum eller pulmonal hypertensjon
  • Voksne og barn med nedsatt forsvar mot infeksjoner
  • Voksne og barn med diabetes mellitus (både type 1 og type 2)
  • Voksne og barn med kronisk nyresvikt
  • Voksne og barn med kronisk leversvikt
  • Voksne og barn med kronisk nevrologisk sykdom eller skade
  • Voksne og barn med svært alvorlig fedme, dvs. kroppsmasseindeks (BMI) over 40 kg/m²

De som gjennomgikk svineinfluensaen i 2009 skal være beskyttet mot det. De som tok vaksinen mot svineinfluensaen i 2009 er det mindre sikkert om de fortsatt har full beskyttelse mot svineinfluensa.

Folkehelseinstituttet skriver på sine nettsider at det ser ut til at nivået av beskyttende antistoffer hos dem som vaksinerte seg med Pandemrix i 2009, eller som var syke under pandemien, kan ha falt såpass mye at man ikke kan stole på at beskyttelsen fortsatt er tilstrekkelig.

– Vi anbefaler spesielt at de som har en underliggende risikofaktor tar årets sesongvaksine, skriver Folkehelseinstituttet.